Земельний кодекс

Автор | 31.07.2020

Ти тільки подивися на них, Едіку! – Альбіна обурено тормосила однією рукою манжет чоловіка, а іншою тицяла у вікно. – Та це в ніякі ворота не лізе!

– Такими темпами воріт у нас теж скоро не буде… – погодився Едік, сумно дивлячись у вікно.

Ще якусь годину тому звідси було чудово видно дальній край їхньої ділянки, рясно усіяної щедрим врожаєм кукурудзи, а в лівому кутку під старенькою липою притулився гарненький дерев’яний туалет з милим віконечком у формі сердечка. Альбіна щиро захоплювалася усілякими речами «під старовину», чим надзвичайно бісила ультрасучасних сусідів, які навіть через десять років не змирилися з потворним дерев’яним будинком поряд із їхнім скляним дивом.

У Оришків ще минулого року відрізали три сотки землі і вони із помстою чекали коли і в решти сусідів почнуть відбирати землю.

– О-о-о, тепер Оришки зможуть досхочу зловтішатися! – вимовила Альбіна, найсильніше жалкуючи за старою липою, яку посадила ще її мати. Тепер ані трьох соток землі, ані туалету з блакитними дверима у них не було. Як сокирою обрубали!

– Едіку, треба щось робити! – рішуче вперла руки у підвіконня Альбіна. – Іди завтра з позовом до суду! Вони не мають права!

Чоловік сумно опустив голову і промовив:

– Та мають вони право… Закон є закон.

– Тоді що, будемо терпіти допоки в нас все віднімуть? І що робити далі? Де житимемо та за що?! Це поле, все, що у нас є! Вони ж потрохи все повідрізають! Нічого не цураються! Навіть туалет забрали. Нелюди! – Альбіна ледь чутно шморгнула носом.

Едік обійняв дружину і та, притулившись до його великого теплого плеча, потрохи заспокоїлася. Довго вони отак стояли, дивилися на віджатий по закону шмат обійстя і по черзі схлипували. Тепер їхній туалет мешкав десь на іншій планеті…

– То, може, я заварю липового чаю? – через якихось надцять хвилин спитала Альбіна. Вони все ще стояли в обіймах один одного, поглядом проводжаючи у далеку космічну путь вже навіки відрізану ділянку щедрого на врожай чорнозему.

– Чудова ідея, – Едік ніжно поцілував дружину у маківку.

 

***

 

– Любий мій… Це трішечки не те, що я хотіла… – тендітна дівчина з фіолетовою шкірою обома руками заткнула носа і відійшла на кілька метрів від розчинених навстіж блакитних дверей з милим сердечком.

Чоловік із зеленуватою шкірою швидко зачинив двері і теж відступив на кілька кроків. Ніжний нюх альтореанців не був пристосований для подібних ароматів. Чоловік зловив на собі гнівний погляд дружини.

– Ми зробимо з цього місця чудовий дворик! – поспішив виправдатися він.

– Місце надзвичайно перспективне! Велика ділянка землі зі справжнім чорноземом! – подала голос ріелтор. Вона делікатно витримувала дистанцію не менше десяти метрів.

Альтореанське подружжя обернулося і ріелтор люб’язно простягнула планшет.

– Будь ласка, покладіть відбиток вказівного пальця та мізинця у білий квадратик і ділянка перейде у вашу власність.

Чоловік майже протягнув руку щоб скріпити договір, але дружина рішуче його відсторонила.

– То альтанки з фонтанчиком не буде? – провокаційно зазирнула в яскраво зелені очі альтореанка. – Ти дійсно пропонуєш мені людський туалет?

Чоловік хотів було акцентувати увагу на величезному дереві, але шкіра дружини миттю вицвіла і набула блідо-фіолетового відтінка, а це вже було поганою прикметою.

Він поспішив ніжно обійняти тендітну дружину, потім глибоко і важко зітхнув, хотів щось сказати, але передумав, набрав повні груди повітря та повільно обернувся до ріелтора:

– А можна подивитися на інші ділянки?

– Звичайно! – широка посмішка розтягнула жабячі вуста космічного маклера і вона швидко відобразила на планшеті можливі варіанти. Простягнула гаджет подружжю.

Чоловік галантно передав дружині право обрати ділянку.

Струнка альтореанка вдоволено прижалася до чоловіка і з ледь уловимим муркотінням розглядала яскраві візуалізації, абсолютно ігноруючи цінники. Вона захоплено вивчала варіанти один за одним і з кожним разом її шкіра набувала все яскравішого фіолетового рум’янця.

Чоловік із жалем подумав скільки йому доведеться заплатити за вже готове місце. А можна ж було купити отой недорогий клаптик землі з не дуже приємним ароматом і поступово облаштувати! Молода дружина чекати не хотіла, а відмовляти їй він ще не навчився.

Нарешті, передивившись не менше сотні варіантів, альтореанка ткнула яскраво фіолетовим пальцем в обраний і задоволено вигукнула:

– Ось цей!

– Чудовий вибір! – миттєво підтримала ріелтор і передала планшет чоловіку. Блідо-зелений альтореанець, не дивлячись, притулив побілівші пальці до білого квадратика.

– Потрібно декілька хвилин, щоб ділянка транспортувалася.

– Звичайно-звичайно! – щасливо закивала альтореанка, ніжно торкаючись ледь зеленої щоки чоловіка яскраво-фіолетовими вустами.

 

***

Альбіна заварила липовий чай і разом з чоловіком попрямувала на задній двір. Це була традиція – вечірній чай у альтанці біля невеличкого фонтана. Едік подарував їй цю красу на минулу річницю. Один з найкращих подарунків у всесвіті! Принаймні так вважала романтична Альбіна.

– Треба буде посадити нову липу ближче до будинку, – на ходу зробивши ковток улюбленого напою, промовив Едік. – Будинки вони не урізають.

Ступивши на задній двір, подружжя тільки і встигло побачити, як їх сімейна альтанка і фонтан розчиняються у повітрі. За декілька секунд двір став меншим ще на три сотки.

– Та що ж це таке?! – заголосила Альбіна.

– Подивися туди! – Едік показав у кінець їхнього обійстя, де знову проступало кукурудзяне поле, а за ним липа і блакитний туалет із сердечком на дверях.

– Відбирають найкраще! – Альбіна розчаровано махнула рукою і зайшла у дім.

Едік ще довго дивився на повернений у їхню власність клаптик землі, розуміючи, що Земельний кодекс це закон. Земля і простір їхньої планети для одних інопланетян в обмін на захист від інших інопланетних агресорів. Кожний землянин вимушений платити загальний борг і сьогодні настала їхня черга.

8 коментарів до “Земельний кодекс

  1. Аматор

    Мені сподобалось, до останнього сподівалася, що ділянку з туалетом повернуть, а нову візьмуть у когось іншого, але сталося, як сталося. Дякую, прочитала з задоволенням)

  2. Спостерігач

    Маю два серйозних зауваження:
    1. Безконтрольна передача землі одним інопланетянам, щоб захиститися від інших? У чому різниця? “Захисники” забирають усі землі собі, в тому числі орні, як показано в оповіданні. У людей не лишається простору для існування та можливості виготовляти їжу. Наскільки пам’ятаю, за сучасним міжнародним законодавством це класифікується як реальний геноцид, бо є ознаки штучного створення умов для вимирання людей.
    2. В самій історії не побачив якогось сенсу. От сталося і все. Що змінилось, який урок чи результат події? Це історія, щоб показати концепцію чи антиутопію? Поки що вона не достатньо закінчена, щоб бути життєздатною і тому не має смислової цінності. Подібні процеси були на багатьох територіях, що стали колоніями. Раджу почитати про землі корінних американців, Сонно Дзёи, або навіть українські колективізації та закон про п’ять колосків. Якщо доповните свою історію та персонажів історичним досвідом тих подій, то вийде цікава, напружена історія з потужним емоційним гачком та серйозним підтекстом.

  3. Андрій

    Цікава та реалістична історія. Навіть у інопланетян все, як у людей. Та й “Земельний кодекс” недалеко від нашого втік, хіба зараз в нас землі так просто не можуть забрати. Але читається легко, цікаво і найголовніше – подіям у оповіданні віриш, що теж дуже важливо.

  4. Едуард

    То виходить, що вберегти ділянку досить просто, треба розмістити на ній щось смердюче і чутливі альтореанці відмовляться.
    Цікаво, що ділянку з туалетом транспортували до покупки, а ось із альтанкою можна купити через каталог до транспортування. Мені здається має бути навпаки 😀
    Успіхів!

  5. Прибулець

    Хм, “Струнка альтореанка вдоволено прижалася до чоловіка і з ледь уловимим муркотінням розглядала яскраві візуалізації, абсолютно ігноруючи цінники.”
    “Чоловік із жалем подумав скільки йому доведеться заплатити за вже готове місце.”
    Не сподобалось, що у творі про майбутнє використані такі шаблонні упередження про жінок, які лише вміють витрачати гроші, та чоловіків, які мусять оплачувати їхні примхи (це не помилка, кажу за власне сприйняття).
    Ідея з продажем землі іншопланетянам складно оцінити – тут би якось докрутити в технічному плані (як кусок землі так просто зникає – що тоді лишається на його місті? Чи це лише верхівку землі знімають? Як вона інтергрується у власність покупців?) Крім того земля дістається іншопланетянам не задарма (як ми бачимо з діалогу, це великі гроші). То хто їх отримує?

  6. Лісовик

    Так вже повелося, що повчальні та іронічні оповідання виглядають не так виграшно, як ті, у котрих є екшон, мацаки та стрілянина. Тому авторе не засмучуйтесь, свого читача ви знайдете. Але мені особисто не вистачило динаміки світу. Галактика, де є влада першого та сильного, не бачиться мені стабільним суспільством. Одного туалету не достатньо, щоб зруйнувати усі устрої, але можна хоча б лишити натяк, що експансія та перерерозподіл ресурсів все ж почнеться.
    Бажаю наснаги та успіхів.

  7. Владислав Лєнцев

    В принципі, нормальна ідея для мініатюри.

    У виконанні не побачив прям таких мінусів.

    Але загалом… Таке враження, що текст ні про що, жодних емоцій не викликає. Навіть дивно, враховуючи паралелі із нашими проблемами.

    Може, треба було дійсно довести персонажів? Бо вони такі: “Блін, туалет відрізали… Нам це не подобається, хоча ну й добре”. Пасивні, коротше.

  8. Бджілка

    Написано атмосферно – ніби і сама побувала на тому обійсті з чашкою липового чаю в руках. Мені сподобалось.
    Успіхів!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *