Ядерний турнір

Автор | 17.07.2020

Ядерний вогонь такий же теплий, як і Сонце. Смертоносно-радіаційна естетика утворених вибухом грибів дарує спостерігачу відчуття інтенсивного захвату та відчаю… Виявилося, що людина готова платити шалені гроші за безпечну можливість насолодитися величним видовищем. Розвиток технічного прогресу посприяв у розбудові дохідного бізнесу на ядерному вогні без ініціювання воєн… Фінансовий зиск став причиною витіснення наукових досліджень Марсу проведенням престижних турнірів на його територіях.

Команди для турніру, що проходив кожного року, ретельно підбиралися та укомплектовувалися урядами різних держав. Пілоти окремим рейсом тривалістю в 4 місяці прилітали до орбіти червоної планети на квантольотах. Високо над небом Марсу учасники дистанційно здійснювали керування технікою з кількома ядерними зарядами. У випадку, якщо пілоту вдавалося ввійти до топ-списку лідерів, ця людина поверталася на Землю мультимільярдером.

 

– Дезіст! Ваш квантоліт вийшов на орбіту Марсу. Ініціюємо калібрування вашого положення відповідно до оптимального співвідношення між сигналом та безпекою… Приємного вам змагання.

– Дякую, арбітре Голді. Я готовий. Вибачте, ще хотів уточнити… Якщо правила не змінилися, то пілотам можна без будь-яких штрафних санкцій спілкуватися з представником команди-суперника?

– Так, Дезісте. Правила дозволяють вільно спілкуватися із будь-яким пілотом на орбіті, якщо це не становить загрози для його життя. Словом, тут не війна, а звичайна гра.

– Чудово. Прощавайте. Перемикаю лінію.

– Прощавай, Дезісте. Успіхів тобі, юначе.

– Дефенс, привіт. Твій квантоліт уже на орбіті?

– О! Дезіст! Я так рада тебе чути! …Так, кілька годин тому пройшла калібрування. Очікую оголошення про початок турніру.

– Дефенс, нажаль, протягом цих 2 днів ми вперше станемо суперниками…

– Ой, Дезісте, скажу тобі по секрету: свою техніку можеш вигулювати біля моєї, як і в старі добрі часи. Скільки завгодно. Я намагатимусь, прикрити твого робота від ударних хвиль…

– Та не потрібно, Дефенс. Тобі теж необхідна перемога, як і мені…

– Дезіст, гроші – це приємна річ. Але ти – мій друг. Дивись, я тобі скинула координати зони перекриття. Як тільки підведеш апарат, завантажу динамічний купол. Слухай, на мого робота такий потужний генератор встановили! Потрібно 3-4 рази влізти під ударну хвилю, щоб він вибув через пошкодження…

– Дефенс… Тримайся подалі від моїх роботів, а також від апаратів з моєї командної квадри… У нас на балансі встановлені надсучасні осліплювачі… Вони автоматично порушують генерацію енергії та процес живлення в усіх, відомих на сьогодні турнірних роботах, тому твій купол просто вимкнеться… Легка здобич…

– Ого, то ви монстри!!! Добре вам! Дезісте, ану покажи їм всім! Ой відчуваю, що сьогодні на лінії я почую не лише лайку, але й ридання пілотів.

– Спасибі, що віриш в мої здібності, Дефенс.

– Дезісте, ти ж знаєш: я тебе люб…

– ВЕЛЬМИШАНОВНІ ПІЛОТИ! Оголошується початок ядерного турніру. …10!, …9! … …3!, …2!, …1! Починайте!

– Дефенс, нашу розмову перервали. Я не розчув… Ти що, сказала, що мене любиш?

– Ой, Дезісте, не звертай уваги! Знаєш, я тут знайшла першу мішень… Але, ця механічна тварюка чиїхось противників дуже швидко рухається, не можу ніяк захопити в діапазон…

– Цікаво, чи не в рівнині Еллада ця, як ти кажеш «тварюка», катається?

– Еге ж. Ти теж хочеш жахнути?

– Дефенс, там мій робот! Системний локатор зафіксував, що підзвітний апарат перебуває під ворожим прицілом, то я й копіюю Броунівський рух….

– Тьфу. Добре, що вчасно сказав.

– О, Дефенс, я бачу, що суперник раптово відмінив захоплення в діапазон… Спасибі.

– Слухай, капітан моєї команди мене хоче трохи пожурити, потрібно переключитися…

– Добре, до зв’язку…

Минуло 25 хвилин…

– УВАГА! Біля Аскірійської гори протягом 1 години забороняється ініціювання детонацій! На вказаній ділянці Марсу вдало приземлився рятувальний контейнер з пілотом Дефенс Уайт. Пілот жива, однак потребує негайної допомоги внаслідок стрімкого витоку кисню… Просимо найближчі квантольоти якомога швидше завантажити до себе на борт вказаний рятувальний контейнер.

– Дезіст? У мене неприємності…

– Я чув оголошення. Через 2 хвилини я тебе підберу. Ти як?

– Та все добре. Переломів немає… Однак кисню обмаль…

– Дефенд, зараз контейнер трохи трусне…

– До уваги пілотів! Квантоліт Дезіста Джонсона оперативно підняв рятувальний контейнер. Про дозвіл відновлення бомбардування в районі Аскірійської гори буде оголошено окремо.

– Дефенс, давай руку…

– Спасибі. А-ха-ха… Бачиш, зірки теж падають…

– Жартуєш – це добре. Значить не сильно забилася… Пішли до пілотного відсіку, посидиш біля мене, а я виведу наш квантоліт на орбіту. Ось ми й прийшли. Сідай.

– Дезісте… Думаю, капітан моєї команди захотів мене провчити… Арбітр Голді сказав, що лише цей пілот запитував мої точні параметри перебування перед вибухом… Сам вибух ініціював інший учасник, його давній приятель… Вертикального запуску не було. Зіграла роль сила вибуху кількох боєголовок, підірваних одночасно… Епіцентр відбувся далеко, але ударна хвиля… Учасник завжди може сказати, що його робот випадково детонував, тому все в рамках закону…

– Дефенс, дивись, що я зроблю… Я вивів із турніру 3-х із 4-х роботів твоєї команди… А ну ж… Дивись… І четвертого робота підірвав… Полетить твій капітан додому без дивідендів!

– Увага! Оголошується перелік лідерів турніру, які отримають головну фінансову винагороду! Айрон Уільямс… Дезіст Джонсон… Леон Мур…

… Вітаємо переможців. Просимо Дезіста Джонсона протягом 20 хвилин відвідати станцію з метою пересадки Дефенс Уайт на новий укомплектований квантоліт відповідно до умов конкурсу. Решта учасників турніру можуть вмикати режим автопілоту для повернення на Землю… Щасливої дороги!

 

– Дефенс! Поглянь, яка красива Земля!

– Так, Дезісте… Через кілька годин нарешті будемо вдома…

– Дефенс, спасибі, що ділилася зі мною своєю провізією під час подорожі… Ти дуже мені допомогла. До речі, на Землі я замовив для тебе сюрприз…

– Ця їжа – гидота гидотою, а ти, бідний, мені дякуєш… Що… сюрприз? А який?

– Невеличкий… Тепер ми завжди будемо разом…

8 коментарів до “Ядерний турнір

  1. Людоїдоїд

    Ідея турніру дуже хороша, хоча й неправдоподібна. Однак опис нагадував шахову партію, а не змагання у знищенні роботів. Чому? Герої надто багато говорять. Під час бою стільки балакати такими довгими репліками неможливо. Також тут забагато деталей.
    Наприклад, “Потрібно 3-4 рази влізти під ударну хвилю, щоб він вибув через пошкодження…” – очевидно, що він вибухне через пошкодження. Це як писати “я залаюсь, коли вдарю себе по пальцях молотком, бо мені стане боляче, а біль це неприємно”.
    Твору бракує описів: Марса, роботів, квантольотів, вибухів. Усе це робить твір живим, навіть якщо зображається неймовірна чи й неможлива ситуація. Тренуйтесь, і можливо наступний турнір буде ваш!

  2. Віщун

    Стійке відчуття, що десь подібне вже було. Можливо “Battletech” або “Robot jox”. Такої естетики бракує творові. З кабінами машин, аренами чи камерами трансляції та марсіанським пилом. Персонажі є, а світу навколо них ніби нема.
    Але серйозно, стилізуйте твір під стару фантастику 80-90-х і це буде супер. Можливо, якраз опинитесь в тренді, ностальгія за 80-ми в моді.

  3. Автор

    Віщун
    Щиро дякую за корисну рекомендацію, повністю з вами погоджуюсь. Врахую під час створення інших творів.
    Успіхів!

  4. Читач

    Дійно, не вистачає естетики твору… Ми ж не радіорепортаж з місця подій слухаємо, чи не так? Додайте сюде дрібку поетичності, аромат екшену, кілька ложок зусиль героїв, щоб не сиділи там у кабінах на повному релаксі зі своїми балачками!
    Авторе, коли людина змагається за гроші, їй не до балаканини. Ви подивіться олімпійські ігри, якісь інші спортивні змагання. Акцентуйте сюжет на сконцентрованості героїв – буде гарно.
    Пробачте.

  5. Автор

    Спасибі всім за рекомендації! Я паралельно працюю над іншим твором з іншим жанром для власної збірки… І ось мене накривала оманлива впевненість, що все там гарно-прегарно.
    Однак, критика під моєю роботою натякнула, що є над чим працювати.
    Шановні Людоїдоїд, Віщуне, мені так сподобалась конструктивність ваших зауважень, що довелося шукати добавки у вкладці “Коментарі” сайту!
    Якщо вам не складно, можете ще щось порекомендувати мені?
    Завчасно дякую!

  6. Віщун

    Авторе, мабуть, як я почну давати рекомендації, це вже буде не ваш твір. Дякую за вашу довіру, і бажаю вам плідної праці.
    Мені складно згадати фільми чи книги, де ваша тематика була б реалістично зображена. Зіграйте в якийсь симулятор мехів, типу останнього BATTLETECH (2019) або щось із серії Armored Core. Чисто аби вжитися в роль пілота фантастичної техніки, а не заради сюжету.
    Також хочу вас похвалити, що ви дуже адекватний коментатор, який користується критикою для свого вдосконалення.
    А ще це єдине оповідання, де я не розумію за що Читач вибачається : D

  7. Автор

    Віщуне, щиро дякую вам за ваші слова та присутність на конкурсі! Ваші фрази – ковток свіжості та глибокої адекватності серед задухи інших, часто надуманих критичних слів. І не лише для мене.
    Щодо ігор – дійсно, треба щось таке спробувати, оскільки моя відданість світу Lineage II (фентезі) може й потерпіти заради доброї справи.
    Спасибі! Успіхів на конкурсі!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *