51

Автор | 12.08.2019

– Діку! Це ж дійсно дико!! – переконував Том, намагаючись відібрати у колеги молоток.
– Пусти… Дай… Хочу… – люто сопів Дік, потім різко вирвався і гупнув молотком по тарілці. Та не відреагувала. Дік замахнувся ще раз. Тепер – з плеча…
Аж раптом обоє науковців вражено сторопіли й втупились у щілину. На тарілці з’явилась хоч і крихітна, вузесенька, коротесенька – але й справді помітна щілина!

За добу до того, прибульці все ще мирно спали.
Вже понад пів-століття спали! А чого б не поспати під силовим полем третього рівня? Кожен би не проти… Але то таке.
І то саме їхню тарілку потроху колупали Дік та інші завзяті хлопці й дівчата з NASA.

МашІнт тарілки ініціював пробудження.
Прибульці спершу повільно заворушились. Потім, отримавши інфо-імпульс, заметушились. То тут, то там залунали питання – Вже? Вже близько? Як довго ще?
– Прошу уваги! – попросив слова керівник – беззмінний Інк. – Як ви всі знаєте, ми дали чіткі вказівки МашІнту. Отже – кінець вже близько. Але не забуваймо про непередбачувані обставини! Всяке ж буває… Тому – спочатку повна перевірка.
Прибульці притихли. А потім одне за іншим почали зникати.

Ранок у зоні 51 був сповнений зневіри.
Вночі провалилась спроба відколупати від тарілки хоч шматочок. Остання надія десятирічних спроб! Цілий місяць використовували “НайБільший НайАндронніший Коллайдер”, а не якесь там цюріхське нещастя.
І – нічого!
Остання спроба подовжити еру казково-нестримного НТП – і ні крихти сировини…
То ж не дивно, що після безсонної ночі Дік зірвався. Не думаймо погано про людину.

Ранок у окрузі 51 був напружений.
Неспокій заполонював всі шпаринки. Тиша висіла мертвим тягарем і змушувала очікувати найгіршого.
Лєра – одна із учасниць сумнозвісного угруповання “666” – сторожко кралась вулицею і подумки припускала, що навіть обстріли кращі, аніж отаке… З обстрілами просто: влучили – вбили, не влучили – не вбили. А от що з ними можуть зробити за таке…?
Наступної миті вона зникла.

Це колись було складом на околицях Зайцевого. Нині, після багаторічної діяльності “асвабадітєтєй” – він більше нагадував решето.
Прибульці, у балахонах із гостроверхими каптурами, зібравшись колом, роздивлялись аборигенку.
– Думаєте вона вже готова? – озвався один.
– Якось не схоже… – скептично протягнув інший.
– Панове! Не робімо передчасних висновків. – закликав їх Інк.
– Шо за…! – заверещала нарешті аборигенка.
– О! Це вже краще… – схвально загомонів натовп.
– Нємєдлєно атпустітє міня! – не здавалась Лєра.
– Не все одразу. – мовив Інк, наближаючись.
– Нє падхадіть! – Лєра вирвала гранату з сумочки й погрозливо вчепилась в чеку.
– Шабля! Для таких випадків потрібна шабля, аби перервати керуючі нейронні зв’язки. – порадив Історик.
Панночка – у відповідь – дико завила.
– Можна простіше. – заперечив Хімік, і здалось ніби плюнув чимось у гранату. Та миттю заіржавіла й почала сипатись. Ох же ж ці хіміки – ні кроку без переносного хімлабу…
Навіть панночка заніміла й чомусь впала в прострацію…
Інк скористався затишшям, підійшов та й запхнув свою руку їй у череп.
І за кілька митей вийняв.
– Гм… Ви будете вражені. – мовив він задумливо і відійшов.
Решта по черзі й собі спробували, а потому збились у купку…
– Мдя… – ображено підсумував один.
– І не кажіть… – згодився ще хтось.
– І це ж ми лишили їх не на рік, а на всі 51! То де ж зміни? – здивовано питав Хімік…
– Таке відчуття, ніби знову здихаючого Сталіна ганяємо по палацу й дегустуємо-дегустуємо-дегустуємо…
– Та ні… З тим було цікавіше. От хто вмів боятись, то вже вмів! Хоч якусь уяву, а мав. Однобоку, збочену, хвору…, але мав. А де фантазія у цієї…? – не погодився Історик. – Тупий повтор…
– Невже МашІнт помилився…?
– Панове! – заспокійливо озвався Інк. – МашІнт не винен. І правильно вчинив, розбудивши нас. Логіки у їхньому житті й справді вже нема. Абсурд царює.
– Цей округ, наш округ – переконливий тому доказ. – підтримав його Логік. – Тут депутата обрало 220 осіб, але вся країна, увесь світ і справді вважають його депутатом. Таким же – як і сотні інших, справжніх представників. Обраних, і не на хвилиночку – півсотнею тисяч голосів! У кожного! Лиш уявіть як це абсурдно – посадові особи з однаковими владними повноваженнями мають навіть не у рази, а у сотні разів відмінну підтримку. А лише люди по вінця заповнені страхом відмовляться як усувати цей абсурд, так, навіть, і “бачити” його. Отже – пів справи зроблено. МашІнт впорався! Але якість страху, його насиченість, “букет” – ми маємо коригувати вже самостійно.
– Слушно! – озвався Інженер. – Вкинемо ще трошки сировини. Всього кілька нових технологій – а інфопотік зросте багатократно, і спектральні характеристики страху наблизяться до потужного й ідеального білого шуму. Завжди ж так у непідготовлених цивілізацій. Ще років з 51 – і буде готово. А далі – модулюватимемо як заманеться.
– А про наш 51%-й контрольний пакет акцій повідомимо їх в останню мить. Буде родзинкою на торті! – підсумував Інк.
Прибульці позникали майже одночасно.

Через годину про інцидент знав вже й директор NASA.
– Мої найщиріші вітання! – завзято тряс він руку Дікові, поки той розгублено переминався з ноги на ногу. – Це прорив! Науковці всього світу славлять ваше ім’я! На жаль, ми й досі змушені робити це таємно. Самі розумієте… Але з часом, о будьте певні, увесь світ знатиме про вашу неоціненну роль! Це вперше ми відкололи від тарілки такий крупний шматок. І все завдяки вашій геніальності! Тепер матеріалу для досліджень вистачить для всіх! І поки-що майже кожну інфогранулу вдається прочитати! Гравітація, термоядерний синтез, керування погодою, генна корекція, безсмертя…! – радісно запищав директор, трохи зірвавшись на фальцет – Тепер все це наше! Ми збудуємо Рай на Землі. Повне підкорення природи. Ооооо…, ще трохи лишилось!

Лєра повільно дибала безлюдними вулицями й пошепки, про всяк випадок, страждала.
– Праклятиє бєндєравци! І даже ж нє ізнасілавали… Животниє! А гранати нада такі палучше падбірать…

Чи стало б їй легше, якби знала, що завдяки обмеженості, застарілості й сміховинності її убогих страхів – світ отримав відстрочку до ери-51?
Хто зна.
Залишалось ще років з 51…

13 коментарів до “51

  1. Зіркохід

    Як на мене, забагато намішано, починає калейдоскопити :-). Ну й ухил у нашу політику робить гумореску якимось уже памфлетом, чи що. А так непогана гумористична історія. Яка таки потребує ще доопрацювання, щоб засяяти на всю губу :-).
    Удачі на конкурсі!

  2. Автор

    Дякую!

    Калейдоскоп… 🙂
    Так давно не бачив… Ще з дитинства.
    А ще в Саймака читав! У “Місті”!!
    От би закалейдоскопити всіх як у нього в книзі!…

    Але краще піду попрацюю над губою… 🙂

  3. Птиця Сірін

    Ага, калейдоскоп.
    Удачі на конкурсі!

  4. Лісовик

    Мені знадобилося три рази перечитати текст, щоб зрозуміти про що він. А я не люблю читати, та ще й читати так багато. Авторе, ваш задум банально не втиснувся у ліміт. І я не раджу його допрацьовувати. Бо це безнадійно. Так буває, коли задум ще не сформовано. Краще напишіть три-чотири окремих оповідання, де окремі ідеї не будуть заважати одна одній. Можна їх об’єднати появою спільних героїв і допитливі читачі відчують паралелі.
    Успіхів.

  5. rosava

    Ні, ну а що? Прикольно. Люблю збирати пазлики в текстах.

  6. Шпротина

    Після таких текстів виникає непереборне бажання розповісти “шо я зрозумів”))

    Прибульці збирають врожай страху? Але ми ще не дозріли до нової його якості, несмачно їм, неінтересно – треба ще трохи нас дезорієнтувати, отупити ілюзією всезнання. Це добре.
    Карикатурна Лєра й гег про Сталіна мені несподівано теж зайшли, от якось влучило. Лєра така прекрасна кончєна дура, що її навіть ненавидіти неможливо.
    Пацани в Зоні 51 довбають тарілку молотком… оце вже гірше. Чогось за суб’єктивними враженнями це навіть карикатурніше од Лєри. Якось геть картонно.
    (Ну і взагалі, взагалі, де ж опис штурму Зони 51 ланкою бойових Нарут, раз пішла така п’янка! Чи що там народ вигадав? Я перепрошую)) Просто неможливо про це не думати!)

    І от разом забагато всього на цей невеликий ліміт: прибульці, зневірені дослідники, перенасиченні інформацією, сєпари… калейдоскоп)

  7. Фантом

    Вітаю, авторе!

    От кляті бандерівці, навіть Лєру не оприходували. Ну хіба ж можна так людям шаблони ламати? )))

    Назагал, все принесено в жертву гумору. Пласкому і шаблонному. Лєра – повна ТП, науковці – теж не далеко від Лєри втекли. Прибульці й ті якісь тупі. Нє, я не те, щоб супротивник гумористичної фантастики. Але я поціновувач гумору більш тонкого та інтелігентного.

    Успіхів!

  8. Автор

    Дякую за відгуки.

    Більшість думок про “КалейдоСкоп…” 🙂
    Така ностальгія… 😉

    > Мені знадобилося три рази перечитати текст, щоб зрозуміти про що він. А я не люблю читати, та ще й читати так багато.

    О! То Ви ж просто викапаний “клієнт” оповідання “Ретро” (з наступної групи). 🙂

    >Ні, ну а що? Прикольно. Люблю збирати пазлики в текстах.

    Але погодьтесь, що це може втомлювати… 😉

    > Пацани в Зоні 51 довбають тарілку молотком… оце вже гірше. Чогось за суб’єктивними враженнями це навіть карикатурніше од Лєри. Якось геть картонно.

    А чи помітили Ви, що це вже був “акт відчаю”, після тривалої і “скажено наукової” праці!? Хіба ж людина не має права “зірватись”??

    > (Ну і взагалі, взагалі, де ж опис штурму Зони 51 ланкою бойових Нарут, раз пішла така п’янка! Чи що там народ вигадав? Я перепрошую)) Просто неможливо про це не думати!)

    Та як же ж…
    Вже після оприлюднення оповідання проскочила новина, що фейсбука видалила подію присвячену штурму “зони 51”.
    То його й не буде…
    І нащо він прибульцям? Яка вигода?? Як потім підіймати “наш” НТП???
    Все йде за планом… 🙁

    >… науковці – теж не далеко від Лєри втекли. Прибульці й ті якісь тупі. 

    Цікаво, а чи ж мурахи так само думають, коли кидаємо їм якісь недоїдки на мурашник…?
    А науковці – хіба не люди? Хіба не в тій же піраміді Маслоу варяться…?

  9. Автор

    І ще згадав статтю:

    Сила тупих. П’ять фундаментальних законів людської дурості

    Перший фундаментальний закон людської тупості стверджує без будь-якої двозначності, що:

    Завжди і без будь-яких винятків недооцінюється кількість тупих осіб у популяції.

    Втім, хоч я переконаний, що певна частина людських істот є тупою, і що причина – генетечні якості, я не є реакціонером, що намагається заново запровадити класову чи расову дискримінацію. Я твердо переконаний, що тупість – це невибірковий привілей усіх людських груп, і вона рівномірно поширена відповідно до сталої пропорції.Цей факт науково виражений у Другому фундаментальному законі тупості, який каже, що:

    Імовірність того, що певна особа є тупою, не залежить від будь-яких інших якостей цієї особи.

    Ще більш вражаючим були результати щодо професури. Чи я розглядав великий університет, чи малий коледж, відому наукову установу чи периферійну, я виявляв, що одна й та сама частка професорів була тупою. Я був настільки вражений цим результатом, що спеціально розширив поле моїх досліджень на особливо обрану групу, на справжню еліту – нобелівських лауреатів. Результат підтвердив вищість сил Природи: сигма-коефіцієнт був таким самим і щодо них.

    Цю ідею було важко прийняти та засвоїти, але дуже вже багато експериментальних результатів підтверджували її фундаментальну істинність. Другий фундаментальний закон – залізний закон, і він не визнає жодних винятків. Рух за рівноправ’я жінок має підтримати Другий фундаментальний закон, бо він показує, що тупих особин серед чоловіків стільки ж, скільки й серед жінок. Нерозвинені країни третього світу будуть втішені Другим фундаментальним законом, бо знайдуть у ньому доказ, що не весь розвинений світ є таким вже розвиненим.

    Подобається нам Другий закон чи ні, висновки з нього лякають: незалежно, чи ви обертаєтеся у вищих колах, чи переховуєтеся в полінезійському племені мисливців за головами, чи ви пішли в монастир, чи проводите життя в компанії красивих і хтивих жінок – ви завжди будете стикатися з одним і тим самим відсотком тупих людей, і цей відсоток (відповідно до Першого закону) завжди перевершуватиме ваші очікування.

    Третій (він же золотий) фундаментальний закон

    Третій фундаментальний закон припускає, хоч і не стверджує цього явно, що всі людські істоти поділяються на чотири базові категорії: нездари, розумники, бандити і тупаки (helpless, the intelligent, the bandit, the stupid). Уважний читач легко спостереже, що ці чотири категорії відповідають на ілюстрації чотирьом областям, позначеним відповідними літерами – Н (нездари), I (розумні), В (бандити), S (тупі) на ілюстрації нижче.

  10. Лісовик

    Авторе, повага до читачів – головна запорука вартісної літератури. Інакше перед нами звичайна невичитана графоманія. І цитування недооугих статей вас не сильно врятує. Проблема не в тому, що вас не розуміють. Проблема в тому що ви самі не структурували власні думки, щоб мати можливість щось пояснити іншим. Звичайна психологія. Хочете про це поговорити?

  11. Автор

    Якщо коротко:

    1) Читачі скаржились на тупість дійових осіб (і на мою – теж :)).
    2) Я навів витяги з “недолугої статті” – аби пояснити чому тупих аж так багато…

    Всі пазли мали зійтись… 😉

  12. Шпротина

    “А чи помітили Ви, що це вже був “акт відчаю”, після тривалої і “скажено наукової” праці!? Хіба ж людина не має права “зірватись”??”

    Та помітила. Але такі штуки “грають”, якщо читач/глядач бачив процес дослідження. Тоді так, є, соррі за каламбур, віра в цю зневіру.

  13. Автор

    А й справді…
    Якось, чомусь… постійно забуваю, що майже кожна людина вважає себе придатною на роль президента (Галактики :)). Хоч далеко не кожна здатна прибрати власну кімнату…
    Але й дійсно – “віру в зневіру”, як і всі інші слабкі, непереконливі “віри”, таки треба підкріплювати якнайретельніше. 🙂

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *