Бограч

Автор | 04.07.2018

Юна й грайлива Вода весело й неквапливо стікала гірським схилом. Зазвичай, такій Воді не важко знайти привід для веселощів, але цій було особливо легко – бо поряд шастали цікаві двоногі істоти. Вгору. Вниз. Або й туди, й сюди… А деякі, найкумедніші, торкались Води, й гучно верещали, коли вона миттю їх обліплювала.
Весело ж.
І, хоч інколи Воді й здавалось, ніби вони її чомусь недолюблюють, але вона, з дитячою безпосередністю, відкидала таку абсурдну думку.

Ця група істот мало чим відрізнялась від інших. У всіх по дві ноги. І руки. І по одній голові. Стандартні цілеспрямованість і блиск в очах. Хоча – так високо Вода зазвичай і не заглядала…

Та одна пара ніг дуже схвилювала Воду. Хоч яким малим був її досвід, але саме ці ноги здавались на диво знайомими – майже що рідними. Ріднішими за сніг і дощ разом узяті! Розгублена Вода налетіла на камінь, болісно булькнула й розсипалась бризками – переважно до рідних ніг.

– Бідолашна… – зарюмсано мовила Румешма. – Давайте таки відведемо її з дороги!
– Ми вже про це говорили – втомлено відбивався Мороманьян. – Люди так не роблять. У них для цього є спеціально уповноважені і навчені особи!
– А де ж ті кляті “особи”, поки цю нещасну Воду всі проклинають!? Як їй жити потім… – лютилась Румешма. – От у мене вдома її одразу відвели б зі стежки.
– Так-так. Ми вже всі знаємо, як у вас люблять Воду. – стиха озвався Мороманьян. – Але ми на Землі! – розлючено ревнув він. – І це таємна зібукілянська місія, а не казна-що! Хочуть люди мати струмок вздовж і на дорозі – хай собі мають! #МиПовинніПоважатиВибірЛюдей!
Румешма залилась слізьми. Слідом за нею зашумів, завирував струмок…

– Шефе. – зрештою, через пару хвилин, звернувся до Мороманьяна заступник. – Але ж нам цією дорогою потім ще донизу йти. Та й ліс не завадило би полити. Сухо тут якось…
Мороманьян задумливо йшов далі. Але відчувалось, що і йому дошкуляє хорове хлипання ВІА “Румешма і Струмок”.
– Гаразд. Коли побачимо гарне місце – відведемо воду. Але – ні слова про це у звіти! Ми не маємо права аж так втручатись у їхнє життя.
Румешма згадала про новий тип наметів, подумки всміхнулась, але вирішила не випробовувати долю.

Коли русло “дорожнього струмка” стало неглибоким і вода вже ніби й сама просилась кудись вбік (Румешма запевняла, що так і є, але відчувалось, що не всі повірили; мабуть вважали її упередженою) – взялись до роботи.
Мороманьян розподілив ролі. Більшість чатувала. І не лише на дорозі – бо хто зна звідки може принести землянина, не приведи Дух Наднової.
– Румешмо! – ви хотіли відводити воду, вам і… – почав Мороманьян, але їй було не до цікавих земних рольових ігор, тому схопила лопату і почала відгортати багнисту землю з низького бортика дороги. Кілька ударів – і пів-струмка незмінно весело потекло до кущів і дерев.
– Я ще зроблю гребельку на дорожній колії. – повідомила Румешма, занурюючи руки в щасливу воду. – Інакше частина потоку так і йтиме дорогою.
– Але крихітну, бо викриєш нас! – застеріг Мороманьян.

– Шефе! Босе! Начальника! Тривога! Свищіть всіх нагору! – задихався, але кричав чатовий, біжучи знизу до ядра групи. – Я чую машину! Сюди їдуть. Більше нікуди…
– О боже, боже, боже… заголосила одна з прибулок – тепер нас точно попалять. Чого ще ми могли чекати від цих істот – невтомних служителів нещадного культу великої і жахливої Кендес Флін! А я тільки почала звикати до Землі…
– Трясця! Мовчати! – вилаявся Мороманьян. – Ще не попалили! Але, це не інакше як службова машина, бо ми ж проминаємо сам Національний Природний Парк! Отак-от Румешмо… Тепер знаєте, якими намірами вимощена дорога у Чорну Діру? – втомлено дорікнув Мороманьян і почав роздавати вказівки:
– Всім перейти в режим маскування! Вдавайте, ніби ми мали право робити це!
Зібукілянці перейшли в режим маскування…
– Ні! Ніііі!!! Тільки не маленькі зелені чоловічки! – заволав Мороманьян. – Це ж повний зашквар! Та як хтось таке побаче, то я вас за це вб’ю, висушу, й відправлю на Зібукул у вигляді спор!
Прибульці сполотіли – то був вкрай непопулярний спосіб возз’єднання з Батьківщиною.
– “От що буває, коли береш так звану „досвідчену команду”. Гріш ціна тому досвідові, якщо накопичений він на іншій планеті…” – гірко думав Мороманьян, і, водночас, не гаючись, командував:
– Працюємо в людських тілах, за їх типовою схемою 9-1-1. Нагадую: 1 працівник; 1 виконроб; і 9 начальників. І ми всі будемо іноземцями! З сусідньої країни. Якщо спитають – приїхали перевіряти як тут живуть наші гранти. І ще раз – шкіра, насправді, не біла! А посміхатись і махати – у цьому столітті вже не варто.
Прибульці змінили форму.
Мороманьян був, загалом, вдоволений. – “Репетиції не минули марно!” – Але, для підтримання дисципліни, вирішив, натомість, трохи покритикувати:
– Долайте суворості в поглядах!
– Ваш живіт дещо замалий, як для земного начальника…
– А от ваш – завеликий, як для людини в горах…
– А це ще що таке!? – Мороманьян з жахом втупився в обличчя, яке копіювало міністра туризму й спорту.
Обличчя, у відповідь, засмикалось – зовсім не по міністерському…
– Еее… Щось не так, шефе? – пробелькотів переляканий прибулець.
Мороманьян, вже впізнавши Двака – найзеленішого волонтера в своїй команді, вкотре задумався – “І чого їх нині вчать в Академії, і на першій планеті?” – але вирішив не вдаватись у подробиці. Сам вибрав нову личину і наказав не вносити будь-яких змін – так було швидше й легше.
– І вкотре нагадую всім, що Справжній Спостерігач повинен виглядати як людина, поводитись як людина і думати як людина! Хоча… Як довів наш юний друг… – останнім краще не зловживати…

Машину зустрічала вельми поважна делегація. Обабіч дороги стояли лопата з Румешмою, яка, про всяк-випадок, відійшла подалі від води. Їй щось пояснював виконроб Мороманьян. А 9 “начальників” старанно і несхвально оглядали обох “працівників” і їх ненадійні результати праці.
Машина з людьми перелякано завмерла.
Недобрі погляди “начальства” неквапливо рушили й схрестились на ній.
Машина хотіла позадкувати, але… відчула, що вже пізно. І випустила схвильовану людину:
– Ви мабуть невдоволені, що ми заїхали в нац.парк на машині? Але у нас поважна причина – пасажир-інвалід! То ми його веземо на гору…
Начальство запшекало про щось між собою, а потім один відповів:
– А! То зовсім інша справа, мабуть…
Мороманьян аж скривився від такої ініціативності, і “начальство” потроху затихло.
А порушник закону – аж ожив. Але, навіть продовжуючи свій непростий злочинний шлях, чомусь вирішив об’їхати мікро-гребельку.
Зібукілянці проводжали його суворими поглядами, і читали промовисту наліпку на машині “їду повільно, але куди хочу”… І потроху смутніли… Всі згадували приказку: “людина людині – вовк”. І вони ж таки сподівались на “вовка”… На доказ, що вистава вдалась. Але…
Схоже – їх таки запідозрили…

Далі йшли мовчки.
Румешма хотіла плестись у кінці, але Мороманьян повів її поперед себе – щоби стежити: а раптом знову почне відводити з дороги воду…
– Вони ж могли подумати, що ми люди? – зрештою спитала вона з надією.
Мороманьян сумно зиркнув на схвильовану Румешму.
– Могли. І нам пощастило, що вдавали іноземців.
– А якби були у ролі місцевих?
– Ох, яка ж ви юна й недосвідчена… Розкажу-но я історію. Місцеві ходять, причому натовпами, і на свою найвищу гору, і на гірське озеро біля неї. Ходять навіть за гроші. Дітей туди водять! І от, там, на головних гірських стежках країни, не відвели воду! Земля розмокає. Стежки вже, місцями, як болото, або як траншеї – глибиною по коліна чи й по пояс. Ще трохи – і буде яр. Але не відвели… Навіть коли досить було би прикласти зовсім мізерні зусилля, вони все-одно не випорпали канавку для відводу води… Ось так чинять справжні, 100% місцеві люди! І вже це є цілком повним, вичерпним доказом їх місцевостні. Тоді, невже хтось і справді повірив би, що цей другорядний шлях впорядковували не прибульці, чи хоча б якісь дивні, підозрілі іноземці?
– Але ж дехто з людей йшов і вгору, і вниз цією дорогою. Невже їм не краще було би повертатись, якби знали, що воду відвели і дорога буде сухіша і не така слизька? – не здавалась вперта прибулка.
– Румешмо. Така точка зору є засадничо помилковою щодо землян. Їм не потрібна суха дорога. Їх першочергова потреба – то страждання. Бажано рукотворні. Але згодяться і частково природні. Йдучи такою дорогою, і не вдаривши пальцем об палець, щоби зробити її кращою, вони отримують задоволення від усвідомлення, що Хтось у цьому винен! І що можна проклясти цього Хтося!
– Але, але, але… – застогнала приголомшена Румешма.
Мороманьян перебив:
– Це люди! Їм даш камінь – як не проламають комусь череп, то наштампують пірамід; даш гроші – те саме, але вже в сфері фінансів; даш атоми – а най їм… Це страшні істоти, наймоторошніші у всьому знаному Всесвіті! Я тут вже майже 40 тисяч земних років, але вони й досі мене інколи лякають. Але лише ми стоїмо між ними і вогонами! От тому – і стежимо! Невже не цього вчать у Академії…?!

*

На полонині вже зібралось кількадесят прибульців.
Мороманьян задоволено озирав скупчення наметів-тарілок – його гордість. Непросто було привчити землян масово виробляти і носити намети з однофукціональними, як здавалось місцевим, дугами. Але тепер – це найпоширеніший тип намету. І, завдяки його унікальній геометрії і властивості вловлювати нейтрино й спрямовувати його до гравітаційного центру планети – їх місія має новий надійний і невловимий 11G зв’язок з усією Галактикою. А на цій Землі, з її повсюдними “прослушками” – це чогось таки та варте.
Щоправда, Мороманьян помітив і кілька наметів-хатинок, а також тенти… “Чужі! Люди!” – вже автоматично насторожився. Але потім згадав: “Це й на краще. Кілька людей нам згодяться… Вони ж найкращі канарки… І головне, що не в чорному.”

*

Бограч був готовий лише вночі.
– Бо кухар злий! – ремствували темні люди.
– Бо у горах низька температура кипіння! – розмірковували просвітлені.
– Бо саме в цей час найкраще працював міжпланетний зв’язок. – знав Мороманьян. Тому й довелось, попри нарікання людей, затримати процес.

Повідомлення було майже незмінним. І всі петабайти відео-, аудіо- і текстових даних зводились, фактично до двох речень: “Земля небезпечна. Але пропоную продовжити дослід.”

16 коментарів до “Бограч

  1. Зіркохід

    Непогано. Прибульців-румунів ще не зустрічав :-). Почуття гумору присутнє, екологічна складова в комплекті. Єдиний дисонанс – з якого переляку оповідання починається від імені персоніфікованої води??? Начебто далі це на сюжет не грає, натомість налаштовує на казку, якої, знову ж таки, читач не отримує. Єдине раціональне пояснення – для нарощування об’єму. Такого ще на мініатюрниках не бувало. Авторові приз в студію! 🙂
    Удачі на конкурсі!

  2. Птиця Сірін

    Можна поставити дурне запитання? Що це було?
    З усім тим – бажаю успіху на конкурсі!

  3. Автор

    Дякую читачам, що описують свої враження.

    Кілька слів на захист Води. 🙂 (для Зіркохода)
    Сама вона якась небагатослівна – тому я. 😉

    В оповіданні Вода зникла, відігравши свою роль – зі 100% об’єктивних причин! Просто її вже не було на дорозі, бо відводили високо – десь там, де вона щойно потрапила в “колію” і сама ніяк не могла вибратись…
    Звісно ж, далі були якісь інші Води (пити, БогРаЧ варити…), але їх становище не таке розпачливе (мабуть), тому чого про них говорити… 😉

    Що ж стосується розумності Води – питання це складне…
    І нам, як істотам що на 70% (90% у мозку!?) є Водою, варто підходити до нього обачно 🙂
    Можливо, багато хто чув про “живу” воду, “мертву” воду, пам’ять “води”… Насторожує це якось… 😉

    Звісно ж, користуватись Водою все-одно треба…, але, мабуть, бажано (коли забруднюєте, марнуєте її…) – якось присипляти увагу… Напр., спочатку мити обличчя, руки, потім нею же – підлогу, і лише після всього того додавати всю наявну хімію і зливати в унітаз… Японці хитрі – вже автоматизують десь такий (але здається коротший) шлях…

    (питання Птиці й Бджілки, що так необачно розташувались поряд – не зрозумів…, на жаль :()

  4. марко

    сподобалося, але Вода на початку збиває, факт. Гарні імена героїв, і так, посміхнуло

  5. Наті

    Щось таке, незрозуміле – типу “а хай буде”

  6. Автор

    > Марко
    > сподобалося,

    На здоров’я. 🙂

    > але Вода на початку
    збиває, факт.

    Біда… Всі не люблять воду… За що ж з нею так…

    > Гарні імена героїв

    Головна з ними морока – коли відмінки первинного (технічного) імені, і цікавішого (що придумалось згодом) – не збігаються… Сподіваюсь, що всі повиправляв.

    > Наті
    > Щось таке, незрозуміле – типу “а
    хай буде”

    А й справді… 😉

  7. Людина в капелюсі

    Мені сподобалися ці самозречені прибульці-екофанати. Можливо, не всі підказки автора про сутність чужопланетян вдалося вловити. Всередині текст дещо провисає, але ідея з наметами, що виконують особливу космічну роль — крута.
    Дякую.

  8. Автор

    Дякую за відгук, Людино!

    Щодо прибульців – то мене дуже засмутила 5-та частина (страшніша за перші…) “Путівника по Галактиці…” Дугласа Адамса. І я спробував залучити хоч когось на наш бік…
    Про нейтринну аномалію писав Артур Кларк у книзі “Пісні далекої Землі”. Але згодом її (аномалії), здається, не стало 🙂

    Всі ці книги є в інеті й українською. І, можливо, без них оповідання не надто зрозуміле… За що, панове читачі, й вибачайте…

  9. Брунатний гоетист

    Сподіваюсь, зібуківлянці знайдуться, якщо нами зацікавляться вогони. Дотепно вийшло, успіхів.

  10. Електроскат

    Милий і добрий текст, який вселяє надію, що ми не найкінченіші істоти у всесвіті, якщо хтось у нас ще вірить, навіть провівши стільки часу поруч. Сподобалися міркування про те, що землянам, а саме українцям, потрібно страждати й нарікати на кого-небудь, бо інакше жити не в кайф. Про 9-1-1 теж прикольно. От ніби і про стражання, і про виконроба й 9 начальників – це такі бородаті жартики, але вони вони приємно вписані в текст.
    Але назагал якось не дуже зайшло. За суб’єктивними враженням, занадто грайливо, як та Вода на початку (загалом не дуже зрозуміло лишилося, навіщо було робити і її фокальним персонажем), надто багато галасу й метушні навколо якихось абсолютних дрібниць. Здавалося б, прибульці, які провели тут бозна-скільки часу, мали б знати, що можна й не паритися в певних ситуаціях, а нервують, наче небо падає.
    Про намети прикольна ідея, але про затримку в готуванні бограча щось до мене не дійшло(

  11. Автор

    Дякую за відгуки панове-читачі 🙂

    > надто багато галасу
    й метушні навколо якихось
    абсолютних дрібниць. Здавалося
    б, прибульці, які провели тут бозна-скільки часу, мали б знати,
    що можна й не паритися в певних
    ситуаціях, а нервують, наче небо
    падає.

    У житті людей відбуваються такі стрімкі зміни, що існує думка, ніби і їм самим вже важко вдавати людей. 🙂 (наприклад, цікаво описував цю проблему Елвін Тоффлер у статті названій трактатом про майбутнє: “Третя Хвиля”).
    То що вже тоді казати про прибульців!? Думаєте їм легше?

    > Про намети прикольна ідея, але
    про затримку в готуванні бограча щось до мене не дійшло(

    Все просто.
    Потужну передавальну станцію на Землі робити не можна, бо люди панікуватимуть… Отже, спочатку сигнал потрібно передати кудись на сусідню планету і з мінімальною потужністю. А для цього потрібно мінімізувати вплив завад. Тобто – передавати з нічного боку планети, щоби довкола сигналу була зона тиші (Сонце затінене Землею).

  12. Саша

    Вітаю, авторе!
    Знову транслюють велику й жахливу Кендес Флін, як побачили по телевізору, то відразу з жінкою згадали вашу оповідку! Дякуємо за вдалий жарт!

  13. Автор

    Вітаю, Сашо!

    Радію, разом з Вами обома, що маємо таку цікаву мультяшку – грозу всіх-всіх-всіх прибульців. 🙂
    І дякую за відгук.

    P.S.
    Оповідання перекочувало крізь ГАК і аж сюди: http://liveua.in.ua/literatura/readingroom/vyovych-bograch.html
    По дорозі відростивши собі все порізане мантикорою.
    І тепер воно вже не на якихось 9.99тис символів, а на всі 15.755. 🙂

  14. Саша

    Прочитав продовження )

    Коли хруснули, хотів написати:
    – Але, але, але… що ж вони робитимуть, адже туриста будуть шукати.

    А потім замислився, а якщо Дваку сподобається бути людиною? Він нею залишиться, започаткує екофантастику, стане письменником… Гм, так недовго й до параної.

    Успіхів!

  15. Волод

    Навзаєм!

    І мушу відзначити, що й мені, як людині, теж не сподобалось, що нас отак-от свавільно можуть хруськати!
    Неприємно – як не крути…
    Втім, припускаю, що та людина насправді не аж так дуже й постраждала. Логічно припустити, що її потім якось відновлять!
    Це було би нерозумно робити на полонині, бо навіть мізерний провал у пам’яті – викликав би занадто бурхливе й невчасне обговорення. Дуже багато вільного часу там у людей… 🙂
    А от записати людиняці фальш.спогади вже вдома – то ж зовсім безпечно! Навіть як щось волатиме в соц.мережі – воно ж булькне, навіть кіл на hdd не лишивши…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *