12 коментарів до “Елегантне рішення

  1. Слава

    Символічно. Хоча спочатку подумав про кота, якого за традицією треба першим запускати в нову домівку. Але то я просто котолюб. Удачі на конкурсі!

  2. Зіркохід

    Гарно написане оповідання з малозрозумілим (для мене) фіналом. Тому елегантність рішення оцінити не можу, хоч перечитав твір кілька разів. Як бузьки корелюються з “любовним безумством”? От якби мова йшла про кролів… 🙂
    Ну і кораблі зі зміною поколінь – це такий же бородатий енефний релікт, як і мандрівка на Місяць у снаряді. Втім, автору видніше, звісно :-).
    Удачі на конкурсі!

  3. Птиця Сірін

    Відсутній конфлікт. Майже три чверті оповідання – класична розтлумачка. Тільки наприкінці з’являються більш-менш живі персонажі. Щодо використання лелек – так, із точки зору читача це, можливо, елегантне рішення. Але з точки зору героїв це не так. Уявить собі, що багато поколінь нічого не бачили, крім корабля, не знали інших законів, крім тих, що було встановлено декілька століть тому. В їхніх мізках відсутній зв’язок між появою лелек і інстинктом розмножування.

  4. Автор

    Конфлікт відсутній в оповіданні, бо він геть відсутній в нас – ми теж звикли до смерті. Коли на початку війни проводжати загиблих воїнів виходили тисячі, то зараз збирається заледве півтораста чоловік. Ми теж звикли до смерті. Щоденні новини не б’ють по живому і не підштовхують до дій. Тепер смерть норма. Наївний автор вважає, що це можна вилікувати. Знаю, що не можна, але дайте хоч помріяти.

  5. Птиця Сiрiн

    Це не так, ми не звикли до смертi. Я кожного дня бачу фотографії загиблих у стрічці, й мені страшно, що буде далі. Але кожного дня я також бачу навколо себе людей, які колись теж знали, що таке лелеки. А тепер вони на іншому боці. Подивіться, де я живу. Проте будемо сподіватися на краще. Тут я з вами згодна.

  6. Наті

    Тут, скоріше, справа у тім, що смерть припадає на конкретний вік. Тобто, всі знають кінцеву дату і все життя обертається на очікування цієї дати. Стосовно самого оповідання – воно вимагає більшої розробки. Занадто стиснуто і через це виглядає недоопрацьованим.

  7. Людина в капелюсі

    Бажання ввімкнути магічне мислення зарази продовження людського роду — це вже частина магічного мислення. Цікавий парадокс. Дякую за історію 🙂

  8. Електроскат

    Чесно кажучи, не дуже зрозуміла, що в цьому рішенні саме елегантного. І чому в людей, які, як справедливо зауважили вище, не бачили тих лелек сотні років, мають з їхніми образами зберегтися якісь стійкі асоціативні ланцюжки щодо продовження роду, ба більше – “любовного безумства”.

    У мене загалом ключова гіпотеза не викликала довіри: люди, для яких є чіткий ліміт життя, надзвичайно організовані й дисципліновані до того ж, будуть, як на мене, навпаки, спішити жити й виконувати своє призначення, зокрема щодо репродукції, бо треба вкластися в час фертильності й не вийти в демографічний мінус. Але я не претендую на знавця, це просто міркування. Я взагалі гуманітарій, у мене лапки))

    Від історії про далеку-далеку подорож багатьох поколінь на зорельоті ностальгійно повіяло фантастикою 70-80-х (недавно перечитувала оповідання Бережного, оце достоту ніби одна з його тем, помножена на лайт-варіант якого-небудь “Зеленого сойленту”). Але не можу сказати, що це погано, до речі. Навіть симпатично.

  9. Автор

    Щодо елегантності. Коли життя підпорядковане кінцевій даті, то щойно ви усвідомлюєте це – подальше життя перетворюється на тривале умирання. Можна вимуштрувати всі людські потреби, включно з потребою завжди мати вибір, але ви не примусите людей жити. Тим більше розмножуватися (навіть з ЕКЗ). Не уявляю, як можна розмножуватися через силу. Але. Є в житті такі рішення, які наче укол в нервовий вузол, можуть знеболити, знизити чутливість, чи стимулювати значні ділянки шкіри, не впливаючи на масу рецепторів на її поверхні. Або в політиці, або в сім’ї, або в соціумі. Поставити одне питання, показати один образ. Дати мрію. Покажіть, як теба мріяти. Покажіть людям гордих птахів і нехай люди поцікавляться, чим вони відомі, нехай перекажуть один одному почуті в дитинстві байки та перекази (чи гадаєте на кораблях не стануть розповідати дітям казок, що когось приніс лелека), нехай прийдуть поглянути на них: на їхні танці, на побудову гнізда, на розкриті дзьоби вічно голодних пташенят, на перший політ молодих бузьків. На мій погляд, не потрібно буде жодного примусу, чи агітації. Хіба ж не елегантно? 🙂
    Казки і легенди, споглядання природи будитимуть в людях первісне і справжнє.
    Зізнаюся, зовсім не хотілося б маринувати рештки людства в скаженій бляшанці, але виходив з тих технологій, якими на сьогодні володіє людство. Тобто, крім електроніки, ми мало чого досягли в плані вивчення людини і подолання простору.

  10. Електроскат

    Дякую за відповідь. Я не зовсім згодна з цією концепцією, але мені було цікаво її прочитати.

  11. Автор

    Наті та Людина в капелюсі, дякую за ваші відгуки. Звісно потрібен більший формат, бо описати масовий ПТРС синдром, на прикладі корабля, як цілої країни, не так просто.
    Щодо магічного мислення – можливо, саме так воно і працює, хоча я волів подати, наче спрацював якийсь психологічний механізм.
    Дякую за вашу увагу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *