Гени Нарциса

Автор | 12.08.2019

– Обережно! – після його викрику ваза з нарцисом полетіла додолу, та за півметра до підлоги затрималася у повітрі, розклавшись уламками. Ті витали навколо каркасу, притримуючи квітку.
Обдарувавши жінку гнівним поглядом, вчений нагнувся і обхопив вазу. Уламки поверталися на місце, оминаючи сухі тонкі пальці.
– Це єдиний зразок, – він оглянув нарцис.
Жінка фиркнула:
– Дім, ти серйозно?
– Наче ціла, – вчений полегшено зітхнув, потім глянув на дружину: – Будь ласка, Ліза…
– Що Ліза!? У тебе їх хоч дупою їж! – вона окинула оком полиці, що у три ряди охоплювали стіни лабораторії. Всі вони всіяні схожими вазами, і у кожній – нарцис.
– От і їж, а цю не трош, – Діма пригорнув вазу мов дитину, навіть погладжував її поверхню, – це поки єдина, що пройшла усі тести.
– Ці п’ять мільйонів, які тобі обіцяли, давно вже не варті нічого. – Ліза торкнулася щоки чоловіка, від чого той злегка сіпнувся, – мішки під очима, самі очі червоні. Заради чого?
Чоловік поклав на її долоню свою:
– Я ж казав: Васильченко знайшов…
– Голову Горгони? Це я вже чула. Але нащо тобі Нарцис?
– Мені лиш треба п’ять мільйонів зелених. Вони потрібні нам. Хіба не так, крихітко? – він подав губи вперед, але дружина відвернулася від поцілунку.
– Чого ти?
Ліза мовчала. Його улюблене синє плаття всіяли численні плями – нагорода домогосподарок. Напружене у тихому гніві обличчя ледь-ледь нагадувало ту ніжність, якої потребувало серце вже третій тиждень поспіль. Чи другий?
Діма кинув оком на календар, що висів на стіні ліворуч. Розсіяний, до того ж короткозорий погляд підтвердив страх: він тут близько трьох тижнів. Це двадцять один день повної анархії у думках і праці.
– Кому взагалі прийшло в голову знайти ДНК Нарциса? – Ліза махнула рукою, – нащо вона?
– Я не знаю, – прогугнявив вчений, – не знаю. Може, хочуть запустити епідемію психологічної хвороби з основою в самолюбові, виростити самого Нарциса і таскати по Галактичним конкурсам краси, аби натерти носа ліельцям із Маґеланки. Тобі важливо?
– Так, важливо, – кивнула дружина, – бо я не хочу, щоб ти… – раптом вона закрила долонями очі, – ви… ростив чи… зр.. бив якесь жа-жахіт-тя.
По лабораторії рознеслося відлуння коротких схлипів – з долонь потекли сльози, ножем ріжучи плитку підлоги.
– Мила, – Діма поставив вазу на стіл і наблизився до Лізи, але та відмахнулася.
– Не треба, – його очам відкрилося припухле, почервоніле обличчя, – я заспокоюся, – сказала вона і пішла на вихід.
Що робити? Варто підбігти, і…
Вона вже на порозі. За дверима.
– Суп на плиті. – після цих слів вона зачинила двері і провернула важіль три рази. Так, як він завжди просив. Тільки чомусь важелі її прохань він ніяк не повертав у потрібну сторону. Знову.
Чоловік підсунув табуретку до столу і сів, обхопивши голову руками.
Як давно він не обідав за сімейним столом. Вживу, без голограм і віртуальної присутності. Сміх дочки пронісся у голові наче стара фотографія, яку пожирає вогонь пожежі. І на цій фотографії вони троє, корчать либи, а його маленька дівчинка суне татові пасмо золотавого волосся у рот.
Вчений мимоволі посміхнувся і глянув на квітку.
«Нарцис, що ж ти заховав у ній, коли помирав? Може, ти вже заразив мене…. через запах? І тепер я помираю у своєму струмку…. норі, будьмо відвертими. П’ять мільйонів…»
Діма підвівся і обхопив рукою вазу, як тут важіль знову заскрекотів, а за ними стояла п’ятирічна копія його давнього щастя.
– Оля?
Дівчинка, не церемонячись, забігла в лабораторію і ледве не впала біля батька, який підняв дочку на ноги.
– Тату, а чому мама сумна? – кожне слово ганяло по його шкірі ножі, дістаючись серця крізь вени.
– Все добре, – Діма нагнувся над дочкою і заклав неслухняне пасмо її волосся за голову. Ледве ковтнув через хвилювання і все ж запитав: – Плаче?
– Так, – Оля зітхнула, – і дуже.
– Іди до неї, – чоловік підвівся і хотів іти, та дочка вчепилася у халат і дивилася прямо у вічі.
– Я знаю, мама зараз знову буде веселою, але чому так часто вона плаче? Її щось болить?
– Ні, доню, – усміхнувся Діма, – просто твій тато погано поводиться. Трішки.
– А чому тоді ти не стоїш у кутку? Я ж стояла, коли вдарила ту штуку. Вона постійно гарчала.
– Бо ти не була зайнята. А тато зараз зайнятий. І «ту штуку» не можна бити.
– То коли ти не будеш зайнятий, – Оля почала перебирати пальцями, – можна я поставлю тебе у куток? Не можна, щоб мама плакала.
– Добре, – чоловік усміхнувся і поцілував дочку у чоло. По щоках покотилося дві сльози, які він встиг витерти перед тим, як вони впали б на Олине тім’я. – А тепер біжи. Готуй куток.
– Мг, – дівчинка потерла руки і швидко звільнила лабораторію, от тільки провернула важіль лише один раз.
Така безтурботна, часом весела. І навіть не здогадується, чому плаче мати.
«… її щось болить?»
Це було понад його сили – брехати людині, особливо рідній дочці.
Але п’ять мільйонів…
Поправивши халат, вчений попрямував до мікроскопу.
– Я вже все зробив. Вже має бути, – гугнявив про себе Діма, – зара вийде.

***
“Два протилежних пороки людей одним махом!”

“Відповідь нарцисизму та низькій самооцінці знайдено”

“Доктору…”

Діма відкинув і цю газету на протилежну частину столу. Нудота від вінтажних заголовків та п’яти пляшок пива підступила майже до горла, тож думка піти по якесь відро була цілком раціональною.
Він підвівся і зробив крок, та ноги підвели — чоловік поточився на підлогу, зачепивши рукою альбом, що весь час лежав перед ним. Звідти спустилася фотографія із парку,торкнувшись пальців. Золоте пасмо дочки у його роті, він усміхнений, Ліза усміхнена. А у руці стиснена газета, де журналісти коротко і детально описали розлучення.

8 коментарів до “Гени Нарциса

  1. Зіркохід

    Ідея на одне речення, все решта – побутівка-наповнювач. Мене шокує таке марнотратство знаків з пробілами 🙂 !
    Виклад надто монотонний, бракує динаміки, русизмів ну дуже багато, клична форма в діалогах відсутня. Кінцівка написана через не можу, мабуть, тому аналогічно й сприймається, НМСД :-).
    Удачі на конкурсі!

  2. Автор

    Зіркоходе, дякую за відгук!
    Щодо ідеї на одне речення – тут я згоден, але і конкурс мініатюр, а не романів 🙂 Також згоден щодо викладу і динаміки.
    Щодо русизмів – не зрозумів. Поясність, будь ласка. Хочеться уникати їх, я це роблю і тому не бачу тут русизмів. Хіба що “Діма”, тут так.
    Щодо кличної форми – я чудово знаю, що це, але рідко чую, щоб люди зверталися по ній, тому у діалогах не користувався нею. Я намагався передати таку мову, яку чую. Вона, звісно, не еталон літературної, де всі правила як по маслу.

  3. Птиця Сірін

    Що бажає здобути вчений? ДНК Нарциса. Тобто це мета героя. Що він робить задля цього? Він свариться з дружиною, розмовляє з донькою. До чого приводять його дії? До розлучення. А де ДНК? Немає. Це серйозна композиційна похибка. Фінал не відповідає початку. Головгер не виконує сюжетне завдання – досягнути мети.
    Виконаємо ще трохи досліджень головного героя. 🙂
    Чи має головгер такий скарб, що допомагає подолати перешкоди? Ні.
    Чи є в головгера якась таємниця, що робить оповідання цікавішім, додає інтриги, напруження? Ні.
    Чи має головгер недолік, завдяки якому стає ближче до читача? Недолік має, але такий, що відштовхує від себе – він дуже нудна людина, до того ж невдаха. І нічого не робить, аби це перебороти.
    Із цим потрібно щось робити. )))
    Удачі на конкурсі!

  4. Шпротина

    Ідея зрозуміла, так, і на щось таке чекаєш наприкінці, а побутова замальовка, але становить тіло оповідки, і справді трохи нуднувата.

    Мене інше збентежило. Я розумію, що це таке фантастичне припущення – видобути ДНК міфічного героя з рослини, названої на його честь, але якось не зайшло. Якби цю фішку оправити в який-небудь інший тон оповіді. Може, більше іронії, може, якоїсь зовсім трешової кислоти, не знаю, не можу сказати. Якесь мутне відчуття. Що більше про це думаю, насправді, то більше інтригує)

  5. rosava

    В ідейній частині насправді не так все погано. Темі відповідає. Герой так захоплюється роботою, що зрештою втрачає сім’ю. Можливо, дійсно не вистачило якогось конфлікту. Точніше, він є, але не доведений до потрібної гостроти (герой свариться з дружиною, але ти не очікуєш чогось серйозного після того).
    Сцена з дочкою усміхнула.

  6. Лісовик

    Конфлікт, ідея, навіть певна динаміка. Це є. Чого не вистачає? Хоча б надії. Я не кажу писати всім з хепіендами. Свобода творчості і все таке. Але вже сама тема конкурсу просить авторів – крокуйте. А так суцільна безнадія ще й арка героя не завершена, а залишена не середині дуги замість закінчення.
    Наснаги.

  7. Фантом

    Вітаю, авторе!

    Герой-меркантиліст обрав гроші замість сім’ї. Це через це читач має йому співчувати? Не згоден. Конфлікт однозначно варто загострювати. От скажіть читачеві, навіщо йому тих п’ять лямів? Корабель міжзоряний купити, віллу в Туманності Андромеди? Вилікувати доньку від якоїсь дуже важкої хвороби? А якщо останнє, то зробити так, що поки він ці лями отримав – стрибок гіперінфляції і цих п’яти лямів вистачило лише на п’ять пляшок пива, які він в кінці п’є? Якихось іще соціальних ідей підкинути. Тоді у вас вийде цікава трагедія. Наразі, нажаль, мені цікаво не було.

    “Його улюблене синє плаття всіяли численні плями – нагорода домогосподарок.” Дивна домогосподарка – усе в улюбленій сукні чоловіка по хаті працює 🙂

    Успіхів!

  8. Автор

    Дякую за відгуки!

    Я хотів показати до і після. Не завжди крок має бути світлим. Так, герой – меркантиліст, і моя вина, що я не показав реальної мотивації, навіщо йому ці лимони. І, звісно, я не мав на меті викликати у читача співчуття до вченого.

    Згоден із нудьгою у стилі і взагалі творі, з цим боротимуся. Радий, що ідею визнали непоганою.

    Фантоме, цікава ідея з інфляцією. До речі, коли писав про пиво, вже й забувся, що він отримав п’ять мільйонів. Чисто випадково. Але все ж, думаю, варто мені пам’ятати усі деталі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *