Люкс, напівлюкс, стандарт

Автор | 24.06.2018

– Вітаю вас, пане Костянтине! – доброзичливо вимовив підтягнутий клерк, що сидів за столом.
– Гм, вітаю… – розгублено оглядаючись вимовив Роджер, а потім збентежено додав, – але я не Костянтин.
– Не дивуйтеся: ви хрещений як Костянтин, то записані саме так. Коли вам звично ваше друге, мирське ім’я, то можемо оформити необхідний бланк і матиме ім’я яке забажаєте, – клерк взяв до рук планшета, провів по ньому пальцем, щось уважно читав кілька секунд, а потім додав, – В особовій справі сказано, що в дитинстві ви іноді думали, чого батьки не назвали Олегом чи, хм, Гаріком. Можете обрати будь-яке з них чи яке вам до вподоби.
– Роджер, хочу лишитися Роджером, – уважно оглядаючи стіни, час від часу переводячи погляд на клерка, промовив відвідувач, – Дивно, я не пам’ятаю, як тут опинився. Я точно пам’ятаю, що був на вулиці, прямував до лікарні… – і тут його охопило якесь дивне почуття, – Я дійшов, чи…
Підозра миттєво перетворилася у біль і відчай від страшної здогадки:
– Я не дійшов? Ні, я не розумію. Я ж направлявся до лікарні. Ні, це не справедливо! – істерично закричав Роджер.
– Вибачте, пане Костянтине, співчуваю… – почав було клерк.
– Благаю, ні, я – Роджер! – істерично заволав відвідувач у відповідь.
Клерк вдарив розпачливо долонею по власному лобі, а потім зробив запрошувальний жест підійти. Роджер, хитаючись, розгублено крутячі головою, направився до столу, на якому його вже чекав бланк з надписом «Заява на зміну ім’я».
– Я розумію ваш стан, пане Кост… – клерк винувато запнувся, – перепрошую, але спочатку треба завершити з формальностями. Впишіть своє ім’я отут вгорі і лишіть підпис, отут знизу. І тоді всі до вас звертатимуться «Роджер». Це формальність, прошу вибачити мені. –завершив клерк. Він простягнув відвідувачу ручку. Роджер взяв її і ледве нашкрябав своє ім’я, потім кволо і криво розписався. Клерк турботливо забрав папірця, переглянув швидко, обережно поклав десь під кришку стола, а потім урочисто промовив:
– Пане Роджере, вітаю вас у Раю!
Після цих слів Роджер вчергове ошелешено обвів простір поглядом:
– Тобто? Я потрапив до Раю? Я думав, що з моєю біографією то буде складно.
– Ні, – доброзичливо і заспокійливо почав клерк, – ваші гріхи не важкі. Відносяться до середньої групи. Ви навіть можете обрати один з декількох варіантів Раю. Вам доступні, доступні вам… – задумливо почав він, взяв планшета до рук, покопирсався у ньому, і не дивлячись на новопреставленого, радісно випалив – Отже, вам доступні варіанти «стандарт» і «напів-люкс».
– Тобто? Що це ще таке? Я завжди вважав, що Рай – це просто Рай. Хіба тут можуть бути варіанти? – Роджер уперіщився поглядом в клерка, вимагаючи пояснення.
– Нічого дивного. Люди розучилися вірити в Бога, все менше спілкуються з ним, навіть сучасні священники – геть не знаються на релігії! І так останні дві тисячі років. Ви думаєте, що тут у нас нічого не міняється? А Рай – досить прогресивна організація, скажу я вам, динамічна у своєму розвитку, запевняю вас . У нас постійно відбуваються зміни. Ім’я, наприклад ще тисячу років назад, ви не за які чесноти не змінили, а сьогодні – лише ваше бажання, ваша заява і автоматична зміна даних за декілька секунд. Прогрес? Прогрес. Гріхи теж поділили на групи, спростили процедури і умови прощення, тому і Рай розділили на зони. Для цього існували об’єктивні і суб’єктивні причини: одним подобається класичний – стандартний рай, іншим – рай сучасний, з усіма досягненнями цивілізації. Хтось хоче індивідуальний рай. Ми все це забезпечуємо клієнтам, якщо їм вистачає рівня праведності. Та й пекло за останні тисячу років значною мірою переповнено. В них там казани часом нагадують ваш громадський транспорт зранку. А в нас місця трохи більше – ми у просторі не обмежені. Того і систему спростили, – захоплено розповідав клерк. Роджеру тихо лізли очі на лоба, побачивши це, клерк спинився і турботливо спитав, – Може у вас є якісь питання – кажіть, я для того тут і поставлений.
– Так, якщо все змінилося, то чи можна дізнатися, чого мені доступні лише «стандарт» і «напівлюкс», і що вони включають? І чого мені не можна, наприклад «люкс»? – Роджер у зацікавленому очікуванні дивився на Клерка.
– Звісно! – той розплився у посмішці, – Рівень ваших гріхів оцінено як «жовтий», – клерк подивився на Роджера, побачив чергову гримасу нерозуміння, і швидко, наче на екзамені відчеканив, – Є три рівня гріховності і три рівні праведності. У вас жовтий рівень гріховності – гріхів більше ніж справ праведних, але недостатньо, щоб запроторити вас до Пекла – туди лише з червоним рівнем гріховності відправляють. Якщо б у вас був рівень праведності хоча б трохи більше нуля (зелений), то ви б могли претендувати на «люкс». «Індивідуальний рай» доступний тільки людям з великим рівнем праведності, туди навіть Папи Римські не завжди потрапляють. І є ще рівень «Дванадцяти апостолів», але там лише вони самі, іноді окремі святі потрапляють і діти.
– Це зрозуміло. А чого мені поставили «жовтий» рівень? – з образою в голосі і нервово перебираючи ґудзики на сорочці, перервав його Роджер. Клерк поблажливо глянув на відвідувача, важко зітхнув і почав швидко перелічувати:
– Розлучення, пиво по вихідним, порушення правил дорожнього руху, неувага до близьких, лихослів’я і ще трохи різної дрібноти на півсотні пунктів… – він із співчуттям і винуватою посмішкою подивився на Роджера, – але це все ви компенсували доброзичливістю, знайшли сили кинути палити, виростили і виховали дітей, допомагали іноді іншим людям і ще трохи сотні різних пунктів… Тому для вас або «стандарт», або «напів-люкс», – клерк запитливо поглянув на Роджера, наче закликаючи того зробити вибір.
– А-а-а… – захитав головою Роджер, – а що треба було на «люкс»?
– На «люкс» треба було менше пива і принаймні не розлучатися з першою дружиною, – вибачаючись і ніяковіючи протягнув клерк, – давайте я краще розповів, чим відрізняється «стандарт» від «напівлюкса». В «стандарті» ми надаємо вічний спокій, музика на фон з вибором до сотні мелодій, триразове харчування в номер або «шведський стіл» – самі обирайте. Спортзал, басейн, великий парк для прогулянок – це десь десята частина Райських Кущів, і окремий номер з видом на секцію «напівлюкс». Варіант «напівлюкс» – майже все те саме, тільки є ще телебачення. Працює лише два канали: перший – новини про рідних і близьких, їх крутять кожні 3-4 години, весь інший час – ваші фільми-спогади. І другий канал – новини з життя живих. Це окремий цілодобовий канал з вічною трансляцією про людей, яких ви не знаєте, але можете спостерігати за їх життям, здобутками, поразками, новинами тощо. Також окрім басейну і спортзалу, є свій невеличкий морський пляж. Кожен з мешканців має окремий номер з видом на зону «люкс».
– А там що «демонструють»?
– О, майже все те саме, тільки парк більший і пляж прибирають щодня. Окрім телебачення – інтернет є. Але сайтів небагато. Найпопулярніший – з ток-шоу «Житіє святих», там ведеться пряма трансляція з індивідуальних райських апартаментів святих. Це невеличкі келії з простими тапчанами і власними внутрішніми двориками. Святі моляться кожен день, іноді харчуються, чим Бог послав, радіють спокою і умиротворенню. Телевізори і інтернет в них є, але вони зрідка звертаються до них – святі люди, повністю присвячують себе подальшому служінню. Люди на Землі не дають спокою – моляться їм, а вони, відповідно, моляться за них вже туди, – клерк значуще підвів очі догори і декілька разів повільно тицьнув в тому ж напрямку пальцем.
Потім він поглянув на Роджера, і сказав: «У нас ще і екскурсії є. З вашим рівнем допуску до Нього, звісно, не попадете, а от Пекло можна поглянути – це зараз можливо вже. А от потрапили б ви до нас років триста тому – геть все по-іншому було. Вважайте вам пощастило вмерти в цей час. Ну, то що обираєте?»
Роджер почухав потилицю і невпевнено вимовив:
– Краще «стандарт»… Так, давайте «стандарт» – з ним хоч щось зрозуміло.
– Тоді підпишіть отут і отут… – клерк поклав на стіл бланк, тицьнув пальцем в графи, де слід було поставити підпис, уважно подивився на відвідувача і простягнув йому ручку, – підписуйте, стандартний рай – не самий гірший варіант.
Роджер важко видихнув, узяв ручку і лишив свої автографи на папері. Клерк швидко прибрав аркуша під стіл і щиро посміхаючись урочисто промовив: «Пане Костянтине, тобто пробачте, пане Роджере, вітаємо вас у Раю! Ваш номер – перший вільний який знайдете в блоці «Стандарт», до якого можна дістатися ось цим чудовим ескалатором, що щойно з’явився ліворуч від вас. Приємної вам Вічності, дякуємо, що скористалися послугами саме нашого Раю».
Роджер повернув голову ліворуч: стіна пропала, на її місці тепер дійсно був ескалатор, перед яким стояла табличка з написами: «До зони «Стандарт», «Не заходьте за обмежувальні лінії», «Увага! Ескалатор рухається автоматично» і великими буквами унизу було написано «По ескалатору – не бігати!». Роджер вже було направився до сходинок, але швидко повернувся до столу і здивовано голосно заговорив:
– Стоп-стоп-стоп!!! Що означає «саме нашого Раю», тобто вашого? Значить є і інші?
– Так, звісно. А що вас не влаштовує? – здивовано перепитав клерк.
– А чому я потрапив саме до вас, а не до іншого «раю»? Може там умови ліпші? Може там взагалі спокійніше чи веселіше ніж у вас.
– Може і так, але чому ви потрапили саме до нас – то питання не до мене.
– А можна подивитися інші «райські готелі»?
– Так, але лише на екскурсіях, бо ви вже підписали документ.
– Ну то й що? Я можу анулювати свій підпис?
– Ні, ви вже підписали документ. Тут трохи інші правила. Треба було питати до того, як щось підписувати. І читати, що саме ви підписували. Я вас не примушував, – розділяючи слова роздратовано відповів клерк.
– Але ж я не знав. Я був в стані розпачу. Я помер – майте хоч краплину співчуття!
– Вибачайте, але я щосекунди приймаю мільйони таких як ви. Якщо кожному пояснювати – черга збереться. Проходьте пане Костянт…, перепрошую, пане Роджере. Ми вітаємо вас у вашому стандартному Раю, прошу на ескалатор, – роздратовано кинув клерк, посміхнувся сам до себе і радісно продекламував, – Наступного давайте, будь-ласка!

13 коментарів до “Люкс, напівлюкс, стандарт

  1. murrrchik

    Хороше оповідання, гарно написане. От тільки закінчення якесь незрозуміле, щось у ньому не вистачає, як на мене.

  2. Marina

    Багато прмилок, погано вичитано, будь ласка без дифіса! Так довго балакали, а в кінці мол я не мав часу Вам щось пояснювати.

  3. Бджілка Рім

    “Багато прмилок” і “погано вичитано” – це дуже правильна критика! А от про дефіс – так, це зла помилка, ніяк не навчуся писати окремо….

  4. Marina

    Бджілка Рім, я сподівалась Ви оціните сарказм. Ви ж розумієте що всі помилки і очипятки Вам вказувати ніхто за будь ласка не буде, а їх тут багацько. Ідея оповідання цікава, але як вже писала – кінець псує враження.

  5. Зіркохід

    Вся сіль оповідання пішла для мене в молоко – читано-перечитано таких переспівів без ліку. От кінець зацікавив. Але його надто мало! Ось звідки, НМСД, варто було починати :-).
    З технічного: рівень тексту “жовтий”, на жаль. Утім, тут побутує цікава думка, що то клопіт редакторів :-).
    Удачі на конкурсі!

  6. Птиця Сірін

    Якщо би Шеклі писав у співавторстві з Кафкою, вийшло би щось на кшталт цього оповідання. Щодо жанру, можна сказати, що це фейлетон з елементами антуражної фантастики. Сценка, замальовка, ескіз – десь так. Бракує оригінальності сюжету й ідеї.
    Удачі на конкурсі!

  7. Електроскат

    Симпатично написано, не те щоб дуже яскраво і дещо ком бракує, але читаєть легко. Клерк нормально так рекламує свій Рай) Про комерціалізацію, осучаснення релігії і віри – тема не нова, але тут вона якось так мило розписана, мені аж захотілося процитувати чоловікові про пиво і жовтий рівень гріхів. Але, боюся, не проканає, бо атеїст)
    Проте немає виразного пуанта, фінального акорду. Герой цілий абзац не в’їжджає щодо “саме нашого Раю”, коли до читача вже давно все дійшло, а потім ще довгенько сперечається з клерком ні про що. І навіть те, що він шокований власною смертю, якось не реабілітує таке пробуксовування ситуації. Виходить, що це оповідання з соціальним, так би мовити, підтекстом – про рекламні витівки та всілякий маркетинг. Але за формою воно тяжіє до анекдота, а в анекдоті має бути наприкінці ударний прикол. А воно якось мляво завершується.

  8. Волод

    Ідея, що навіть маючи справу з “янголами”, треба читати, перш ніж підписувати – звісно ж, неабияк цінна. 🙂

    Але от мене одне неабияк спантеличило: чому, маючи вибір між стандартом і напів-люксом, і так затято цікавлячись люксом та ін. – ГГ вибрав стандарт…!? Мене це муче… Як же ж так…
    Он, люде платять за купе в 2-3 рази дорожче, аніж за плацкарт, і терплять! Хоча, по-чесному, мала би бути 1.5-кратна різниця…

  9. автор

    Волод, мабуть тому, що “стандарт” зрозумілий, його менше бояться 😉 Та і хто зна, як за ті поліпшені умови доведеться розплачуватися…

  10. автор

    Волод, мабуть тому, що “стандарт” зрозумілий, його менше бояться 😉 Та і хто зна, як за ті поліпшені умови доведеться розраховуватися, потім…

  11. Біоток

    Роздуми на теми в жанрі розгорнутого фейлетону. Але – для чого? Не вражає особливо.

  12. автор

    Біоток, раз не вразило, то чого час на комент витрачати?

  13. марко

    написано непогано, так, можливо не досить оригинально із ідеєю, проте реалізація – абсолютно в темі, комерціалізація релігії, подібність до сучасної чи то банківської системи чи чогось іншого, -сприймається читачем гарно (так я думаю), у фіналі закинуто гачок щодо якогось окремого Раю, проте не розкрито. А хотілося б!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *