Маленький крок Селіни

Автор | 15.08.2019

Ця бійня була у всіх новинах. Як я й гадав, Європол одразу звернувся до нас.
— Вбивця точно працювала не сама, — шеф передав мені файл у ліфті.
Конференція нейрохірургів, сорок шість трупів. Радше білкових пудингів — так їх перемололи наноїди. Роботів підсипали в пунш, усі жертви — чоловіки. Решта гендерів вважала це зібрання «пережитком маскулінної гегемонії» — що ж, не прогадали. Близько десяти екстремістських банд дарквеба взяли на себе відповідальність під різними гаслами, але це пусте.
Час покаже істину.
Для занурення мій мозок наповнили цереброїдами, решта — секрет фірми. Скажу лише, що наш підземний квантовий комп’ютер у пікові години змагався в енергоспоживанні з Києвом. Після серії просторово-часових калібрувань я нарешті побачив Селіну Лі — прибиральницю й ангела смерті.
Вона наповнила ванну в шикарному номері й роздяглася. Перед тим як залізти туди з лезом, раптом вигукнула:
— Я зробила це сама, чуєте?! Сама!
Селіна була нажахана тим, що скоїла, проте спробувала посміхнутися венозним струминкам у воді.
Я виринув.
— Шефе, вона знає про нас…
— Не вона, а замовники. То й що? Якщо прибиральниця розгулює Марселем із наноїдами військового класу, секретність нашого стартапу — остання з проблем.
Колишній чоловік Селіни, тепер ШІ-кодер у Сінгапурі, спершу не повірив. Пообіцяв, як приїде, передати Європолу її речі зі скриньки у Швейцарії.
Я погортав досьє: до заміжжя вона Вобан, оце так сюрприз! Молодша дочка славнозвісного професора сингулярної філософії, де причина зливається з наслідками. Нісенітниця.
Старша сестра — художниця з мільйонними лотами, середня — CEO, а Селіна вилетіла із Сорбонни, рано вийшла заміж і розлучилася. Хотіла якнайшвидше порвати із сімейкою? Вона єдина з дочок на похованні батька рік тому — в інших часу не знайшлося, а в нього не знайшлося спадщини для Селіни. На її місці я би зненавидів сестер, але лікарі? Професор помер від інфаркту, невдалих операцій на мозку не було за всю історію сім’ї. Робоча гіпотеза: Селіна виконала замовлення на користь третьої особи, когось обожнюваного. Інакше навіщо різати вени?
Я проспостерігав за отруєнням чана з пуншем — приречені гості якраз відпустили офіціантів — але протягом двох діб до цього ми не змогли простежити, звідки взялася капсула з наноїдами.
— Кинь це, шукай Маленький крок, — наказав шеф.
Де і коли? Минулого тижня в темній алеї? Місяць тому в чаті? Занурення наддорогі, спостереження не зафільмуєш, а Європол чекає від нас весь ланцюжок від мотиву до виконання. Велике зло завжди починається з Маленького кроку.
Аналітики склали 4D-мапу життя Селіни Лі протягом останнього року, день по дню. Вона знімала кімнатку біля вокзалу, брала клінінгові замовлення, переспала із кількома хлопцями — ніякої фатальної пристрасті або підопічного. Вечорами зависала за лептопом — читала, друкувала, дивилася щось, із кута не розгледіти. Весь трафік тепер із квантовим шифруванням, а девайс Селіна втопила, хмару вичистила.
Ми шукали будь-яку аномалію, спалах гніву, випадково кинуте слово. Дивно: кілька разів Селіна обертала голову, ніби відчувала, що моя проєкція парить за спиною. Усе вже сталося, ми не здатні впливати на минуле — заспокоював я себе.
За місяць до вбивства ми знайшли дві зустрічі Селіни з невідомою дівчиною у формі клінінгової служби. Обидва рази в кафе, багато свідків, тож занурювався лише мигцем. Я надав портрет по пам’яті й вважав, що нам дуже пощастило знайти відповідність. Як би не так: Агнес викинулася з вікна ще місяць тому. Європол перетрусив її соціальне коло і вийшов на групу підтримки для жертв насильства. Психотерапевта вразив потенційний штраф, і він забув про лікарську таємницю.
Не думав, що за живими нейрохірургами спостерігати неприємніше, ніж за тим, як вони плавляться в органічну рідину.
— Агнес обслуговувала ту ж саму конференцію рік тому. Четверо обпоїли і зґвалтували її. Тепер усе виглядає як акт помсти Селіни, хоч і неадекватний…
— Це теракт! — обурюється шеф. — Агнес лише прикриття!
Я змовчав, що Селіна занадто проста для таких витончених вистав. Та й де її Маленький крок?
Європол таки вивудив із дарквебу список контрабандних оборудок у Марселі за останній місяць. Товари в ньому, звичайно, не вказували, але одна транзакція висіла непідтвердженою. Селіна в той день і годину якраз була на виїзді. Ми зробили ставку.
Наша вбивця буденно прибирає дешеві апартаменти — ось тільки мене викидає кожні п’ять секунд. Усе просто: за стіною увімкнули поле для захисту від спостерігачів.
Сусідній номер оформила тиха сімейна пара з великою валізою — а кільця в них із різного золота. Зайшли. Крізь завади спостерігаю за Селіною: чує несамовитий крик із-за стіни, відмахується, потім через балкон сюди залазить «чоловік» і… наноїди плавлять його просто на очах у прибиральниці. Типово: покупець вирішив схитрувати й натрапив на пастку.
Селіна швидко відходить від шоку та товстими рукавичками підбирає з підлоги знешкоджену капсулу. Вискакує голограма-інструкція, і дівчина раптом… заливається сміхом?
Вона обробила останки ультрафіолетом, згребла в контейнер і пішла, наче нічого й не сталося
— Жодного плану не було, шефе, але Селіна давно хотіла зробити щось подібне. Вона знала, що власники наноїдів рано чи пізно знайдуть її, а тут конференція підвернулася.
— Тобто Маленький крок це не вербування й не Агнес, — шеф насупився. — До речі, тут колишній надіслав її старий лептоп. Там сотні сторінок писанини про любов і магію, листи до видавництв. Селіна в ті роки явно хотіла прославитися…
Я сторопів:
— Лише в ті?
Лінгвісти привели мене на форум теорій змови, де обговорювали чутки про нашу роботу. Користувачка SeLi виклала три жахливих еротичних оповідання про себе й детектива-спостерігача. Я зіставив дати публікацій із журналом своїх спостережень і…
Шеф закрив звіт і пробурмотів:
— Прокляття, ти і є її Маленький крок.
— Схоже, вона відчула мою присутність, прочитала про це і вирішила вразити… усіх нас. Що розповімо Європолу?
— Що ображена дівчина намагалася перевершити Вобанів як могла. Без подробиць… І так, чекаю тебе в барі.
— На честь?
— Твоя перша петля. Я пригощаю.

13 коментарів до “Маленький крок Селіни

  1. Зіркохід

    Кіберпанковий детектив, досить якісний, хоч форма викладу дещо монотонна . Як на мене, формат мініатюри для нього не дуже підходить, надто багато лишається за кадром.
    Удачі на конкурсі!

  2. Шпротина

    Клас, будо драйвово.
    Гачок-підказка занадто виразний, але нічо. Усе разом дуже насичено й динамічно. Дякую за задоволення.

  3. Громовик

    Читається дещо монотонно. Детектив класний. Останні фрази мені дещо здались дивними, якщо шеф каже що це перша петля для героя, тоді про ці петлі відомо, тоді, як мені здається, гг мав би сказати про петлю, а то здалося, що він ніц не знає про петлі. Щасти вам на конкурсі 🙂

  4. George Longly

    непогано, хоч і дещо плутано…
    удачі

  5. Крейда

    Напевно через те, що автор намагався втиснутись в маленький ліміт, вийшов такий собі переказ. Стиль дійсно складний – доводиться увесь час примушивати себе концентрувати увагу. Щодо сюжету, то початок цікавий, аж захотілось передивитись фільм Дежавю, тільки я б прибрала фразу “решта секрет фірми” (читається, як не мав знаків, чи не знав, як то пояснити). Кінцівка розчарувала, тому що в детективній історії хочеться дізнатись про справждній логічний мотив саме цього вбивства, а не щось загальне, як психічні розлади. Але база для більшого оповідання непогана.

  6. Вітер

    Детектив мені сподобався, в кінці хотілося щось цікавіше. Мініатюра буквально випирається з лімітів і бажає більшого обсягу.

    Мене здивували дві речі: квантовий комп’ютер їсть світло як Київ і як Європол викопав із дарквебу інформацію, причому за останній місяць. Тут потрібно було підтягнути матчастину: сучасний комп’ютер тягне не так багато, однак у Вас будують 4-D мапи, тож на це можна ще дивитися крізь пальці. А от у те, що Європол витягнув інформацію з дарквеба, не вірю, оскільки там використовують цибулеву маршутизацію, завдяки якій неможливо дізнатися ані джерело, ані зміст інформації, що передається. Плюс проксі-сервера, які також використовуються для анонімізації. Тому мені цей момент трохи зіпсував враження від твору.

    Щасти на конкурсі!

  7. Саша

    Цікаво. Єдине псує – зібрання-пережиток маскулінної гегемонії, хоч воно й грає на сюжет. Адже хіба кожен чоловік-гетеро – ґвалтівник?

  8. Примарна хмара

    Цікаве поєднання детективу з фантастикою. З мотивацією Селіни трохи туманно, як на мене. Написано динамічно і якісно. Успіху!

  9. rosava

    Сподобалося. Хотілося б почитати у більшому форматі, бо зараз схоже на синопсис. Не вистачило знаків, щоб розвернути інтригу.

  10. Фантом

    Вітаю, авторе!

    Отже, детектив. Гарно, сподобалося. З петлями вкрай нелогічно і незрозуміло. Не вірю, що агент не знає про можливість виникнення петлі. Мені здається, такому їх мали вчити. І ще – не сподобався Маленький крок. Ви ніби кричите цим про відповідність темі конкурсу. Ну ок, нехай ви вперше його так назвали, далі по тексту можна було обійтися просто кроком. Але ж у вас він і далі Маленький. Трохи напружувало.

    Успіхів!

  11. Зелений промінь

    Підглядання минулого – тема не нова, але широка. Дарма автор притягнув за вуха термін “маленький крок”, бо де ж тут перший крок зла? От як би та маньячка, скажімо, в дитинстві хлопців залякувала – то був би перший маленький крок. Мотив не для феміністок – дійсно, як ще дівчина може прославитись – тільки завалити чим більше чоловіків 🙂 При чому прославитись = вразити декількох неснайомих детиктивів 🙁

  12. Зоревир

    Дякую, автору за детектив!
    Це дійсно додало смаку в наш фінальний салат!
    Гарна задумка, але десь я вже щось таке зустрічав. Здається фільм називається “Дежа вю”.
    Мається на увазі надчасова технологія.

  13. Птиця Сірін

    Схоже на синопсис. Забагато персонажів як для мініатюри.
    Прийом із використанням “часової петлі” досить заюзаний. Тож увесь кіберпанковий антураж спрямовано на те, аби цей прийом виглядав дещо свіжим. Але це все стосується фабули.
    За насиченою подіями й персонажами сюжетною завісою, на жаль, повна відсутність ідеї. Тому й герої картонні, позбавлені психологічної мотивації. Вони не люди, а функції сюжету. Чи є кому співчувати? Ані Селіна, ані ГГ, ані інші епізодичні персонажі не викликають емпатії.
    Щодо “маленького кроку” – тут він є спекулятивним. Не в поганому сенсі, а, так би мовити, в поняттях філософії. )))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *