Нудна поїздка

Автор | 15.08.2019

Поїздка з класом – обов’язкова у передостанній рік школи – обіцяла бути нудною.
Недовгий час допомагало потеревенити з приятелями із класу.
Ще трохи я дивився музику, але ретранслятори сигналу швидко лишилися позаду, Мережа зникла, а завантажити бажане, як завжди, забув.
Тож із розваг лишилося вигадувати всілякі ситуації. У них я неодмінно виявлявся героєм і всіх рятував. Утім десь між битвою із космічними піратами і очікуваним контактом з іншою цивілізацією я заснув.
Приятелі розштовахали мене, коли вже дехто вийшов, інші юрмилися біля виходу. Позіхаючи і масуючи м’язи шиї я теж поплентав за іншими.
Спочатку здалося, що мені зі сну двоїться в очах – однолітків назовні було явно більше, аніж у нашому класі.
– Що коїтсья? – спитав я у однокласника.
– А. Тут ще під’їхали, із іншої школи. І у них транспорт зламався. Повертатися будуть із нами. То вчителі, щоб потім не шукати і не чекати один одного вирішили об’єднати групи.
– Весело.
– Ага.
Я глянув на вивіску біля входу до непримітної будівлі: “Музей Першої висадки на Місяць” і зітхнув. Але на диво, експонати були досить цікавими. Всі оці деталі апаратів, відеозаписи, фотографії – все таке далеке від буденності. І одна справа бачити то в Мережі, а зовсім інша на власні очі. З макетами навіть можна було погратися. Ну а пульт керування – у сотні разів примітивніший за наші комунікатори – мене справді вразив. Як люди не боялися робити це все із такими ненадійними штуками?
Але про все це я миттєво забув коли побачив її.
Серед купки дівчат, тих що не з нашої школи, вона вирізнялася фіолетово-синім кольором короткого волосся, більшим за середній зростом і дещо осібною манерою триматися. Інші її приятельки перешіптувалися і тихо посміювалися, крадькома дивлячись у бік наших хлопців (які, до речі, поводилися не краще), а вона, здавалося, справді зацікавилася розповіддю екскурсовода та предметами у виставкових нішах.
Ніби оглядаючи експозиції я повільно наближався, аж поки не опинився на відстані витягнутої руки.
І завмер.
Ніхто мене не може назвати ні боягузом, ні навіть нерішучим. А тут як заціпило. Не міг нічого робити далі, хоч лусни. Просто стояв трохи позаду і збоку і витріщався.
Лише у переході до іншої кімнати, коли нас майже притисло одне до одного я врешті зважився:
– Привіт. Я Павло.
Синьоволоса глянула на мене з усмішкою:
– То оце ти стояв і дивився на мене цілих п’ять хвилин щоб представитися?
Я почервоніві вже хотів відійти, коли вона продовжила:
– А мене Селена. Рада знайомству. – і по дорослому подала руку.
Я не пам’ятаю якою на дотик була її долоня. І взагалі мало що пам’ятаю опісля. Ми обговорювали експонати, вже не звертаючи уваги на екскурсовода, сміялися час від часу, аж поки на нас не почали шикати, а тоді вже перемовлялися упівголоса, нахиляючи голови один до одного і це було з біса приємно!
Останнім приміщенням у музеї була кімната із купою реголіту посередині і відбитком черевика. Того самого черевика. Все обгороджено традиційним червоним канатом, але крім того ще й під скляним міні-куполом. Нам увімкнули запис переговорів астронавтів із Землею, на стінах екрани показували відео і фото синхронізовані з переговорами. Атмосфера справляла враження, принаймні усі затихли, а Селена чи то мимохіть чи навмисно взяла мене за руку і уважно слухала. На тих самих словах – ну ви знаєте, про маленький крок і так далі – вона аж до легкого болю стиснула мою долоню, мені навіть здалося, що у неї навернулися сльози.
Коли запис закінчився всі мовби поступово приходили до тями і рухалися до виходу. Мені було не до загального настрою, у моєму світі була тільки Селена. Я вже встиг дізнатися звідки вона і навіть обмінятися контактами.
Здавалося їй приємне моє товариство і знаєте, у такий момент легко все зіпсувати. Тому я намагався говорити якнайменше. Але все ж бовкнув дурницю, намагаючись виглядати крутішим, немов усе, що ми побачили було звичною справою.
– Ну, музей так собі, правда? Та й добиратися далеко…
– Тобі не подобається, що ми зустрілися?
Ох уже ці дівчата.
– Ну що ти! Подобається, ще й як. Я ж не це мав на увазі.
Вона трохи пом’якшила тон.
– Тоді ти просто не розумієш.
Я все ще намагався згладити гострий кут.
– Можливо. Поясни.
– Насправді це просто. Уяви, що цього б не відбулося. Не лише тоді, а взагалі.
– Як таке можливо? Люди завжди хотіли…
– Нічого люди не хотіли. Більшість вважали це непотрібним. Грошей не вистачало. Був період, коли майже всі космічні програми позакривали. Дісталися до Місяця і вирішили, що цього сліду вистачить.
– Не може бути.
– Хтось спить на уроках історії – вона лукаво примружилася.
– Ха-ха, ні просто якраз на тому уроці тоді трапився кумедний випадок…
Я смішив її, розважав історіями зі школи, її настрій знову був хорошим, лише це й важило.
Час летів непомітно.
Ось ми всі вже знову вмощуємося в салоні, звичайно ж я подбав, щоб ми сіли поряд. Вчителі провели перекличку і ми рушили.
За розмовами я все згадував її слова “Що, якби цього не відбулося?”
Дивився як віддаляється поверхня Місяця на екранах, а потім після розвороту з’явилася Земля. Колись, судячи із фото і відео, блакитна, а тепер коричнево-сіра в ядучій імлі, непривітна, покинута.
До Європи летіти кілька годин.
І цього разу я думав, що це надзвичайно добре, що є стільки часу.
Щоправда потім нам доведеться розлучитися, бо Селена живе на Іо, але якщо подумати це не так уже й далеко. Сполучення між нашими двома супутниками регулярне, то вам не до Плутону добиратися. Хоч якби треба було то полетів би до неї й на Плутон і навіть у Зовнішнє місто – станцію в хмарі Оорта. Та й Мережа в Юпітеріанській системі працює нормально – ми зможемо і переписуватися і телефонувати одне одному.
Ще я думав про слова Селени. Про її настрій у музеї. Про майже 10 мільярдів людей із яких лише невелика частка живе на Землі. І здається починав розуміти – можливо вперше в житті – значення того відбитку черевика.

14 коментарів до “Нудна поїздка

  1. Зіркохід

    Лав-сторі на тему “Як я провів літо”. Таке враження, ніби під кінець автор згадав, що конкурс фантастичний, і хутко додав аж абзац космосу 🙂 . Написано непогано.
    Удачі на конкурсі!

  2. Шпротина

    А мені сподобалося, і те, що хлопець починає з нудьги, а закінчує – через закоханість – усвідомленням величі людства і оце от усе – то це мені якраз здалося класним і органічним. Я була здивована поворотом.)
    Дякую за світлу оповідку.

  3. NotAFake

    Ох вже ці люди, навіть в такій милій історії занедбали Землю. Добре, що є ще Іо та Європа.
    Авторові успіхів!

  4. Крапка

    Читається легко, хлопець прописан реалістично, а от з ідеїєю мені якось не сходиться: у кінці хлопець “починав розуміти – можливо вперше в житті – значення того відбитку черевика.” Але ж дівчина казала якраз про те, що не дивлячись на той відбиток, подальшого розвитку могло і не бути: діставшись до місяця більшість людей вирішили, “що цього сліду вистачить”. Тобто за логікою твору важливим був якраз не слід, а якийсь інший подальший крок.

  5. Птиця Сірін

    “Ще трохи я дивився музику”
    А чому не слухав?

    Гарне оповідання про фантазію. Мрія про недосяжне, яке може опинитися поруч, як та Селена.
    Удачі на конкурсі!

  6. rosava

    Сподобалось. Герой не переймався історією перших космічних польотів, а після зустрічі з дівчиною усвідомив, що той маленький крок уможливив їхнє теперішнє.

  7. Лісовик

    Прикольно, романтично, але не те щоб дуже читабельно. Перший момент. Читач не має відчувати себе зайвим в історії. А коли хлопець залицяється до дівчини і червоніє, єдине бажання відійти і не заважати їм. Може в них все вийде без нас… Але якщо вже автор втягує читача у їхні стосунки, то тут знову ж таки. Показуйте, а не розказуйте. А тут автор вдався до розповіді. Спишемо на формат мініатюри. Другий момент. Розселили ми людей по околицях на всю Сонячну Систему. Що далі? Чим зміниться життя від цього кроку? От навчаться вчені як слід розігрівати резонансну плазму, наші діти будуть зі сміхом читати нашу ретро-фантастику.)
    Успіхів.

  8. Фантом

    Вітаю, авторе!

    От мені здається, можна було обіграти інакше – приміром допоки Селена розповідала про “вистачить”, ГГ просто слухав би голос, а не сенс сказаного. А потім, вже по дорозі додому, почав усвідомлювати, що отой перший крок – це крок саме до їх можливих стосунків. До еволюції двигунів, до того, що можна махнути на вечір з Іо на Європу. Щось паралельно про велич людства, якісь мрії про інші зоряні системи. Уявляв себе героєм цих ситуацій – він-бо робив таке на початку. Тоді було б цікавіше. НМСД, звісно 🙂

    Успіхів!

  9. Саша

    Теж нелогічно, що крок Армстронга став вирішальним в підкоренні Сонячної системи. Певно, що будуть ще кроки, або чогось ми не взнали про крок Армстронга від автора, окрім того, що знаємо з історії космонавтики поки що. А так інше сподобалося.
    Удачі на конкурсі!

  10. Cassandra

    Вітаю, авторе! Ви погралися з ім’ям, тож герой зробив крок до місячної дівчинки, богині місячного сяйва. Підкреслили її незвичайну зовнішність, відмінність від інших і більші ніж в інших знання. Люблю таке.

  11. Annet

    Мені дуже сподобалось. Гарно переданий персонаж хлопця, відчувається, що він ще зовсім юний. Кінцівка здивувала. Читалося легко та приємно. Дякую!)

  12. Автор

    Щиро вдячний зі відгуки і конструктивні пропозиції (пане Фантом, дякую). Усім успіху на конкурсі та в роботі!

  13. Зелений промінь

    Легка історія про маленький крок хлопця до стосунків з дівчиною на фантастичному тлі. Шкода, що все так сумно з Землею 🙁

  14. Зоревир

    Назва цілком відповідає суті оповідання. Добре, що коротке.
    Не переконує возвеличення першого кроку Армстронга.
    Хіба що як паралель між маленьким кроком хлопця у стосунках.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *