Пігулки для…

Автор | 18.06.2018

Вимкнула будильник, Марина Василівна Присядько не поспішала вставати з ліжка. Натомість вона ще раз солодко протягнулася всім своїм чималеньким тілом і повернулася на лівий бік. Раптом пролунав дзвоник від вхідних дверей.

– Кому це в такий ранній час не спиться? – сердито пробурмотіла жінка, йдучи глянути на непроханих гостей.

На екрані системи спостереження вона побачила незнайомого чоловіка, вдягнутого у пристойний діловий костюм, з великою валізою в одній руці та зі смартфоном у іншій.

– Хто ви і чого вам від мене треба? – обережно запитала Марина Василівна.

Чоловік стріпонувся, поглянув на свій пристрій і поцікавився:

– Пані Марино, це ви?

– Я. Але…

– Мене звати Дмитро, – перебив її чоловік, – І я з компанії “Прекрасне життя”. Нещодавно ви замовляли візит консультанта – і ось я тут.

– Нещодавно? Та пройшло вже більше тижня, як я телефонувала у ваш теле-магазин! Та ще й дозволили собі прийти з самого ранку, коли всі пристойні люди сплять?!

– Вибачте, пані Марино, це дійсно наша вина. Ми просто не очікували такого ажіотажу щодо нового продукту і в якості компенсації ми даруємо нашим новим клієнтам п’ятнадцятивідсоткову знижку на першу покупку.

Марина Василівна, почувши слово “знижка”, моментально відчинила двері і затягла комівояжера в квартиру. Разом вони зайшли у простору, світлу вітальню, облаштовану сучасними меблями. Господиня мовчки посадила гостя в крісло, а сама присіла поруч на диван.

– Ось ваш сертифікат, – простягнув Дмитро пластикову картку з голограмою і штрих-кодом.

Пані Присядько взяла її, оглянула з усіх боків і поклала поруч себе.

– Тоді може почнемо демонстрацію? – поцікавився Дмитро.

– Не завадило б, – нетерпляче відповіла господиня.

Дмитро встав з крісла і звичним рухом поклав свою валізу на журнальний столик. Приклав долоні до сканера відбитків, потім натиснув на декілька важелів і валіза почала трансформуватися у виставкову платформу. За декілька секунд перед Мариною Василівною з’явилося багато прозорих баночок з маленькими пігулками всередині.

– Перед вами, пані Марино, головний претендент на звання “Товар року-2039” – пігулки пам’яті! – з захватом промовив продавець.

– І що, дійсно вони мені подарують нову пам’ять?

– Саме так. І насправді, кожна пігулка – це легкий і безболісний шлях до отримання нових знань, зауважте – будь-яких знань. Наприклад, ця секція – кулінарія, – він вказав на сектор, що підсвічувався зеленим кольором, – Ось ці, синенькі – медичні знання на всі випадки життя, жовті – базова психологія, червоні… – тут Дмитро так подивився на господиню, що та аж зашарілася, – Червоні – це таємниці кохання. Вся “Камасутра” в одному флаконі, так сказати. Є набори базових знань для різних професій, наприклад, бухгалтерський облік, юриспруденція і багато чого іншого. Ці білі – дитяча серія: курси з математики, мови, літератури, фізики і так далі. Також ми надаємо послугу по виготовленню особливих пігулок на замовлення клієнтів. Так-так, все що ви захочете, може бути втілено ось у цих маленьких капсулах!

– Ось-геть-ось “все”?

– Все, що не заборонено законом. Наприклад, ваші колеги по роботі обговорюють восьмий сезон “Повернення святої Варвари”, а у вас через різні причини немає часу його дивитися. От ми вам і готуємо спецпігулки зі спогадами про серіал, прийнявши які ви будете пречудово орієнтуватися в ньому і зможете підтримати розмову з колегами на цю тему.

– Цікаво. Про це у рекламі не казали.

– Ефірний час дуже дорогий, пані Марино, тому в рекламі ми розповідаємо тільки основне. Всі подробиці – у приватних бесідах, ось як тепер. Ну то як, вас щось зацікавило?

– Трошечки так. Знаєте, Дмитро, ми з чоловіком одружені вже двад… – Марина Василівна поправила зачіску, – дванадцять років. Хочеться внести якесь різноманіття у відносини. Йому було б дуже приємно, якби я освоїла кулінарію. Тепер мало хто готує сам, всі замовляють готову їжу. Але, після останнього підвищення чоловіка на роботі, ми можемо собі дозволити купувати натуральні продукти.

– О, пані Марино, ви принесете цим своєму чоловікові неймовірне задоволення. Хто б відмовився, наприклад, від домашнього борщу чи вареників? І вам якраз пощастило, що до вас я завітав першим, бо кулінарію завжди розбирають дуже швидко. Ось, дивіться, – він витягнув одну баночку, – вся традиційна українська кухня, купа рецептів борщів, супів, вареників, запіканок, пирогів, компотів, узварів і багато чого ще. Маємо і французьку кухню, і італійську, навіть китайську, будь-що на ваш смак.

– Цікаво, – задумалася господиня, – Напевно, поки що я візьму українську кухню.

– Чудовий вибір, пані Марино! – продавець витягнув одну баночку і поклав її у спеціальну коробочку, яку витягнув з валізи, – Можливо, ще щось?

– Ну, я не знаю. Хотіла б спочатку спробувати щось одне, а потім перейти на інші знання.

– Дуже раціонально, одразу видно господарський підхід до витрат. Але мушу вам сказати, що тепер діє спеціальна акція. Хто візьме три і більше комплектів знань, той отримує знижку – п’ятнадцять відсотків! А враховуючи ваш сертифікат, знижка буде становити цілих тридцять відсотків! Виходить, що один комплект вам дістається майже задарма. Не подумайте, що я на вас тисну, просто я бачу, що ви, окрім того, що неперевершено красива та чарівна, ще й вмієте берегти гроші. Повірте, пропозиція дуже вигідна.

– Ну, я не знаю… – зашарілася Марина Василівна, – Це ж немалі гроші.

– Дійсно, гроші немалі, але знання – річ дуже цінна, вони залишаться з вами назавжди і зроблять вас та вашого чоловіка щасливими. Тим більше, ми можемо надати вам розстрочку і витрати стануть не такими помітними.

– Я згідна, – сказала господиня, – Начальниця відділу, де я працюю, брала участь у програмі тестування ваших пігулок. Тобто, це тепер вона начальниця, а до того була рядовою співробітницею. Тож я впевнена, що ваші пігулки діють.

– Пані Марино, та ми б їх не продавали, якби вони не діяли! – запевнив її Дмитро, – Все працює чітко і надійно.

– А побічна дія є?

– Якщо дотримуватися то рекомендацій, то немає.

– І що це за рекомендації?

– Конкретно можу сказати тільки після експрес-обстеження.

Жінка секунду вагалася, а потім простягнула відкриту долоню до співрозмовника і сказала:

– Даю дозвіл медичне експрес-обстеження.

Дмитро вийняв з валізи аналізатор, приклав його до руки своєї клієнтки. Прилад блимнув декілька разів різними кольорами, потім на дисплеї з’явилися дані. Проглянути їх, продавець сказав:

– Згідно аналізів, а також відомостей з вашої медичної картки, ми рекомендуємо вам приймати пігулки перед сном, але не частіше, ніж один раз на шість днів.

– Маєте на увазі, по одній пігулці з кожної баночки кожні шість днів.

– Еее… По одній будь-якій пігулці раз на шість днів. Перед сном.

– Ви серйозно? Та я три баночки й за рік не встигну випити!

– Пані Марино, для нашої компанії дуже важливе здоров’я наших клієнтів. Сама технологія перенесення знань та пам’яті є абсолютно безпечною. Кожна капсула – це оболонка для масиву нанороботів, які через систему кровообігу потрапляють у мозок, там вони починають створювати потрібні синаптичні зв’язки та формувати конкретні РНК. Але щоб спогади правильно розмістилися у мозку людини, потрібен час для того, щоб нанороботи обрали найбезпечніше місце, відносно вільне від спогадів. Якщо перевищити потрібну дозу, то нові знання ви отримаєте, але, можливо, втратите деякі спогади. Які саме? Спрогнозувати це неможливо, тому ми і рекомендуємо дослухатися порад щодо прийому препаратів, інакше наша компанія не гарантує цілісність вашої пам’яті.

– А я сподівалася на швидкий результат, – важко зітхнувши, мовила Марина Василівна.

– Результат від прийому пігулки ви відчуєте наступного ж дня, але наступну пігулку можна прийняти не раніше вказаного строку. Повірте моєму досвіду, краще розтягнути задоволення в часі, так-так, – закривав Дмитро головою, – У вас буде щось нове кожного тижня. Новий досвід, нові відчуття. Вам це сподобається. І не лише вам.

– А знаєте, я беру. Дайте мені кулінарію. Завтра неділя і чоловік з сином якраз приїжджають з рибалки, трошки побалую їх смачненьким. А ще дайте ті любовні пігулки та водіння автомобіля, бо набридло вже їздити на таксі.

– Прекрасний вибір, пані Присядько! – зрадів продавець, – Якщо ви серйозно все зважили, то давайте закріпимо нашу угоду.

Без жодних вагань господиня поклала руку на термінал, підтверджуючи оплату. Продавець витягнув потрібні пляшечки, запакував у подарункові коробочки і простягнув їх Марині Василівні.

– Вітаю вас із придбанням, – посміхнувся Дмитро, – Повірте, ваше життя з сьогоднішнього дня зміниться на краще.

– Не сумніваюся в цьому, – люб’язно відповіла Пані Присядько і випроводила свого гостя, порекомендувавши зайти у декілька будинків поруч. Потім пішла на кухню, прихопивши пігулки пам’яті з собою. Там вона висипали вміст всіх трьох баночок на тарілку, перемішала їх і почала їсти ложкою, запиваючи водою, примовляючи:

– Буде він мене вчити, як я маю отримувати задоволення.

Очистивши тарілку від капсул з нанороботами, Марина Василівна прийняла  снодійне, потім вмостилася зручно на ліжко і зробила замовлення продуктів з доставкою додому. Жінка не зчулася, як поринула у сон.

***

Марина Василівна вимкнула будильник, швидко підвелася і одразу ж пішла на кухню. У приймальній камері на неї чекали замовлені вчора продукти, все свіже та чистеньке, наче щойно з грядки. Жінка почала їх розкладати в різний посуд, готуючись до роботи. Кухня, можна сказати, закрутилася навколо неї. Перебуваючи у прекрасному настрої, господиня постійно наспівуючи собі під ніс якусь незнайому, але веселу пісеньку. Раптом пролунав дзвінок у двері.

– Кому це в такий ранній час не спиться? – здивувалася вона і пішла до входу.

Глянувши в монітор спостереження, пані Присядько побачила на сходах якогось чоловіка та підлітка, обоє були одягнуті у туристичний одяг, виглядали трошки втомленими.

– Я нічого купувати не буду! – різко вимовила пані Присядько, – Вчора вже купила… Ну, ті, як їх там… Тож ідіть собі, бо зараз викличу… ну, тих, як їх там.

Жінка повернулася на кухню до своєї справи, залишивши пана Присядько з сином розгублено стояти під дверима.

18 коментарів до “Пігулки для…

  1. Слава

    Де, де можна придбати ці пігулки?! Дайте два! Набори!

    Почну з назви.
    Можливо варто назвати як “Пігулки для всього” чи “Пігулки для лінивих”, “Пігулки для домосидьків”. Хоча з іншого боку, і зараз назва хороша, інтригуюча 🙂

    Написано хорошою мовою. Відчувається набита рука. Тому дві помилки, що запримітив (на початку “вимкнула” і “закривав”) здаються наче спеціально вставленими >_<

    Професійність комівояжера доставила.

    Про пігулки пам'яті раніше не читав) Можливо, пов'язано з тим, що просто не пам'ятаю, через оті два набори, що відразу, здається, прийняв. Чи не відразу? Ох, щось не можу пригадати… 😉

    А на те, що бабка знову з'їла всі молодильні яблука до стану немовляти (хоч щось пам'ятаю), можна й закрити очі, бо оповідання, хоч і не вчило мене, як отримувати задоволення, але я його все-таки отримав. Дяку-боку.

  2. автор

    Слава, дякую за увагу до твору і коментар 🙂
    Назвою я хотів передати втрату… тієї…, ну, як там її? Коротше, Ви зрозуміли 🙂
    Руку потрохи набиваю, але набивати ще треба дуже багато. Добре, що є люди, які мені допомагають з вичиткою, без них у тексті помилок було б значно більше.
    Про бабу і молодильні яблука – то не плагіат, ідея трошки інша. Але це ще раз підтверджує твердження про те, що все вже написане і вигадане до нас.

  3. Слава

    Овва! Тоді це дуже хороша назва. Може, тоді для таких нездогадливих, як я, в кінці так і написати:

    “– Я нічого купувати не буду! – різко вимовила пані Присядько, – Вчора вже купила пігулки для… Ну, для того, як його там…”?

    І ще може добавити трагикомізму?

    “Якщо перевищити потрібну дозу, то нові знання ви отримаєте, але, можливо, втратите деякі спогади. Які саме? Достоменно невідомо, зазвичай, в першу чергу забуваються якийсь неважливі, буденні речі. Спрогнозувати це неможливо, тому ми і рекомендуємо дослухатися порад щодо прийому препаратів, інакше наша компанія не гарантує цілісність вашої пам’яті.”

    Яле це я зовсім вже нахабнію >_<

  4. автор

    Слава, я думаю, краще все залишити як є 🙂 Тим більше, правилами конкурсу заборонено вносити зміни в надісланий текст.

  5. Зіркохід

    Ідея про таблетовані знання – і не тільки, – далеко не нова, тож усе очікував, що буде якийсь фінт у кінці. Фінт відверто покоробив – їсти ложками таблетки навіть свідомі самогубці не завжди здогадуються. Так що тут Станіславський просив переказати: “Не ві-рю!” :-).
    З технічного: мова непогана, але трохи книжна, люди так не говорять у повсякденні. Ну і вичитка б фінальна не завадила.
    Удачі на конкурсі!

  6. автор

    Зіркохід, дякую за коментар 🙂
    Так, Ви праві, важко тепер щось знайти чи написати, щоб ще ніхто про щось подібне не написав. От особисто я про знання в пігулках не читав, але не здивуюся, що таке вже десь є.
    “Таблетки ложками” – це просто гіпербола. Хотілося показати, що людина як допадеться до чогось жаданого, неймовірного, нового, то часто втрачає почуття міри.
    На рахунок вичитки. На жаль, це і є фінальна вичитка, поки що весь мій літературний рівень. Та я стараюся ставати кращим 🙂

  7. Птиця Сiрiн

    Це має йти комплектом iз оповіданням “Люкс, напівлюкс, стандарт”. Тому що пiдiймає схожi проблеми – реклама, сервіс, трохи шахрайства з одного боку, трохи простодушності з iншого. Фiнал, нмд, очiкуваний. Але нащо вона з`їла всi пiгулки вiдразу? Це вже зовсім фантастика.
    Бажаю удачі на конкурсi!

  8. Пан Ной

    Є питання. Чому пігулки з курсами “літератури” та інших дисциплін називаються “дитячими”? Може, варто було б спростити “письмо”, “читання” – це щось більше пасує до “дитячого”.
    Але фінал, на мою думку, обірвали. Якось надто різко відбувся перехід, не зовсім видно трансформацію героїні.

  9. Клешоногий Паротяг

    Нажаль, оповідання сподівань не виправдало. Кінцівка стала очевидною після застереження продавця. Ну і в цілому: занадто довгий процес покупки, ці літери можна було б витратити, щоб хоч трохи розкрити образ ГГ. Всі оці переговори мені особисто читати було нудно.
    Вибачте за різку критику. Удачі.

  10. Оглядатор

    Дуже гарно за стилем написано.
    Але ідея проста як двері, та й кінець досить передбачуваний. Як на мене не досить зрозуміло прописано, що саме спонукає хазяйку їсти пігулки ложками.
    І щось забагато продавець розказує про побічні ефекти, так він усіх покупців розлякає)))
    Але соцільно-гумористичній напрям досить “шеклівський”, хоча і перенесений на наші терени)

  11. Електроскат

    Рекламний агент класно втирав тітці, просто звірюка)) Тітка теж класно клеїла з себе “прохавану”, перепрошую за жаргон. Це сподобалося. Тема з фантастичними пігулками для (потрібне вставити), справді, не свіжина, але сюжет досить дотепно розвивався до кульмінаційного виверту. Серйозно, не можу не приєднатися до більшості коментаторів у цьому враженні: тому, хто жере ложкою умовні ліки (жере ложкою наноагентів О_о), треба премію Дарвіна виписати, навіть якщо не вмер, авансом. Це настільки утрований сюжетний хід, що йой. Ну, і звісно, після слів агента про наслідки фінал передбачуваний – і, на жаль, саме так події і розвиваються, як думаєш, бо героїня, здається, трохи несповна.

    Але назва прикольна)) Дійсно, для чого ж вони?.. Забула))

  12. Птиця Сірін

    Авторе, насправді проблема, чому Марина Василівна накинулася на пігулки, вирішується досить просто. Ці пігулки – від жадібності. Якщо погодитеся на такий варіант, треба розгадку приховувати майже до самого фіналу. Зате як вона вистрілить!

  13. автор

    Дякую всім за увагу до мого твору. Це неочікувано, але приємно 🙂
    Бачу, більшість цікавиться причиною поїдання всіх таблеток одразу, до того ж, після чіткого застереження від продавця. Я недарма використав для опису процесу поїдання ложку, адже героїня могла просто висипати їх собі в рот і пережувати. Просто хотілося показати людську нетерплячість і жадібність ось у такому комічному антуражі (“як мед, то ложкою”), щоб було зразу зрозуміло: ми хочемо все і одразу.
    Кожен з нас має рівно стільки часу, як і всі інші. Звісно, можливості у кожного різні, це і інтелект, і вік, і місце проживання, і т.д. Але ми майже завжди маємо можливість чогось навчатися. Можна записатися на курси іноземної мови, на кулінарні курси, або взагалі вчитися по відео-уроках з Ютьюбу. Що для цього треба? Бажання, час і зусилля. Але якщо з’являється можливість вивчити щось, скажімо, “на халяву”, то чи всі втримаються від того, щоб не прискорити цей процес?
    Я не маю на увазі, що всі б одразу так вчинили з незнайомими ліками, але таких знайшлося б чимало, адже у реальному житті є повно прикладів цього. Ну, варто згадати хоча б людей, які вперше прийшли в спортзал, чи людей, які перший день приїхали на море, чи людей, яким сказали, що можна безкоштовно брати щось.
    Ще раз дякую всім за зауваження та пропозиції 🙂

  14. автор

    Доповнення.
    Таки була ідея написати про пігулки від жадібності, але мені це здалося дуже схожим на загальновідомий анекдот: дайте мені, будь ласка, пігулок від жадібності, та побільше!
    Тому й вирішив написати про ту, як її там… 🙂

  15. Волод

    Дивно.
    Дивно, що виробник дозволяє нанітам стирати пам’ять клієнтів. Я не юрист, але припускаю, що у таких випадках позиватись мають право і родичі!
    Значно простіше задіяти якусь одну пігулку (думаю, наніти мають якийсь зв’язок), а решту просто перетравити.
    Скарга клієнтки – цілком анулюється умовами використання пігулок. І вона купить ще! 🙂

    Шо, дуже кортіло додати трагізму? 😉

  16. автор

    Волод, насправді, щодня ми здобуває та втрачаємо безліч спогадів. Є короткотривала та довготривала пам’ять, механізми обох досконало поки що не вивчені, ось у цьому якраз і полягає фантастичний допуск, що пам’ять можна формувати без досвіду. А якщо припустити, що обсяги пам’яті людського мозку є обмеженими, то виходить, що для нових спогадів взяти потрібне місце можна отримати лише шляхом стирання старих, несуттєвих.
    У розповіді компанія проводить обстеження кожного клієнта, надає чіткі інструкції і чесно попереджає про негативні наслідки, тож у даному конкретному випадку позов до суду нічого не дасть.
    І якби я хотів додати трагізм у, то головна героїня накинулася б на своїх рідних з кухонним ножем, повбивала їх і лише тоді викликала поліцію, щоб приїхали забрати трупи злодіїв, які увірвалися до неї додому.

  17. Біоток

    Написано доброю українською мовою, але всі ті розмови тягнуться довго, наче ніколи не закігчаться. Тобто, затягнута розповідь

  18. марко

    цікавий твір, сподобалося. Дійсно, в комплекті із “Люксом…”, єдине, все ж треба фінал трохи розширити, щоб читач посмакував оці фрази із теє. Тобто я б розширив процес згадування (зробив би його власне ПРОЦЕСОМ), це для того щоб огрунтувати назву. Ну і Птиця слушно про жадібність висловивилась, але загалом
    мотивація ГГ співпадає із її поведінкою, адже затягувала агента у кімнату теж по суті ЖАДІБНО. Коротче, яскравий персонаж і пігулки класні. Пігулки для творчості в студію!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *