Шалена розвідка

Автор | 04.07.2018

— Перший, перший! Я головком! Як чуєте? Мрстер! Тсрсат! Де ви, довбні? Чого мовчите? Виходьте на зв’язок!
— Чуємо вас, головкоме! Чуємо!
— Слухайте! Не буду нагадувати наскільки важлива ваша місія! Нам потрібна ця планета! Її ресурси! Ваше завдання — виявити наскільки войовничі місцеві мешканці, яка їх боєздатність, численність! Зрозуміло? Виконуйте!
— Так, Ваша головкомість!
— До речі, за останньою інформацією від Дзверта і Хомтрекса — аборигени називають себе землянами.
Екран замиготів, зашипів і згас. Кращі розвідники імперії залишились самі. Мрстер потягнувся в кріслі і міцно вилаявся:
— Клятий старий пеньок! Він нас за дурнів держить! Нас, ветеранів Завконьскої битви! Гей, брате! Ти за показами комп’ютера стежиш чи ні?
— Не хвилюйся! Ми вже входимо в атмосферу! Заходимо з денного боку!
— Швидко включай режим невидимості поки аборигени нас не помітили!
— Вже включаю!
— Підбери нам місцину придатну для посадки! Гальмуй! Гальмуй! Що ти робиш!
— Комп завис!
— Перемкни на ручне керування!
— Ти перший пілот – ти й керуй! А то розпатякався перед начальством!
Зненацька зореліт добряче трусонуло, підкинуло догори, почулося скреготання. Не зважаючи на паски безпеки бравих розвідників добряче кинуло вперед, а потім гепнуло назад. Трохи отямившись від жорсткої посадки Тсрсат звернувся до товариша:
— Ну от і прилетіли! А що до речі сталося з першою командою?
— Ти маєш на увазі Дзверта і Хомтрекса? Ніхто не знає.
— Ну, що виходимо у розвідку? Здається нас ніхто не помітив. Дані показують за бортом сприятливе середовище, температура трохи зависока, забруднення повітря перевищує норму вдвічі, але дихати ми зможемо.
Перевіривши ще раз спорядження, розвідники з острахом вийшли зі свого зорельота.
Їх очам відкрилась надзвичайна картина — місцеве Сонце сяяло так яскраво, що довелося примружитися з несподіванки. Навкруги – яскрава зелень дерев та кущів. Аналізатор вказував на наявність їстівних плодів. Ґрунт аж лускався від поживних мікроорганізмів.
— Ну, тепер заживемо, брате! Всім нашим братам і сестрам їжі на рік вистачить! Оце імператор з головкомом зрадіють! — розчулено заявив Тсрсат.
— Нас чекає найвища нагорода – орден Головнорозвіда! Або навіть більше! — імператорського Головнорозвіда!
Перший пілот обернувся назад – зорельота не було видко, тільки миготливе марево. “Якби не знав, що він там — нізащо б не здогадався. Добре замаскувалися!” — похвалив він себе.
Попереду височіла незрозуміла здоровенна споруда. Аналізатор не видавав жодної інформації.
— Ну, що, вперед! — нетерпляче озвався другий пілот.
— Зачекай, Тсрсате! Нам необхідно надбати вигляду типового землянина.
— Вірно!
Над їх головами щось раптом швидко пролетіло і задзижчало.
— Включай перетворостат! А то нас помітять!

Сашко обідав на веранді. Так приємно в спекотну літню пору сидіти в прохолоді, що дає в’юнкий щільний виноград! От тільки ця каша!
— Мамо! Мамо! Там за вигрібною ямою щось ляснуло!
— Не вигадуй! Краще їж!

— Тсрсате! Ти мене чуєш?
— Чую, чую!
— Наша ціль прямо по курсу!
— Так, командире!

— Що це! Якась в’язка субстанція! Друже, рятуй! Я в щось влип! Не можу витягти ні руки, ні ноги!
— Не скигли, вояко! Я вже лечу!
— Мрстере! Швидше!

— Мамо! Мамо! Йди скоріше сюди!
— Чого тобі, Сашко?
— Дивися – в банку з варенням знову впали дві мухи!

— Чого ти стирчиш мов кромень? Швидше включай перетворювач та плечовий двигун! Забираймося звідси!
— Мрстере, ти що! А як же режим таємності?
— Яка таємність? Я командир, наказую тобі — організовано відступаємо!

— Мамо! Швидше сюди! Тут потвори!
— Сашко! Не вигадуй! Аби тільки кашу не їсти! Ти вже дорослий — цілих п’ять років!

— Командире! Я об щось спіткнувся!
— Тсрсате, не відставай!
— Це, здається, хтось з наших!
— Можливо — Дзверт і Хомтрекс. Живі?
— Схоже — так.
— Бери їх з собою, а там побачимо.

— Ваша Імператорська високість! Дозвольте Вам відрекомендувати — шалені героїчні розвідники, що видерлися з лап підступних землян: Мрстер, Тсрсат, Дзверт і Хомтрекс. Їх розвіддані безцінні! Ми вберегли наше браве військо і вашу Розумність від пастки ворогів завдяки цим відданим солдатам!
— Дякую, шановний Головноком! Нагороджую цих героїчних воїнів званням
Імператорських Головнорозвідів! І курс на 180 градусів, якомога далі від підступної планети!

10 коментарів до “Шалена розвідка

  1. Зіркохід

    З кумедністю для ха-ха перебор, із русизмами та невичиткою тексту також :-). Сюжет лінійний, як лінія :-). Мотивація героїв смішна, цього не віднімеш. Кінцівка позбавлена будь-якої логіки – але якого дідька, це ж гумореска! І потім, треба ж було якось закінчити :-).
    Але читалося (мабуть, і писалося теж) на одному подиху.
    Удачі на конкурсі!

  2. Птиця Сірін

    Гарне оповідання!
    Бажаю удачі на конкурсі. Бажаю отримати орден імператорського Головнорозвіда!

  3. Наті

    Трошки смішно. А от все інше – сумно и малочитабельно.

  4. Людина в капелюсі

    Схоже на сценарій до кінозбірки фантастики. Ідея з утіленнями прибульців несподівана. Втім, прибульці-завойовники надто вже архаїчні, навіть для гуморески. Та написано жваво і легко. Успіхів!

  5. Відьма

    Легке веселе оповідання 🙂

  6. Автор

    Дякую, друзі, за коментарі! Написати цю історію мене надихнуло оповідання Р. Шеклі “Де не ступала людська нога”. Взагалі моїх шалених розвідників чекала кришка. Капронова. Але ці відчайдухи виявилися такі милі, що довелося всіх рятувати! Тому можливо у вас і є зауваження до кінцівки. А якщо серйозно – просто хотілося позитиву, гумору, легкої іронії, гарного настрою. Всім удачі, визнання і високих звершень у житті!

  7. Брунатний гоетист

    Дух Шеклі зримо присутній) І, навіть, трохи духу Лема.

  8. Електроскат

    “Швидко включай” – вмикай, ну, і далі кілька разів повторюється.
    “— Вірно!” – Правильно.
    Словом, про русизми й коми, що пішли погуляти, вже сказали.

    Приєднаюся до тих, кому лінійно. Як на мене, то жарт зовсім плаский. Хоч ідейка про мале-е-есеньку войовничу расу прибульців прикольна.
    Дійсно, читається на раз-два, відчайдухи милі, але в сухому підсумку якось ні про що. Перепрошую.

  9. Слава

    Як зрозумів, прибульці – комахи? Саме цікаве, що таке цілком могло би бути ймовірним, якщо припустити, що на далекій планеті прибульців, так досі й не виникли форми життя з легенями. Удачі на конкурсі!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *