Сновида на місяці

Автор | 15.08.2019

Найкоротший шлях потрапити в психлікарню – повернутися з Місяця.
*
Місяць привертав мою увагу з самого дитинства. Щось у ньому притягувало мене. А доказом моїх особливих почуттів було те, що я сновигав уві сні, завдяки його променям, котрі торкалися мого чола, пробиваючись крізь шпаринку у шторах.
Час минав, а любов до світила лише зростала і в результаті перетворила мене на астронавта.
«Я лечу на Місяць!» – цей факт, все ніяк не міг переваритись в моїй голові. День польоту наближався.
«Космонавти повинні бути сильними. Емоційно сильними. Ніхто не знає, що чекає на вас у космосі» – любив повторювати наш куратор.
Я вважав себе готовим. Але…
Корабель стартує. В навушниках чутно зворотній відлік.
10,9,8,7,6,5,4,3,2,1. Пуск.
Злітаємо з полум’ям та курявою. З страхом та захватом. З радістю та хвилюванням, що можливо, ця експедиція стане останньою.
У тривалому польоті я відчув себе піщинкою,коли вперше, на такій відстані побачив її.
Землю. Дім. Але натомість, перед моїми очима засяяв він. Так близько, що аж не віриться.
Нарешті приземлення. Вихід з корабля.
І от – мій перший крок. Невагомість. Вакуум.
Місяць тут – під моїми ногами у важких черевиках. Здалося, що поверхня така м’яка, як піщаний пляж на березі моря, котре давним-давно пересохло. Від кроків здіймались стурбовані хмарки пилу. Небо над Місяцем чорніло безкінечною порожнечею. А горизонт так незвично близько, що здається, коли підійдеш до нього і оступишся, то полетиш у бездонну прірву космічної ночі.
Звідси Земля виглядає дивовижно. Я стояв на Місяці, а дивився тепер на неї. І в моїй голові все перевернулось.
Цієї миті я зрозумів значно більше : про життя і смерть, про те – хто ми і для чого, про час та відстань.
Пооглядавшись всього хвилину все ж змушений був приступати до роботи. Бо ж не витрішки прилетів сюди ловити.
Відійшовши від корабля на відстань приблизно 100 метрів, я наблизився до великого каменя, щоб взяти зразки. Мої допитливі очі одразу побачили заглиблення під ним. Наче яма, чи нора. Я зацікавився, адже поверхня Місяця не має властивості просідати, або утворювати тріщини чи печери. Присівши навколішки почав копати маленькою лопаткою, що входила до спорядження. Зробивши декілька слабких рухів – я відчув, як провалююсь. Місяць проковтує мене в свій сірий, холодний, попелястий грунт. Я опинився в ямі. Вилізти на верх не вдалося. Занадто глибоко. Зв’язок з членами екіпажу розірвався.
Пооглядавшись, я побачив маленький темний прохід. Проповзаючи все далі по ньому відчув, що тунель занурюється. Я здогадався подивитись на позначку рівня кисню. В мене є не більше 20 хвилин, щоб повернутись. Часу обмаль.
Вже за дві хвилини я добрався до дивної кімнати.
Яскраве біле освітлення одразу засліпило мене. Стіни – кольору металік – блискучі та ідеально рівні. Звідки доносилось світло, я так і не зміг зрозуміти. Одразу дістав свою фотокамеру і почав робити знімки.
Датчик кисню блимнув вперше. Залишилось 15 хвилин. Пора закруглятись.
Ніяких дверей чи люків у приміщенні я не помітив, тож довелося повертатись звідки прийшов. І як тільки я розвернувся – раптом перед моїми очима постала постать класичного прибульця з фільмів чи книг 90-х. Сіра зморшкувата шкіра, величезні чорні очі, худорляве тіло з видовженими кінцівками та лисою головою. Щоправда, на цій голові не було ані вух, ані рота чи носа. Натомість – якась темна випуклість на чолі. Телепатія.
Істота заговорила моїм голосом у моїй же голові.
– Заспокойся. Дихай. Я не займатиму тебе – почув не свої думки. – Я маю для тебе послання, продовжував прибулець. – Воно коротке і зрозуміле. Ти точно його запам’ятаєш. Забирайтеся звідси!!! – прокричало воно з такою люттю та ненавистю, що я відчув, як обмочився.
Такий жах я відчув вперше в житті. Кров похолола в моїх венах і на мить здалося, що я звихнувся. Що я більше ніколи не зможу говорити, сміятись, чи навіть дихати.
Воно ще раз зазирнуло в мої очі, ніби вивчаючи мене, а потім сильно штовхнуло в груди. Я з тріском впав і на мить відключився. До тями мене привів наступний сигнал датчика – 10 хв.
Піднявшись на ноги я з подивом побачив, що стою на поверхні, біля того самого каменя. В навушниках почулось шипіння та потріскування. Зв’язок відновився. Я взяв себе в руки і великими стрибками попрямував до стурбованих товаришів.

По прильоту, перше, що ми робимо – це рапортуємо. Я розповів все тричі, під наглядом камер, керівництва та лікарів. Вони мовчки мене слухали і кивали головами. Мені ніхто не повірив. Фотокамера зникла десь на Місяці, а відео не відтворювалось.
«Психіка не витримала перепадів від польоту» – отакий мій діагноз.
*
– Як сьогодні почувається Джеремі? – спитала у лікаря мама дванадцятирічного хлопчика, котрий нещодавно потрапив у лікарню.
– Спокійний. Все гаразд. Почав писати. Це добрий знак – усміхнено відповів лікар – зазвичай, після написання, пацієнтам стає набагато легше. Вони відпускають свій кошмар і продовжують жити далі. Не хвилюйтеся, – турботливо опустивши свою руку на плече жінці продовжував лікар. – Незабаром він одужає. Постарайтесь до його повернення прибрати всі предмети пов’язані з космосом та Місяцем. Це лишній раз може його потривожити.
– Так, звісно, це слушна порада – подякувала жінка.
– Після падіння йому важко ходитиметься, і голова часто болітиме, але постарайтесь все ж більше часу проводити надворі. Це корисно вплине на загальний стан. Тої ями вже немає? – запитав лікар.
– Ні, не залишилось й сліду. Будівництво вже завершилось.
– Прекрасно. Надалі слідкуйте за його сном. Ви вже поміняли штори? Не можна допустити, щоб подібне повторилось.
– Так, докторе. Кімната готова. Штори дуже щільні, місячне світло точно не проб’ється. І ще, я зовні замок на дверях встановила, про всяк випадок.
-Чудово. Тільки не кажіть хлопчикові про це. Він не повинен почувати себе замкнутим. – Ага, і ще одне – нагадався лікар, – жодних фільмів про прибульців. Джеремі знадобиться багато часу, щоб оговтатись. Але він сильний хлопчик, і зможе. З нього вийшов би чудовий космонавт.

6 коментарів до “Сновида на місяці

  1. Зіркохід

    Авторе, на Місяці нема невагомості і стурбованих хмарок пилу! Тож важко серйозно сприймати твір, напхом напханий подібними одкровеннями. Зі стилістикою теж не все гаразд. Як, наприклад, прокоментувати ось таку еквілібристику: “Я взяв себе в руки і великими стрибками попрямував до стурбованих товаришів.”?
    Кінцівка дещо краща, хоч і нагадує чимось один із прочитаних недавно конкурсних творів.
    Удачі на конкурсі!

  2. Громовик

    Читається дивно, я помітив, що дуже легко відволіктися від написаного. Частина де був відлік “10,9…”, мені здається зайвою, якось вона занадто відділяється і ріже очі. Кінець незрозумілий, мені знадобилось перечитати його тричі, щоб усвідомити, що герой впав у яму біля чогось. Хоча, я досі не впевнений в кінцівці. Щасти вам на конкурсі 🙂

  3. George Longly

    непогана спроба. Хоча фантастики мені бракувало…

  4. Шпротина

    Не зрозуміла( погуглила, чи, бува, не було астронавта на ім’я Джеремі, якого завернули з “Аполлона-11”, але знайшла тільки канадійця, сучасного. Якщо тут якась фішка, розкажіть, будь ласка.

    Може, я чогось не второпала, але в чому фантприпущення? Хлопець упав до ями і марить Місяцем і прибульцями, як говорить нам фінал (це пояснює стрьомнувату матчастину). Це психопатологія, а не фантастика.
    Якщо ні, то таке враження, що саме фантастичне не влізло у твір.

  5. Вітер

    У мене дивні відчуття після прочитаного…
    Основне моє питання: де крок? Я його не побачив. У тому, що Джеремі у лікарні? Чи у закінченні будівництва, ліквідуванні ями і створення нового середовища? Не зрозумів і не вловив, вибачте.

    Приєднуючись до слів Зіркохода, хочу додати, що навряд ГГ відчув би поверхню місяця ногами, адже одягнутий він у скафандр. І вперше чую, що зв’язок може розірватися.

    “Цієї миті я зрозумів значно більше : про життя і смерть, про те – хто ми і для чого, про час та відстань.”
    Нащо кидатися філософією, якщо немає продовження? ГГ щось зрозумів, але що… вже загадка.

    Щасти на конкурсі!

  6. Автор

    Всім дяуую за коментарі! Шкода, що не зрозуміли 🙁

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *