Тріумф

Автор | 15.08.2019

Представники міжнародного симпозіуму притихли в очікуванні. Агрохолдинг з розмахом представляв своє дітище, звістка про яке заполонила засоби масової інформації і стала головною інтригою наукової конференції.
Семен не хвилювався. Зайнявши трибуну доповідача, з перших же хвилин відчув, що взяв ситуацію під контроль.
– Буквально перед вильотом почув уривок ток-шоу. Питання відмови від поліетилену і перехід на паперову упаковку. Всі були «за», але де взяти стільки деревини?
Доповідач витримав артистичну паузу, і 3D голограма строкатою декорацією заповнила простір позаду оратора.
– Завдяки розробці прискорювача зростання «Genesis Plus», мрії збулися. У чому ви особисто зможете переконатися на власні очі. Досить години, щоб побачити паросток. А далі все залежить від вашого терпіння – ночувати у зразка, або прийти до нового дерева вранці.
Прихильний сміх і оплески.
– Ми є частиною незгасаючої боротьби за виживання, але настала ера перемир’я. Ми зобов’язані повернути борг стихії, частиною якої стали майже три мільйони років тому. Ми зупинемо бездумну вирубку технічних і цінних порід дерев, що прикладають величезні зусилля для розвитку, витрачаючи значну частину енергії на зцілення і захист. Наприклад, бур’яни відбирають у молодих рослин поживні речовини і вологу. Але технологія «Genesis Plus» забезпечує дерева прискореним формуванням і зростанням, не залишаючи шансів рослинним «вампірам». При цьому, наша технологія позбавлена гормональної складової, тому деякі види бур’янів, що мають цілющі властивості, так само будуть прискорено вирощені, але вже як сировинні культури і відповідно до екологічних норм.
Семена переповнював заслужений тріумф.
– Ми завершили процес патентування і відкриті для потенційних інвесторів.
Переведений в вібраційний режим смартфон, що затаївся у внутрішній кишені піджака, тривожно заворушився. Єдиний, хто міг вийти на зв’язок в цей час, був Ігор, глава технічного відділу фітолабораторіі.
– Тепер від слів перейдемо до справи. З гордістю представляю шановній спільноті результат пошуків нашої наукової групи.
Семен скористався сфокусованою увагою аудиторії на відео-презентації. У згаслому залі мало хто помітив зникнення глави аграрного холдингу, який покинув симпозіум.
Безлюдне фойє засліпило яскравим світлом, дублюючи зрадницьким відлуння кожен крок втікача.
Семен мазнув екран смартфона.
– Так, Ігор … Що ???
Відійшовши від дверей залу, Семен понизив голос.
– Лабораторія постраждала? Слава Богу. Пожежу локалізовано? А склади? Зрозумів.
Барабанний дріб пальцями по телефону.
– Скільки піде часу на відновлення запасів? Угу.
Приглушений голос в залі. Організатор оголосив перерву.
Фойє шумно заповнювали гості симпозіуму.
Семен квапливо сказав.
– У мене призначені зустрічі, але, якщо ситуація патова … Упевнений? Тоді вилітаю завтра.
Двоє чоловіків з бейджами, захоплено розмовляючи, попрямували до доповідача.
Повернувши смартфон в кишеню, Семен широко посміхнувся і пішов їм назустріч.
Полювання почалося.

* * *

З’їхавши з траси, джип Семена видерся на путівець. До дачі батька їхати всього-нічого, але ландшафт змінився до невпізнання. Пройшло всього три дні з моменту пожежі на складах, та й ще рясні дощі, тож трава вздовж дороги виросла в людський зріст.
Грозове небо пригнало сутінки на дві години раніше. У напівтемряві місяцеходом ворочався трактор з жовтими проблисковими вогнями. Одинокий трудяга, оснащений навісним обладнанням, безжально вистригав зелень, що намагалася виповзти на проїжджу частину.
Семен пригальмував. У багажнику глухо стукнула коробка.
Подарунок батькові: професійна мотокоса, на заміну згорілої. Хоч якось вдасться протриматися до швидкої осені. Але моторошно уявити, як борються з пагонами ті, у кого немає спецобладнання. Хоча плюсом було те, що після пожежі на складах, грозова хмара йшла смугою. Вона мала початок і кінець, однак умовні рамки дуже швидко розширяться.
Всі сили кинуті на створення гербіциду. Ігор вже начаклував чудо-зілля, а маркетологи вивернули ситуацію на користь агрохолдингу, обіцяючи демонстрацію чергового приборкання природи. Але переломний момент не завжди на користь переможця, адже антибіотики так і не змогли знищити віруси.
Як і очікувалося, приведена в порядок тільки головна дорога селища. Боротьба з шаленим зростанням зелені у дворах – головний біль селян. Більшість ділянок «підстрижені», але й тут подекуди проглядається велетенська трава. А от дерев і кущів це зростання поки не торкнулося.
Батько очікував Семена. Відчинив гаражні ворота.
– Впорався косою. Як ви кажете – олд скул, – потискуючи руку, посміхнувся батько. – Тільки заточувати доводиться щохвилини.
Семен не міг дивитися в очі батькові, розуміючи, що сказати правду все одно доведеться. Але не зараз.
– Тато, бач, якого звіра тобі привіз? А поламаного в ремонт віддам.
Батько заглянув в широкий багажник.
– О-о-о, тепер я перший хлопець на селі… після гармоніста! Буду косильщиком підробляти. Ну, давай, заходь до хати. Картопля доварюється.
Але Семен не поспішав. Закрив гараж, перевірив хвіртку і, заховавши холодні пальці в кишені, попрямував в глиб саду.
Перше, що кинулося в очі, це застиглий салют розлогої абрикоси, який чітко вирізнявся на фоні контуру поглинутих сутінками дерев. Навесні помітили, що на дерево присусідилась омела. Шкода, що доведеться спиляти, хоч і старе. Однак зараз, через буяння паразита, абрикоса виглядала масштабніше. Галузки клонилися, але не під вагою врожаю – сім густих куль омели перукою скошлатили крону.
Незважаючи на те, що батько сумлінно очистив двір і сад, за будинком довелося пробиватися: трава пружно штовхалася в стегно, плутала ступні, соковито лопалася, але вперто стулялася за спиною.
Тихий вечір перетворив фруктове дерево на похмурого велетня. Кряжисті стебла омели, ніби вузлуваті пальці, сплетені в кулаки, загрозливо нависли над людиною. М’ясисте парне листя тисячею зіщулених очей дивилося на «вінець природи» з прихованим тріумфом.

11 коментарів до “Тріумф

  1. Юрій

    Ідея чудова, але показ наслідків через вплив на простих людей міг вийти цікавішим.
    Підозрюю, що 6000 знаків замало для її успішного втілення. Хотів би прочитати більш розгорнуто.

  2. Птиця Сірін

    Виглядає як початок роману. Деревини й листя, дійсно, багато. Це добре. Прикро те, що розвиток подій стосується лише флори, а не “фауни”, тобто людей. Бракує характерів і конфліктів.
    Удачі на конкурсі!

  3. Зіркохід

    Непогано, але надто багато всього як для мініатюри, так що місцями виклад перетворився на суху лекцію. Написано теж незле.
    Удачі на конкурсі!

  4. NotAFake

    “зупинемо” сильно кинулось в очі. Хотілося б продовження історії. Що там з вірусами? Вдалося приборкати стихію? Дякую.

  5. Крапка

    Поясню, чому мене не зачепила кінцівка. З того, що компанія на конференції шукає інвесторів я так зрозуміла, що це по суті стартап. Насправді, нічого страшного немає в тому, що стратап ще доробляє продукт і вилазять деякі, так би мовити, баги. Крім того аварія на хімічному або іншому небезпечному виробництві завжди може призвести до сумних наслідків. Ще не вистачило розуміння ГГ, який виступає скоріше ілюстратором ситуації, ніж дійовою особою. Проте, потенціал в ідеї безперечно є.

  6. Лісовик

    Оповідання з тої породи, що я називаю “гальмівна фантастика”. Тобто та, що гальмує прогрес на противагу фантастиці прогресивній. В цьому немає нічого поганого. Може саме завдяки такій літературі вчені в нас час з відповідальністю ставляться до того, що вони роблять. Але це знову світ без динаміки. А писати про світ без динаміки у час, коли все постійно змінюється… Ну, може комусь подобається ходити у теплих шкарпетках серед літа.
    Успіхів та наснаги.

  7. Фантом

    Вітаю, авторе!

    Є зачин, є цікава ідея, а от фіналу, як такого, немає. Ну приїхав ГГ до батька, ну побачив наслідки і що? Вигадана ідея явно не вміщається в мініатюру. А от чим усе закінчиться таки цікаво.

    Успіхів!

  8. Oliver

    Сіра гидота Кінга стала в Україні зеленою.

  9. Шпротина

    Мені теж забракло динаміки, й образ гг справді ніяк не розвивається. Хоч сама ідея прикольна. І образ дерева наприкінці мені сподобався.
    Але, якщо це явище, найімовірніше, тимчасове і неповсюдне, у чому ж тріумф?..

  10. Владислав Ленцев

    Найбільшою несподіванкою для мене був останній рядок.

    В сенсі: ШО, і це все? А де сюжет?!

    Здається, зрізало новою косою 🙂

  11. Зоревир

    Ідея є, але я не бачу тут якогось кроку.
    Проте дяка автору за згадку про село та дитинство!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *