Вірність традиціям

Автор | 04.07.2018

Містер Джонсон солодко позіхнув, вкладаючись у зручне ліжко. День видався не з легких: ті вперті ліберали знов намагались протягнути законопроект щодо зниження податків для малих підприємств. Наче у великих корпораціях не люди працюють! Але вже вкотре Джонсон виклався на всі сто і тепер міг спати спокійно. Конгресмен не вірив у абсолютне добро для всіх, але був завжди готовий допомогти комусь конкретно. Подяку він зазвичай приймав у “твердих валютах”: послугах навзаєм, інформації та діамантах.
Перший сон вже прямував до Джонсона впевненим кроком, як раптом в його затишну спальню увірвався потужний потік світла, наче хтось нахабно спрямував прожектор точнісінько у вікно. Не встиг Джонсон вигадати гідну лайку, як його тіло вже безвільно пливло у напрямку вікна. “Треба було його зачинити”, – подумав бідолаха і втратив свідомість.
Опритомнів Джонсон у ліжку, і вже був подумав, що то йому наснився дурний сон, бо не слід їсти сирий стейк на ніч. Але стейк швидко було реабілітовано: конгресмен перебував у геть незнайомій кімнаті, яка нагадувала номер бізнес-класу у фешенебельному готелі. У номері була і мармурова ванна кімната, і передпокій, і фундаментальний письмовий стіл з червоного дерева. Це допомогло Джонсону вгамувати паніку через замкнені вхідні двері та відсутність вікон. Трохи заспокоївшись, він помітив на письмовому столі звичайнісінький аркуш А4. Гарні зелені з золотим відблиском літери привітно зверталися до конгресмена:
Вітаємо, містере Джонсоне!
Вас обрано представником планети АК4256 (Землі) на Загальній Міжгалактичній Раді!
Перелік питань на розгляд, матеріали для ознайомлення та додаткову інформацію Ви отримаєте в працівника адміністрації. Для виклику натисніть червону кнопку на столі.

Прочитавши фразу “Вас обрано”, містер Джонсон одразу підбадьорився і відчув неабияке натхнення. Він завжди знав, що здатен на дещо більше, ніж порпатись в дрібних справах свого периферійного округу! Знайшовши на столі згадану кнопку, він трохи заметушився – не годилось проводити першу зустріч у якості представника всієї Землі у піжамі. На щастя, сорочки, костюм і взуття потрібного розміру знайшлись у великій розсувній шафі. Підготувавшись як слід, Джонсон впевнено натиснув кнопку.
Адміністратор виявився привітною істотою, схожою на ящірку. За допомогою портативного перекладача істота перепросила за незручності та пояснила, що кожні п’ять років за людським часовиміром Міжгалактична Рада збирається для вирішення глобальних питань. Коли такі питання стосуються Землі, серед землян з досвідом роботи в законодавчих органах і стійкою психікою шляхом жеребкування обирається представник для голосування.
Джонсон отримав ноутбук, на якому було записано усі матеріали з питань порядку денного, інтерактивну мапу станції, на якій він перебував, перекладацьку аудіосистему, а також попередження, не забувати про дихальний перехідник при виході з кисневих зон.
Матеріали складали триста сторінок тексту дванадцятим шрифтом Times New Roman, щедро збагаченого таблицями, формулами і розрахунками. Усвідомивши, що ті клинописи гірші за проект річного бюджету, Джонсон вирішив, що спробує за звичкою використати кулуарне спілкування, та і їсти вже добряче хотілося. Тож звірившись з мапою, конгресмен попрямував до місцевої їдальні для вуглецевих форм життя.
Спершу здалося, що дати раду з харчовим автоматом буде не складно: техніка сама звернулася до Джонсона з пропозицією прикріпити до скронь невеликі присоски і уявити собі вигляд, запах і смак бажаної їжі. Проте перша спроба провалилась: Джонсон почав хаотично пригадувати смак чорної ікри, білих трюфелів і шампанського Dom Perignon, в результаті чого автомат видав йому сіру субстанцію з бульбашками і запахом оселедця. Голод усе більше заважав думати і триматися на належному рівні, тому Джонсон відклав частування делікатесами на потім і вельми вдало підкріпився соковитими сосисками зі смаженою картоплею, закусивши цілком пристойним яблучним пляцком з горнятком кави. Тепер ніщо не заважало налагодженню міжпланетних контактів.
Конгресмен одразу зауважив кремезного пана, схожого на величеньку помаранчеву гусінь з двома головами. Гусінь стояла на декількох парах задніх лапок, а рештою активно жестикулювала. Обидві голови завзято сперечались з іншим делегатом – пухирчатою фіолетовою кулею, а точніше з її голограмою, оскільки, як потім дізнався Джонсон, представник Циркуму за розміром не сильно відрізнявся від станції. Окрім Джонсона послухати неформальні дебати підтягнулося чимало слухачів.
– А я вам кажу, не має такої постанови, яка б зобов’язувала нас ділитися власними напрацюваннями та розробками з дикунами! І не тицяйте мені Декретом “Про загальний розвиток”, який ваші улюблені деменійці докорінно змінили перед останнім читанням! – обурено напосідала на Кулю права голова Гусені.
– А чи прорахував хтось економічний вплив від такої щедрості? Хто компенсує нашій планеті збитки? – не пасла заднього ліва голова.
Куля не виглядала спантеличеною, наскільки про це можна було судити з її пухирців.
– Дикунам? Це так ви заговорили, пане Хрусю, після того як Галактична Рада заплющила очі на скандал з нелегальним вивезенням і поїданням расових меншин з Полібіуму? Згадуєте про віртуальні економічні збитки, тоді як не так давно ваша планета ледь уникнула ганебного всевимірного дефолту виключно завдяки неабияким дотаціям! – Куля явно не перший день перекочувалась у політиці.
Джонсон зітхнув з полегшенням: міжгалактичні дебати не сильно відрізнялись від земних.
День пройшов досить продуктивно. Завдяки знайомству з кількома говіркими делегатами вдалося дізнатися, що основним питанням на порядку денному була поетапна передача пакету технологій низці планет, зокрема і Землі, які ще офіційно не приєднались до Міжгалактичного об’єднання розумних істот. Автори ініціативи акцентували на неабиякій користі такого кроку для всієї космічної спільноти. Лунали такі потужні аргументи, як швидке приєднання нових офіційних членів, підвищення рівня загальної безпеки та розвиток багатьох галузей економіки.
Джонсон ще студентом почав свій непростий двадцятирічний шлях у політиці, тож його очі було складно замилити всіма тими благими намірами. Для нього пазл складався просто: комусь було вигідно, щоб нові планети отримали технології та вийшли на міжгалактичний ринок, використовуючи власні природні ресурси, тоді як опоненти воліли б утримати свої монополії. Інтриги додавав майже однаковий розподіл потенційних голосів “за” та “проти”.
Джонсону було байдуже, як скоро людство зможе увійти до лав високорозвинених цивілізацій. Доля підкинула йому непересічний шанс і він його не проґавить.
Наступні два дні пройшли в нелегких переговорах. Прихильники законопроекту ніяк не могли второпати, що заважає землянинові проголосувати за отримання подарунку для своєї планети. З “антифілантропами” було трохи легше, тому під кінець третього дня пригоди Джонсону нарешті вдалося отримати від них гідну пропозицію за свій голос.
Але напередодні голосування щось пішло не так. Чи то далася в знаки відсутність прогулянок на свіжому повітрі, чи то так вплинула категорична відмова харчового автомата видавати порцію віскі, або хоча б рому, але конгресмен засумував. У вигляді й розмірі хабара він не сумнівався. Діаманти було легко прихопити з собою на Землю. А попросив він рівно стільки, скільки зміг би поступово продати не привертаючи зайвої уваги, ну хіба трішечки більше.
Сумніви підкрадалися з неочікуваного боку. А раптом його не просто так обрано долею для такої почесної справи? Раптом це саме він, хто може змінити хід історії всієї Землі? Згадались його улюблені комікси про супермена та інших рятівників планети. Образи супергероїв в голові доповнилися мелодією гімну. Цього патріот, який зненацька прокинувся у конгресмені, витримати вже не зміг, зітхнув і вирішив дати філантропам ще один шанс.
Цього разу Джонсон діяв навпростець.
– Ви розумієте, я готовий підтримати вашу ініціативу, але в мене є певні, так би мовити, традиції. Ви розумієте, що таке традиції? – з надією почав конгресмен.
– Звісно-звісно, – сірий гуманоїд широко розплющив великі очі в щирих намаганнях зрозуміти потенційного однодумця, – ми шануємо традиції усіх делегатів.
– І ви розумієте, що людина, тобто делегат, почуватиметься зле при порушенні своїх традицій?
– Здається, розумію, – вже трохи спантеличено відповів деменієць.
– Так ось, мої традиції передбачають, що за голосування на підтримку законопроекту ви подякуєте мені певним чином.
– Дивно, мене не попередили про таку традицію землян, але не хвилюйтесь! Звісно, ми будемо вам безмежно вдячні!
– Чи зможете ви подякувати мені, подарувавши цей мінерал у приблизно такій кількості? – зробив останню спробу Джонсон і продемонстрував характеристики та бажану кількість діамантів.
Нарешті м’яч потрапив у потрібні ворота: деменієць щось продзеленчав апарату в себе на руці, майже одразу отримав відповідь і радісно проголосив: “Містере Джонсоне, ми охоче підтримаємо ваші традиції і подаруємо вам оброблені мінерали”.
У день засідання Ради Джонсон надзвичайно пишався собою. Після питань щодо космічного сміття, контролю над утворенням чорних дір та пропорційного розподілу енергії від спалахів наднових, настала його мить, і він урочисто натиснув зелену іконку на голосувальній панелі.
***
Вранці на Джонсона чекав приємний сюрприз. Прокинувшись пізніше звичного, він знайшов на подушці торбинку з надзвичайно чистими діамантами та власним почерком написану записку, що це дохід з угоди, про яку він не пам’ятатиме. Це було досить підозріло, але ж на них можна купити цілий штат! У якості компромісу зі своєю обережністю він вирішив потримати коштовності з півроку в надійному місці.
Певно, не судилося конгресменові мати власний штат, чи принаймні невеличкий острів, бо не минуло й п’яти місяців, як стрічка гарячих новин каналу CNBC сповістила: “І знову технологічний прорив: алмази за ціною скла. Вчені випадково відкрили метод дешевого синтезу найтвердішого в світі мінералу. Обвал цін на діамантових біржах“.

15 коментарів до “Вірність традиціям

  1. Зіркохід

    Написано гарно, проте місцями йде звичайне переповідання подій, що знижує інтерес і розсіює увагу (хоч розумію, що то через ліміт знаків). Кінцівка здивувала. Начебто штучні алмази вперше синтезували ще в 50-х роках минулого століття у Швеції, а в 60-х – і в нас, причому випускати їх почали в промислових масштабах. Тоді як канал CNBC засновано лише в 1989 році (я гуглив :-)). Це що, паралельна реальність така?
    Удачі на конкурсі!

  2. Автор

    Зіркоходе, дякую за коментар!
    “Написано гарно, проте місцями йде звичайне переповідання подій” – нажаль, довелось вбити декілька діалогів 🙁
    “Начебто штучні алмази вперше синтезували ще в 50-х роках минулого століття у Швеції, а в 60-х – і в нас, причому випускати їх почали в промислових масштабах.”
    Саме так, до того ж штучні алмази вже навчились робити такої ж високої якості, як і натуральні, але вартість штучного виготовлення залишається високою, зараз частина синтозованих алмазів на ювелірному ринку близько 2% і вони не складають небезпеки для цін на натуральні. Але очікується зниження їхньої вартості за рахунок вдосконалення технологій. Але хто зна – може дійсно паралельна реальність 🙂

  3. Клешоногий Паротяг

    Як “повчальна історія” – непогано, хоча варто було б прибрати деякі зайві описи, але додати трохи більше дії, яка б розкривала жадібність і тупість конгресмена, як і мотиви зоряних рас.

    Проблема є в самому “прориві”: якщо говорити про бодай якусь реальність, то це не проканає. Ви згадували штучні діаманти – вони насправді дуже дешеві у виробництві. Як вчинила Де Бірс? Поставила все на жорсткий контроль, особливо виробництво сінтетичних каменів. Ціну регулює картель, і боюся, тому, хто спробує її суттєво скинути, не довго жити.
    Автор так бачить, і це його право, та мені здається, що варто було пошукати інші речі, які б призвели до проколу ГГ.

  4. Автор

    Клешоногий Паротяже!
    Дякую за відгук і рекомендації!
    Щодо “прориву”: якщо ДеБірс може поставити обмеження на обсяг синтетичних алмазів, то це свідчить, що технологія все ще дорога, інакше кожен міг би їх виробляти. Вивчаючи питання, прийшла до висновку, що якісні алмази, достатньо великі для використання в ювелірці, коштують лише трохи меньше натуральних. До речі, якраз нещодавно вийшла новина в тої самої Де Бірс, яка частково наштовхнула мене на ідею оповідання: компанія вперше в історії планує почати випускати ювелірні вироби з використанням синтетичних алмазів і спробує значно знизити вартість таких виробів порівняно з натуральними. Очікують, що найближчим часом це кардинально змінить галузь: 1 карат коштуватиме 800 доларів, проте все ще не за ціною шкла 🙂
    http://money.cnn.com/2018/05/29/news/companies/de-beers-man-made-diamonds/index.html

  5. Клешоногий Паротяг

    Автору: Ви самі дали відповідь – це новина від ДеБірс!!! Вони спочатку забезпечать повний контроль над технологією, потім розширять ринок. Не думаю, що вони втратять від того. Все прораховано. Втім, якщо б хтось робив діаманти за ціною скла, і просто спробував би вийти з цим на ринок… отоді було б по-іншому. Втім, ми скочуємось до обговорення реального життя, а не оповідання.
    Удачі на конкурсі!

  6. Птиця Сірін

    Хай будуть не діаманти, а золото або щось інше. Це нічого не змінить. Проблема тексту, на мою думку, полягає в тому, що все оповідання підпорядковане останньому “виверту”. Цього замало.
    Успіху на конкурсі!

  7. Електроскат

    Мені щиро сподобалася мораль: корумповані політики мають бути покарані долею з особливим цинізмом. Процесуально теж було приємно читати, оці всі деталі про перебіг переговорів, кулуари та потяг героя до побутової розкоші.
    Збентежило те, що конгресмен не кричав і не дивувася становищу, в якому опинився: люди вже знають про інші форми життя чи він просто такий непробивний мужик?
    А про розв’язку, чесно, здогадуєшся майже одразу: трьох згадок про діаманти для цього досить.
    Але загалом приємно прочиталося, неідеально, а хто ідеальний. Зате завершено й цілісно.

  8. Біоток

    Якось довго, невиразно, бо дуже одноманітгно й нудно. З великими труднощами. але все-ьтаки дочитав до кінця – і нічого в залишку, наче й не читав зовсім. Я не зрозумів, для чого таке було взагалі писати. Щоб було?

  9. Автор

    Птиця Сірін, Електроскате, дякую за відгуки!
    Електроскате, “він просто такий непробивний мужик?” Саме так! Як справжній політик швидко орієнтується в ситуації 🙂 Але звісно, спершу конгресмен дуже здивувався і продовжував дивуватись протягом свого перебування на станції, проте через формат мініатюри це лишилось за кадром. До того ж, я помітила, що в Шеклі герої часто сприймали якісь надзвичайні речі досить спокійно.
    Біотоку, дякую, що, незважаючи на труднощі, таки дочитали! Шкода, що не вдалося Вас зацікавити.

  10. Волод

    Десь читав, що викопні алмази значно дорожчі. Мають паспорт. Якісь природні вади (вкраплення). Прив’язані до родовищ… І мільйонери шикуються в черги…
    А штучні – то стрази.
    Навіть золоті зливки зд., мають номер, сертифікат…
    Тобто – якусь сумнівну плату попросив той політик…

    Щодо його ролі – то і вона дивна.
    Якщо харчові автомати читають думки, то чому при голосуванні це не задіяно?
    Нащо їм взагалі залучати сторонніх (з правом вирішального голосу), якщо описане голосування таке недолуге?
    Вони мазохісти? 🙂

  11. Автор

    Володе! Спробую відповісти на Ваші запитання і зразу вибачаюся, якщо вийде трохи занудно 🙂
    Стрази – то скляні/кришталеві імітації коштовного каміння. Тобто по суті – гарно оброблене скло. А синтетичні алмази, які зараз здебільшого використаються у промисловості, виробляються під високим тиском і температурою з графітової суміші. Щодо ціни – трохи вище я писала, що зараз якісні синтетичні (буду так називати, щоб відрізняти від стразів і підробок) коштують не набагато менше за натурально добуті. Я думаю, дійсно є такі ситуації , коли міліонери шикуються в черги за алмазом, але то стосується дуже рідкісних і дуже великих алмазів. Наш герой орієнтувався на невеликий “ходовий” розмір алмазів, які можна буде легко збути.
    Чому попросив саме алмази? Інші варіанти, які першими спадають на думку не такі вартісні відносно до їхньої ваги (а йому їх треба непримітно прихопити з собою додому). Наприклад, 1 грам золота приблизно коштує 40 доларів, а один грам алмазів коштує як мінімум 4000 доларів (навіть якщо ми візьмемо ті дешеві синтетичні алмази, які лише у майбутньому буде випускати Де Бірс по 800 доларів за карат, тобто 0,2 грама, але Де Бірс ще їх не випускає і зараз навіть синтетичні ювелірні алмази коштують більше, не кажучи про натуральні). Дали йому натуральні чи синтетичні алмази не ясно, скоріше за все – синтетичні, але навіть якщо натуральні, обвал цін торкнувся би і їх.
    “Якщо харчові автомати читають думки, то чому при голосуванні це не задіяно?” – Як показав перший досвід з харчовим автоматом, думки – то ненадійна річ.
    “Нащо їм взагалі залучати сторонніх (з правом вирішального голосу), якщо описане голосування таке недолуге?” – от такий в них устрій: аморально приймати рішення без участі того, кого це рішення безпосередньо стосується. Звісно, така система, як і будь-яка інша, недосконала :(.

  12. Слава

    Ай, гарно! Молодець, авторе. Особисто в мене зауважень немає. Хоча, прочитай я вчора чи завтра під інший настрій, то може і були би)

  13. Автор

    Слава, дякую за добрі слова. Хай подовше тримається такий настрій! 🙂

  14. Оглядатор

    Досить кумеденько 🙂 Непогано написано (правда депутат вийшов якийсь “занадто наш”, а не американський)) Як на мене трохи перебір з описами інопланетних чудасій, але для гумору нехай буде!
    У чому на мій погляд найбільша проблема оповідання: у мотивації ГГ. Діяв, діяв логічно, згідно з власним характером, а потім – раз! – “конгресмен засумував”, згадяв дитячі комікси – і враз перетворився на “філантропа”. Оце дійсно слібенько 🙁
    Біль органічно було б, якби від продовжував діяти за характером – тобто: “хто більше заплатить за пропозицію того й проголосую!” Та й логіку під це підвести вже не так і важно було: у “філантропів” дешеві технології, тому і більше алмазів їм запропонувати простіше 🙂
    Але загалом оповідання позитивно-саркастичне – це по-шеклівськи! 😉

  15. Автор

    Оглядаторе, дякую за опис вражень!
    Щодо мотиваціїї ГГ. Поступове усвідомлення глобальністі результатів голосування пробудило в ньому щось на шкталт совісті. При цьому він продовжував “діяти за характером”, бо все одно зажадав подарунок, і хто знає, чим би усе скінчилось, якби філантропи відмовились. Проте хочеться вірити, що конкретно цей конгресмен ще не зовсім пропащий 🙂

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *