Штучна планета. Арт у хату

Автор | 18.07.2020

       Далека земля Сірий Місяць №1. Галерея. Виставляються картини для показу. Близько 18:00 за місцевим часом.

 

Поки позаземні уми-розуми будуть впадати в повну абстракцію, ти пацан маєш подрімати. Назад поки розвеземо те культурне причандалля… А в космосі зупинятися дорого, ще потім Україна оштрафує. Бюджет.

– Андрію, лякаєш трішки, знайшлася обов’язкова місія для тебе, приїхав перший гість із планети Чотири-Три, кличе тебе вислухати про виставлені роботи.

– Те, що черга України влаштовувати показ, Степане, не робить з водія професора-мистецтвознавця, – хапається за плечову кіску. – Відведу тебе я…

– Такі дивні вони. Не з нашої системи інтелігенти. Просто розкажи свої думки, переживання, почуття. Затанцюй «про глибокий зміст глибини»!

– Тобі смішно. Ні, тобі смішно. В тебе є хоч назви цих «пікассо».

– Он у блокноті прочитай, – бере за руку і дамочкою проводить до гостя. – Насолоджуйтеся сер. – вклоняється.

– Ми ще джентльмен з тобою поговоримо. Подивись на мої зуби, – показує пальчиком, – вони вже шкіряться.

Друг переховується в стовпах, втрачається в натовпі.

– Пробачте пане, я не розуміюсь на мистецтві.

– Хіба тут тільки мистецтво? – видає перекладач. – Почни з цієї.

«Чорний квадрат» квадрата К. Малевича

– А що ви відчуваєте хлопче? – розумне похитування бороди.

– Так страшно і далеко, – підніс Андрій долоню. – Видно найтемніше, ось погляньте. Там, здається, заховались проблеми, за кутами я. Ні, квадрат це і є проблема. Квадрат це все. Погляньте він кидає тінь. Нас показує.

– Я нічого не бачу… Щось до рідного схоже, але настільки далеко ми не заходили.

– Не йдіть, бо тоді ви зрозумієте картину, – Андрій вчепився у метал колон, схилившись хвилею перед полотном, якось проживши.

– Тут була інша картина?

– Всі ми починали не чорно…

Картина Е. Делакруа «Свобода на барикадах»

– Ежен, – блокнот, – так Ежена Делакруа, він написав на честь Великої французької революції.

– Дівчина тягне людей, вся ця різанина вбиває їх, уже мертві.

– В них не має волі оступитися від омріяної свободи. Проблеми за кутами не закриєш до скрині, навіть такої темної. Смерть в поклон смерті – настільки багато втрачати, смерть в поклон вранішньому прапору, пусте, що шматок тканини – попереду кроки. Шанс викинути з себе потворне, такі то герої.

– Не плачте Андрію, люди в таких випадках обіймають, – обіймає. Мило.

І. Рєпін та «Запорожці …»

– Запорожці, тобто воїни. Багато бачили і революцій тисячі в собі несли. А люди! Вони не втратили ім’я, яке точно ніхто не згадає, крім того часу. Веселі все перейшли разом і готові далі боротись, ніби все життя боротьба, і ти з них ніколи не забереш приховану зброю. Так просто позувати усім картинам, але щоб всміхнутись, заплакати, напасти, потрібно якось спробувати і померти від тих спроб усміхненим, заплаканим, злим.

– Це звичайно дуже гарно, – не культурно (все-таки захід) перебив, – але я не такий прихильник мистецтва, як ви. Не цікаво, – ще щось про делегацію, про обід і спільні проекти, про що ще може казати той інопланетний чиновнисько.

– Ну, як Андрію зіпсував картини.

– Вони і мої теж.

– Вибач, друже, що тобі сподобалось. Хочеш подивитися на їх шедеври?

– Мені досить мазанини, – Степан прямує до їх мистецького простору.

«Ромбо-коло на титульній сторінці», «Летимо за лазером до світанку», «Учені відправляють тарілку землянам», – краще не зустрічатися по стінах з ними. Художнє і не без критики.

На кілька хвилин появляється тиша. За десять коштовних вітрин розгортають білі рукавички небілі полотна. Вгорі ловлять комету – загадай бажання!  Плазуни по ногах – теж громадяни.

Картини.

– Пікассо. Тут має бути точно його картина. Ксеню, маєш пензля і чистий паперове нічого?

8 коментарів до “Штучна планета. Арт у хату

  1. Людоїдоїд

    Оповідання варто звести до самих тільки описів картин і дати читачам через них бачити історію. Діалог Степана з Андрієм (а хто вони?) глушить сюжет, а не розкриває його. Репліки перевантажені словами і кожна з них виглядає рецензією галерейного критика. Такого критика, що мабуть є в кожному місті – колись він писав про чергову виставку до річниці -надцятого з’їзду КПРС, а тепер за звичкою тими ж словами намагається писати про сучасне мистецтво. Та виходить сухо і епітети з роздумами про сенс розвалюють зміст на частини.

  2. Читач

    “Виглядає апокрифічно”
    Нагадує мені цей твір сценку із одного комедійного серіалу сумнівної якості 🙂

    Із тексту неможливо зрозуміти, Андрій насміхається, захоплюється чи марить під токсичним впливом якихось речовин перед тими картинами.

    Виділю “перлини” твору, які немають ніякого розумного сенсу:

    “схилившись хвилею перед полотном, якось проживши”
    “Плазуни по ногах – теж громадяни”
    “В них не має волі оступитися від омріяної свободи”

    І увага! Речення, що схожі на суцільну маячню:
    “Смерть в поклон смерті – настільки багато втрачати, смерть в поклон вранішньому прапору, пусте, що шматок тканини – попереду кроки. ”
    ” Так просто позувати усім картинам, але щоб всміхнутись, заплакати, напасти, потрібно якось спробувати і померти від тих спроб усміхненим, заплаканим, злим.”

    Люди, якщо хтось зрозумів значення цих фраз та речень, можете описати в коментарях.

    Пробачте мене.

  3. Мандрівник

    Я, на жаль, не зрозумів за обговоренням картин суті…

  4. Читач

    Мандрівнику:

    Так, це точно.
    Мандрівнику, схоже, що ніхто не зрозумів суті, бо її немає.

    Пробачайте.

  5. Владислав Лєнцев

    Дуже перепрошую.

    Почав читати цей текст трошки під градусом і подумав: ВОУ! (Кіану Рівз стайл) Оце мене пре!

    Потім почитав камєнти. Коротше, це або повна маячня, або псіходел вищого гатунку. Я нічого не зрозумів, але є в цьому щось таке свіже. Типу як подивився у вікно та побачив у вікнах сусіднього будинку парочку, яка займається сексом у костюмах Івана Мазепи та Леді Гаги.

    Чому??? Хтозна! Але відчуття, що доторкнувся до іншого Всесвіту. Але навіть якщо так, надто складно. Треба все ж таки якісь приземлені речі ********** ***** залишити 🙂

  6. Фантом

    Вітаю, авторе!

    А про що був цей потік свідомості? Даруйте, я стільки не вип’ю, щоб зрозуміти суть твору 🙂

    Успіхів і наснаги!

  7. Murrrchik

    Оу… Що це я щойно прочитав? Психологічний артхаус?
    Видно, що написано вправно і щиро, але геть нічого не зрозуміло.
    Щасти на конкурсі! 🙂

  8. Форель

    На жаль, з оповіді зрозуміло критично мало.
    За фішку з «Ромбо-коло на титульній сторінці», «Летимо за лазером до світанку», «Учені відправляють тарілку землянам» плюс. Оцінила.
    Але ось що мені цікаво.
    Як оповідання відображає частину назви “Штучна планета”?

    Успіхів на конкурсі!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *