Кінець світу

Автор | 30.07.2020

Маленька дівчинка збиралась у загальну залу Дому. Вона зневажала це місце, бо там завжди хтось нив. Але сьогодні особливий день – на великому табло має зникнути остання цифра. Деякі дорослі казали – коли зникне остання цифра, то всі втраплять у кращий світ. Хоча більшість вважала, що настане кінець життя.
Вихід дітей у загальну залу був організованим. Виховательки зібрали дівчат гуртом і провели холодними напівтемними коридорами до просторої зали. Дітям наказали зайняти місце в одному з розмічених на долівці квадратів. Всі слухняно виконали завдання.
Нашій дівчинці здавалося, що кожного разу людей тут ставало все менше, а галасу все більше. Попід табло вона помітила вже знайомих дивно одягнених дорослих. Вони стояли навколішки і бубніли під ніс. Один дорослий стояв спиною до решти, підіймав руки догори і щось промовляв. На іншому кінці зали була чоловіча частина. Дівчаток до неї не пускали, але наша дівчинка не раз порушували правила і знала, що нічого особливого там немає. Ось вихователі чоловіки заводять своїх підопічних до зали і наказують їм зайняти свій квадрат. Все те саме. Вона роздивлялась навкруги – темна широка зала відсвічувала зеленкуватим кольором, посередині вгорі висіло широке табло з цифрами в лівій частині. Права частина була темною. В школі дівчинка вивчала цифри, але плутала деякі з них. А ось букви їй подобались більше. Шкода тільки, що серед дорослих залишилось мало здатних читати. Тому й навчали переважно як обслуговувати Дім. Але їй хотілось більшого.
Тим часом в центр зали вийшов кремезний дядько. Він підняв руку, сигналізуючи решті замовкнути. Через декілька митей запанувала тиша.
– Шановні жителі Дому! – його голос відлунням пронісся залою. – Сьогодні важливий день нашого життя. Чергова, а цього разу остання цифра, має зникнути і наблизити нас до нового, кращого світу.
«Ага, звісно…» – залунало від групи людей з-під табло.
– Ті, хто міг прочитати послання предків, казали, що на наших плечах лежить важливе завдання – донести життя до нового дому. Старий дім став жертвою гріховного і розпусного життя, й наші предки змушені були рятуватися. На жаль, з часом більшість знань було втрачено, але ми певні того, що предки нас не обманули. Ми вірою і правдою служили нашому Домові, який вони побудували, та сподіваємось, що скоро настане нове, блаженне життя. Адже в одному з послань сказано: «І як тільки зникне остання цифра, всі мають знайти своє місце і приготуватися до зустрічі нового світу!»
Тим часом, до кремезного бороданя вийшов чоловік у дивному одязі, котрий стояв під табло. Він промовив:
– То хіба це не ознака того, що всі ми загинемо? Наші предки вели гріховне життя і знищили свій дім, а ми тепер маємо страждати за їхні гріхи? Я обслуговував певну частину Дому і бачив вогняні жерла. А навкруги темінь, холод і смерть. Повірте мені, поза Домом життя немає, то про який новий світ мова? Ми потрапимо до пекла!
В залі піднявся гул. Багато хто розділяв цю ідею.
– Послухай-но, добродію, – слово знову взяв бородань. – Якби ми мали спокутувати гріхи наших предків, то це б вже давно відбулося. А старші люди пам’ятають, що Дім було створено задля великої місії – перенести життя в новий світ, і саме це написано в посланнях. Прийде час, і ми виконаємо місію, і життя буде врятовано.
«Яка ж нудьга,» – подумала дівчинка.
В цей момент табло клацнуло, і остання цифра зникла. В ту ж мить права частина табло активізувалась, але цифри там почали змінюватись дуже швидко. Натовп в залі загув, люди під табло почали кричати, а чоловік в дивному одязі впав на долівку і почав молитись. Дівчинка відчула щось дивне, неначе якась невідома сила почала тягнути її в бік. Вона побачила, як кинута кимось на підлогу ганчірка самостійно поповзла до стіни. Люди поряд почали хитатися і втрачати рівновагу. Раптом велику залу осяяло яскраве червоне світло і залунав противний сигнал: «Всім зайняти свої місця! Приготуватися до зближення!» Квадратики під ногами заворушились, металеві пластинки відділились, і звідти висунулися крісла з ременями. Одна з виховательок крикнула, щоб всі трималися групи, бо деякі дівчатка почали верещати і тікати. Але дівчинка не звертала на це уваги. Вона вхопилась за крісло і споглядала цікавезне видовище. Загальна зала скрипіла, скреготала. Люди падали з ніг, волали про допомогу. Ось це вже приносило їй задоволення. На іншому боці зали чоловіки в паніці намагалися забрати хлопчиків і повернутися в житлові приміщення. Дівчинка помітила кучерявого хлопчика, який витріщався на неї.
– Хутчіш, ходімо! – схопив за руку хлопця вихователь, і намагався витягнути з крісла, але той не давався.
Скрегіт посилювався. Схоже, дорослі й діти повністю втратили орієнтир і не розуміли куди бігти. Загальна зала нахилилась так сильно, що щоб повернутись в житлове приміщення тепер треба було лізти по стіні.
Зненацька щось вибухнуло й дівчинку дуже сильно притисло в кріслі, неначе на неї надягли сотню кофтинок. Людей під табло ніби хтось згріб руками й кинув на стінку, було чутно лише зойки. Зрештою шум ззовні перекрив будь-який шум всередині. Дівчинка втратила свідомість.

Прийшовши до тями, дівчинка відчула запах диму та гарі. Але серед цього запаху було щось ще, невідоме. Вона вилізла з крісла й обережно пролізла через понівечені металеві пластини та ганчірки. Крізь розлом в стіні загальної кімнати виднілось щось яскраве. Дівчинка пролізла в отвір й отетеріла. Навкруги були химерні зелені насадження, які вона й уявити не могла, десь вгорі посеред безмежної блакиті знаходилось сліпуче сяйво. Дівчинка глибоко вдихнула, і відчула неначе щось солодке в легенях – то було свіже повітря. Вона ніколи не була ззовні, і гадки не мала, як виглядав Дім. Дівчинка пройшла вперед і обернулась. Перед нею стояла висока обгоріла груда металу, що незграбно спиралась на три подовжені відростки. Схоже, один відросток зламався і пробив корпус Дому. З іншого розлому в Домі виліз хлопчик. Він довго протирав очі, а потім помітив дівчинку і підійшов.
– Мене звати Адам, – промовив хлопець.
– А я Єва.

6 коментарів до “Кінець світу

  1. Людоїдоїд

    Чи задумував автор так чи ні, та твір надто вже намагається бути схожим на “Пасинків неба” Гайнлайна. Лиш карго-культ тутешніх мешканців технологічніший.
    Тому попри непогані описи та логічний сюжет, поки читаєш один абзац, уже знаєш що буде в наступному.
    Якби діти знали біблійну легенду і назвались Адам і Єва жартома, це було б доречно. Та оскільки вони справді Адам і Єва, це виглядає банально, бо було вже навіть на конкурсах “Зоряної фортеці” разів три.
    Не можу втім оцінити, що написано добре. І в наступному творі автор можливо видасть щось справді бомбезне.

  2. Ptaha

    Написано не погано.

  3. Фантом

    Вітаю, авторе!

    Якось мені забракло самого опису катастрофи, коли вже навкруг неї все побудовано. Переживань дівчинки, адже ось воно, все руйнується.

    Вам, до речі, ще Бога і Змія не вистачає, для повноти картини 🙂

    Успіхів і наснаги!

  4. Форель

    Схожі ідеї мені ніколи не зустрічалися, тому задум дуже сподобався. А втілення хотілося б більш ґрунтовне, наприклад: оскільки дівчинка живе у замкненому просторі з обемежною кількістю людей, то мала б знати, ху із ху, зокрема той “кремезний дядько”. Відтак персонажі здаються дуже абстрактними.
    І, мабуть, погоджусь з коментарем щодо імен – якби діти знали біблійні історії, це вписалося б в текст, адже людям знайома концепція пекла, отже, частково знання релігії у них збереглося.

    Щасти вам на конкурсі!

  5. Автор

    Дякую за коментарі.
    @ Людоїдоїд. Я нікого не копіював, чи повторяв сюжет. Звичайно, припускаю, що схожа ідея може виникнути у будь-кого.
    Успіхів навзаєм.

    @ Фантом. На жаль, знаків обмаль. Це не стільки катастрофа, скільки запланована посадка. Проблема в тому, що пройшло настільки багато часу, що жителі Дому вже й забули (декілька поколінь змінилось) в чому ж деталі їхньої місії ну і корабель дещо застарів.

    @ Форель. Дівчинка живе виключно в жіночій частині корабля. І якщо дорослим різних статей можна спілкуватись, то дітям – ні. Тому й не знає нікого толком. Зауваження щодо імен приймаю. Мені хотілось щоб закінчення грало різними барвами. З одного боку повторення біблійної легенди, з іншої – що це і є сама легенда, яку потім записали в Біблію. 🙂

    Успіхів!

  6. Murrrchik

    Теж при читанні згадалися “Пасинки всесвіту”, тому єдине, чого не вистачає цій мініатюрі, це інтриги, навіть з іменами вийшло передбачувано. Все інше – на достойному рівні.
    Успіхів на конкурсі! 🙂

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *