Планета на карантині

Автор | 21.07.2020

Учасника дискваліфіковано

Оповідання не бере участі в конкурсі!

 

«Командир зоряного крейсеру «Стрімкий» Дослідницьких Сил Землі, Микола Пенько. Продовжую дослідження прикордонного сектору Z*-8. Відхилень від попередніх даних не помічено»

Щойно запис зберігся у журналі, як увагу чоловіка відволікло червоне блимання термінового повідомлення. Відкривши його, командир побачив схвильоване обличчя хлопчини, відповідального за правий передній сканер.

– Слухаю, – відзначивши, що має справу з новобранцем, Микола додав у голос суворості: – Сподіваюся, ви в курсі, що термінові повідомлення призначені лише для крайніх випадків.

– Я зафіксував незареєстровану планету в системі, – випалив зблідлий юнак. Командир аж подався вперед:

– Як?

– Майже випадково. Вона найдальша від зірки, у темній зоні. Передаю координати.

– Дякую. Ти молодець, твоя знахідка дуже важлива, – змахнувши зображення радісного юнака, Микола переключився на навігаторів: – Курс по вказаним координатам. Дізнаємося, що це за крихітка і як вона примудрилася так довго ховатися.

 

– Радіус планети приблизно 0,26 земного, на 90 % складається з пресованого вуглецю, – озвучив перші дані старший дослідник. Микола задумливо хмикнув:

– То це по суті алмаз завбільшки з Місяць? Коштовна планета. На атмосферу, як я розумію, сподіватися не варто?

– Малоймовірно, та напевне можна буде сказати лише при детальному розгляді, – відповів вчений. – Станемо на орбіту?

– Аякже, – Микола задоволено потер руки. – Заради цього я й вступив у ДСЗ. Азарт відкриття, безмежний непізнаний космос з його таємницями й небезпеками. Зближаємося з планетою.

Велика темна брила на голографічному екрані швидко наближалася і збільшувалася в розмірах, аж раптом командира пройняло таким лютим холодом, немов він опинився в космосі без захисної шкарлупки корабля чи бодай скафандру. От тільки в цьому всесвіті не було зірок, планет чи бодай крихти сяючого космічного пилу, лише безмежна, безкрая і безжальна чорнота. А потім в ній з’явилися палаючі літери, але Микола бачив їх не очима. Здавалося, кожну риску цього послання вишкрябали прямісінько на його мозку.

«ПОСАДКА ЗАБОРОНЕНА!»

«ПЛАНЕТА НА КАРАНТИНІ!»

«ПОВЕРТАЙТЕСЯ ЧЕРЕЗ 57 РОКІВ, 8 МІСЯЦІВ, 13 ДНІВ, 4 ГОДИНИ І 38 ХВИЛИН»

Важко дихаючи, чоловік прийшов до тями, не одразу збагнувши хто він і де опинився. Все гаразд, Микола в своєму командирському кріслі, у відключці був не більше хвилини, якщо вірити годиннику на панелі. Пенько саме збирався продовжити роботу, як екран буквально почервонів від термінових повідомлень. Він навмання відкрив кілька, проглянув: всі жалілися на те саме видіння. Схопившись за голову, яка розколювалася після пережитого, чоловік саме збирався наказати спинитися, як йому завадило послання зв’язківця.

– У систему зайшов корабель вайтмошів, – схвильований чолов’яга першим викликав командира, але в нинішній ситуації мав на це повне право. – Вимагають зв’язку.

– Підключи, – звелів Микола, випростуючись і намагаючись нічим не видати своєї розгубленості. Перед іншою формою життя варто виглядати гідно, аби не зганьбити форму ДСЗ.

На екрані з’явилася товстопике чотириоке страховисько, вкрите густим білим хутром. Довжелезні бивні блищали від сріблястої слини, а кожне з чотирьох вирячених червоних очей безупинно оберталося, наче стрілка старовинного годинника.

– В звсм здрл? Вм скзл збртс, ндмк! – прохрипів вайтмош. Навіть з урахуванням культурної та видової різниці Микола не сумнівався, що інопланетянин сердиться.

– Ввімкніть переклад! – гримнув він на зв’язківця. – Швидко!

– Ми ввімкнули, – пригнічено відповів підлеглий. – Це він нашою говорити намагається.

«Ох, Господи! Й чому кожен в цій галактиці вважає себе поліглотом?», – скрушно подумав Пенько, вголос сказавши:

– Шановний, говоріть будь ласка рідною мовою.

– Кажу, забирайтеся звідси, дурні кляті! – вигукнув вайтмош, виплюнувши шмат слини прямо в екран. – Це заборонена планета!

– Чому? – запитав Микола, відзначивши, що манери цієї раси залишають бажати кращого.

– Ви що попередження не бачили? – здивувався чотириокий, протираючи екран трипалою сплюснутою, наче плавець, кінцівкою.

– Бачили, – ствердно відповів землянин. – Але хочемо знати чому.

– Тому! – далі прослідували неперекладне хрипіння, бурмотіння і рохкання. – Не можна й все. Забирайтеся звідси, доки не підірвали вас до… і його матінки! Це наш сектор, йолоп. А ви незаконно вдерлися до нього.

Пенько швидко зважив всі варіанти і вчинив мудро.

– Вибачте, сталася прикра помилка, – прошепотів Микола. – Буду дуже вдячний, якщо ви зоставите це прикре непорозуміння між нами.

– Домовилися, – легко погодився вайтмош. Їхня раса взагалі не відрізнялася злопам’ятністю, що компенсувало її запальність. – Тільки не вештайтеся тут більше. Це погане місце.

 

Через 57 років.

На борту «Сяючого», першого космічного корабля спільної конструкції землян і вайтмошів, сивочолий пенсіонер у давно списаній формі стискав тремтячими старечими руками свою тростину. Потрапити сюди було нелегко, дожити до цього дня – ще важче. Відновлювальні пігулки допомогли перенести політ, але він чудово розумів, що наслідки не змусять довго чекати. Можливо, Микола більше не побачить Землю та онуків, але це був виправданий ризик. Він мусить дізнатися правду.

Як виявилося, вайтмоші й самі гадки не мали, що не так із забороненою планетою. Коли вони її знайшли, то отримали те саме послання, хіба що років було під триста. До цього, безіменна алмазна брила перебувала під наглядом іфрів – однієї зі стародавніх рас, що вимерла за сотню років до виходу землян у космос. І, хоча це були вже спекуляції, поговорювали, що заборона не їхніх рук справа.

Карантин мав скінчитися цього дня і планету оточили кілька сотень кораблів більш ніж двадцяти рас. Науковці, військові, політики та просто цікаві – всім хотілося першими дізнатися причину такої тривалої ізоляції мало чим примітної позбавленої атмосфери ненаселеної планети. Втім, Миколу більше хвилювало інше. Невже щонайменше за триста років карантину ніхто його не порушив?

І що сталося з цими відчайдухами?

42 коментарі до “Планета на карантині

  1. Людоїдоїд

    Це справді круте оповідання, але фінал різко падає в якості. Тут є гарна мова, таємниця і трохи гумору, це все чудово. Тут є діалоги з доречними деталями.
    Та фінал не дає відповідей, ні гумористичних, ні жахливих, ні романтичних. Є таємниця, а розгадку не скажемо, навіть натяку не дамо. Що ж ви так?
    Але оповідання в усякому разі вартувало часу на читання. Поки входить у мої Топ 3.

  2. Читач

    1
    “найдальша”, “переключився на навігаторів”, “Курс по вказаним координатам”
    Текст не вичитаний перед надсиланням на конкурс.

    2
    Хм… Діамантова планета, кажете… Карантин, кажете… От хитрі іфри зі слюнявими тюленями 🙂 ! Придумали, як віднаджувати жадібних землян 🙂 Дико сміялася.

    3
    “Карантин мав скінчитися цього дня і планету оточили кілька сотень кораблів більш ніж двадцяти рас”
    Микола був командиром, тому теоретично, мав би бути розумним. Але, кажуть, що з віком мозок людини починає всохати, тому герой поплентався на край космосу (клята стареча деменція з дромоманією в купі), замість того, щоб під смачний чайок в теплому ліжечку дивитися міжгалактичні новини або читати в повідомленні від своїх колишніх підлеглих про відміну карантину на діамантовій планеті 🙂

    4
    “оточили кілька сотень кораблів більш ніж двадцяти рас”
    В далекій-далекій галактиці була планета, вкрита таємницею… За триста років 20 рас синхронно полінувалися перевірити достовірність інформації… Це були одні з найбільш довірливих рас Всесвіту, про які я читала 🙂

    Прошу пробачення

  3. Віщун

    Цікаво читати, непогані описи з діалогами, але фінал обірваний. Там чекаєш якоїсь простої і несподіваної розгадки. Ну, чому ж планета на карантині? А замість цього↓
    “Втім, Миколу більше хвилювало інше. Невже щонайменше за триста років карантину ніхто його не порушив?”. Чому його цікавило саме це? Він що, здогадався що там сталось? То чому нам не розказав?

  4. Саша

    Вітаю, авторе!
    А це не Ви написали ще одну загадкову історію “Земля – мій дім”?
    Хай би як, а ви ще той майстер інтриги.
    Причому зловив себе на думці, що щоб там не сталося з карантинною планетою, все одно б, напевно, у мене виникла б критика, а так… нема розгадки, нема й нагайки 🙂 Окрім скарги, звісно, що розгадки нема 🙂
    Творчих злетів!

  5. Автор

    Людоїдоїд

    Щодо фіналу, то це “не баг, а фіча”. Мені подобається робити читачів співавторами і змушувати їх замислюватися. Якщо потрібне завершення вигадайте його самі.

    Читач

    1. Радше автор довірився Ворду та власним пізнанням. Але є й гірші.
    2. Алмазна ж, не діамантова. Діамант це вже після обробки, а я сумніваюся, що хтось її гранував. До того ж, сумніваюся, що це прямо такий вже цінний ресурс в довгостроковій перспективі.
    3. Микола не був аж надто розумним, як видно з його коли застали на гарячому у чужому секторі. Плюс, читайте уважніше: списана форма на Миколі, корабель спільної конструкції не надто люб’язних в минулому рас. Очевидно, що за майже шістдесят років сталося чимало змін і навіть наймолодші колишні підлеглі свої місця не зберегли. Крім того, космічні відстані, я ніде про існування гіпер-двигунів чи чогось подібного не згадував, а тому самі здогадайтесь коли дійдуть новини. Не кажучи вже про те, що якщо там щось дійсно важливе жодних новин не буде. А також можливий ще один варіант, але про нього в наступному пункті. Тому ймовірність не дожити до новин дуже висока. Не кажучи вже, що “смачний чайок в теплому ліжечку” міщанське уявлення про комфорт, яке не варто розповсюджувати на всіх. Нехай все можна побачити онлайн будь-якої миті, люди не перестають дряпатися на Еверест, опускатися в Маріанську западину і стрибати з парашутом. І пенсіонерів серед таких відчайдухів вистачає.
    4. От для кого я витрачав дорогоцінні знаки, описуючи видіння в подробицях? От Вам сильно хочеться пережити “кожну літеру, вишкрябану на мозку”? Спробуйте бодай з рукою, розкажете, коли спинитися. Наближатися до планети боляче чисто фізично, не кажучи вже про наслідки. Плюс, Микола якраз і міркував над цим питанням: за триста років хтось мусив порушити заборону, та, якщо він це не оприлюднив, то аби не хотів, або не зміг. Ось чому чекати новин марна справа. Й додатковий аргумент: Ви табличці “Проїзд заборонено” довіряєте? Ми, начебто, мусимо бути цивілізованим суспільством, а це означає брати до уваги подібні речі.

    Віщун.

    Чому саме це його хвилювало? Причину вище Читач озвучила. За щонайменше триста років хтось мав начхати на заборону. Бодай тому що попередні покоління не могли сподіватися на відповідь. Але жодних варіантів, навіть чуток, лише “Це погане місце”. Хіба це змушує замислитися?

    Саша

    Ні, не я. Обов’язково прочитаю. Дякую за побажання!

  6. Віщун

    Авторе, наголошу, у вас хороше оповідання, цього не заперечити. Його переваги розписали вище. Та в нього є конкретне, зовсім невелике і чітко видне слабке місце. Вам на це вже декілька разів тут вказали різні люди. Вам як початківцю пощастило, а може це навіть ваша заслуга, що слабке місце так добре видно і воно одне.
    “Якщо потрібне завершення вигадайте його самі”. Постмодернізм нікуди не подівся, та робити незнайомців співавторами – це є гепенінг. А в літературі ж є така штука як “смерть автора”, коли від читача, а не автора, залежить сенс твору; але це й близько не “вигадайте самі чим там усе закінчилось”.
    Таємниця – це добре. Нехай вона навіть лишиться нерозгаданою. Герой не дізнався що там сталось, але натомість, отже, здобув щось інше. Він якось змінився за 57 років, його знання та досвід – ось це мабуть нагорода, котрої він заслуговує. Але це вимагає більше обсягу в творі.

  7. Автор

    Віщун

    В літературі правил немає і писати треба як хочеться. Якщо Вам не подобається, то Ваше право сповістити про це критикою та низьким балом, але зверхність зайва.

  8. Читач

    Людоїде, то ви автор цього твору. Ну ви і конспіратор! Написали від 21.07.2020 року самі собі перший коментар, щоб сформувати “правильну” думку інших людей. Молодець!!! Політологи плачуть за вами сльозами розміром з алмази 🙂

    Пробачайте за мою критику. Добра!

  9. Читач

    Ой, Людоїдоїде, я випадково помилилася, це Автор просто вам відповідав у коментарі. Пробачте.

  10. Людоїдоїд

    Авторе, “пробоїна” в борту корабля вашого твору не заважає йому нести вас до зірок. “Фіча” не спрацювала цього разу так, як ви того бажали, то спрацює в наступних творах. У вас в запасі вже повно хороших знахідок. Якщо будете шукати контраргумент на кожен коментар, то врешті зав’язнете і десь припуститесь фатальної помилки, що виставить вас у поганому світлі. Це стосується всіх коментаторів, і мене в тому числі.

  11. Автор

    Людоїдоїд

    Дякую. Насправді я все ж не вважаю, що не спрацювала, бо в Саші проблем не виникло, та й у Читача купа претензій, але не до таємниці. А щодо Віщуна, то відповідь викликана радше негативом не до його критики, а до нічим не виправданої зверхності. Себто, з одного боку “геппенінг”, з іншого зловживання займенниками, а туди ж повчати.

  12. Автор

    Читач

    Вам бачу, просто подобається тут тусуватися? Я не проти)

  13. Типовий представник

    Люди, вам пороблено? Критикувати можна декілька речей, це грамотність мови, легкість співпереживання персонажам і діри в сюжеті. Кртичних проблем ні з чим з цього в оповідання нема. Дрібні огріхи це не привід розписувати стіни тексту. Ви ще КЛарка чи Воттса почніть пісочити. Планета алмазна – погано, кораблі прилетіли – погано, полетіли – погано. Я теж хотів би детальніше розписаний фінал, але тут не кандидати на премію Локус.
    Ви, Авторе, теж будьте стриманіші. Ви отже старалися, а вас не поцінували. Будете кожному доводити чому ви праві, а вони не праві, тільки сили і час втратите. А поради вам жали слушні, краще на цьому зверніть увагу.
    Особисто мені твір сподобався і більшості теж, тільки в тутешній атмосфері це спробуй роздивись.

  14. Автор

    Типовий представник

    Дякую, радий, що сподобалося. Щодо атмосфери, то як на мене, вона тут доволі непогана. Читач взагалі кумедна пані, хоча інфантильна просто жах. Обурив мене насправді лише Віщун, що зі своєю мовою шкільного трієчника і термінами з посібниками взявся повчати.
    От тільки порад я ніяких насправді не розгледів, лише критику.

  15. Читач

    “Читач взагалі кумедна пані, хоча інфантильна просто жах”
    Авторе, чомусь я все більше просочуюсь симпатією до вас, оскільки ваші коментарі чудово захищають ваш твір та пояснюють ситуацію в уявному всесвіті 🙂
    Оскільки я почала відчувати ваш розум, це викликає повагу, а розумного автора це хочеться критикувати, тому лишається тільки визнати свою неправоту 🙂
    Я дуже люблю твори, в яких треба зламати мозок, щоб докопатися до істини, тому спрагла до таких сюжетів.
    ПОРАДА: якщо має бути інтрига, зафаршируйте сюжет так, щоб піт виступив від читання 🙂

    З повагою, Читач 🙂
    Пробачайте

  16. Читач

    Виправляю свою опечатку:
    “розумного автора не хочеться критикувати” (замість “це”)

  17. Автор

    Читач

    Дякую за ПОРАДУ, та, боюся, якби я ще тут інтригу крутив, а потім зоставив читачів з носом, обурення було б ще більше.

  18. Типовий представник

    Не забувайте, що обговорюємо твір, а не авторів коментарів.
    “Інфантильний”, “мова трієчника” та інше близько до порушень правил Зоряної фортеці.
    Особисто я, про поради Віщуна високої думки. Як ви не згідні з думкою Читача чи Саші чи когось ще, не перетвоюйте коментарі в бокс по переписці.

  19. starfort Автор публікації

    “Не забувайте, що обговорюємо твір, а не авторів коментарів.”

    Так, не забуваймо.
    Дуже не хочется закривати коментарі, бо у цьому конкурсі вони особливо палаючі.

  20. Автор

    Типовий представник

    Але ж якщо Автор не захищатиме свій твір, то хто ще цим займеться? До того ж, ніхто не просить Вас чи когось іншого сюди повертатися. Щодо переходу на особистості тут визнаю, грішний, але знову ж таки коментатори не стримуються, то чому я мушу?

    Starfort

    То не стримуйтеся. Декриміналізуйте коментарі, покараєте мене після конкурсу. Це ж Інтернет, тут все створене задля втіхи користувачів.

  21. Типовий представник

    Авторе, будьте кращі за інших коментаторів. Нехай ВАС ставлять у приклад ІНШИМ.

  22. Читач

    Ого! 21 коментар! Це рекорд на цьому конкурсі! А з цим уже й 22 буде 🙂
    Авторе, ви уявляєте, як ви зацікавили людей! Та це ж круто!

    Пробачайте

  23. Автор

    Типовий представник

    Та ні, он Читач подала ідею піти на рекорд. Цікаво, чи вже перевищили оповідання за кількістю знаків?

  24. Автор

    Так, перевищили! Майже вдвічі. Жах, яка марна витрата знаків та часу 🙁

  25. Читач

    Вельмишановні редактори жураналу «The Universe Space Tech»!
    Якщо ви, нерароком, заглянете до коментарів, прошу Вас, зверність увагу на цей твір!
    Не зважаючи на незначні недоліки, що обов’язково будуть знаходитися рецензентами в рамках боротьби за перемогу, саме цей твір викликав найбільш велике пожвавлення та дискусію й не суперечить етиці та людяності, як багато інших робіт!
    Я, як один із найв’їдливіших критиків 🙂 на конкурсі, прошу вас звернути увагу, що робота “Планета на карантині” є однією із найкращих з представлених на конкурсі на момент публікації цього тексту.
    Організатори конкурсу зможуть вам підтвердити, що я не є автором представленої роботи і не маю власного зацікавлення.
    Пишу це звернення тому, що це єдиний твір, який мені надзвичайно подобається з етичної точки зору, тому, на мою думку, він в першу чергу заслуговує на розповсюдження серед молоді.
    Прошу пробачення.

  26. Автор

    Читач

    Вау! Несподівано, але дякую від усього серця! Сподіваюся, якщо редактори не прислухаються, то бодай прочитають. Саме заради таких відгуків й пишу)

  27. Мандрівник

    Мені незрозуміло, у чому особливість цього твору. У сюжету немає розв’язки.
    Знайшов скарб, побачив “не відчиняти 57 років” і чемно повернувся через 57 років. На цьому і кінець.
    Ні пояснень, чому ж зачинено, ні опису, а що ж там всередині після відкриття, ні спроб все ж відчинити і поглянути.
    “– Аякже, – Микола задоволено потер руки. – Заради цього я й вступив у ДСЗ. Азарт відкриття, безмежний непізнаний космос з його таємницями й небезпеками. ”
    Не помітив цього азарту…
    Без цього всього твір пустий, як лише обгортка.
    Авторе, читачі будуть співавторами, коли їм дають підгрунтя для думок. А в цьому творі ви перекладаєте на нас половину своєї роботи.

  28. Автор

    Мандрівник

    “У сюжету немає розв’язки.”

    У житті також. Або у “Грі Престолів” 😉

    ““– Аякже, – Микола задоволено потер руки. – Заради цього я й вступив у ДСЗ. Азарт відкриття, безмежний непізнаний космос з його таємницями й небезпеками. ”
    Не помітив цього азарту…”

    Обламала вказівка на пряме порушення. Себто, нам всім подобається досліджувати незнайомі місця, але щойно почуємо “не можна” заборона одразу спаде.

    “Авторе, читачі будуть співавторами, коли їм дають підгрунтя для думок. А в цьому творі ви перекладаєте на нас половину своєї роботи.”

    Ніколи не вважав ні читання, ні письмо роботою. Як на мене це суцільний кайф, хоча, звісно, не заперечую і іншої точки зору. А от писати у 2020-ому “підґрунтя” через “г” і водночас міркувати про літературну цінність твору це трішки лицемірно, не вважаєте?
    Втім, Ваша основна претензія це нерозуміння “особливості” твору. Спробую пояснити. Ви читали схожий на цьому конкурсі чи бодай будь де ще? Зможете, не замислюючись, назвати 10 аналогів? А якщо оповідання не схоже на інші, це вже робить його особливим.
    Щодо порожнечі: я ніколи не пишу без натхнення і насправді тут закладена доволі проста думка, яка має бути засвоєна змалечку: законів потрібно дотримуватися. Мені здається це досить актуально, адже ми живемо в країні де люди мочаться в центрі столиці, а зґвалтування затриманої не є перевищенням службових повноважень. Так я подав це у надмірно гротескній та легкій формі, але хіба не таким має бути мистецтво? Якщо ж хтось цього не зрозумів або зрозумів інакше, тим краще: безліч трактувань лише підкреслює глибину твору.
    З дечим маю погодитися. Я дійсно хотів додати ще одну сцену, де б вайтмош в особистій бесіді більш розгорнуто оповідав Миколі історію забороненої планети. Обмеження на знаки. Проте пояснювати причину карантину не мав наміру від самого початку, тому щиро співчуваю всім, хто любить чіткі та однозначні відповіді. Тут їх немає.

  29. Мандрівник

    Авторе, це моя суб’єктивна думка. Для мене оповідання пусте, для когось – шедевр. Кожний, читаючи одне і те ж, зрозуміє по своєму. Але якщо відгуків, що щось залишилось незрозумілим, більше одного, варто прийняти до уваги.

    ” Ви читали схожий на цьому конкурсі чи бодай будь де ще? Зможете, не замислюючись, назвати 10 аналогів?”
    Я не порівнюю між собою по сюжету оповідання на конкурсі. Оповідання не має переваг лише тому, що не має аналогів. Така унікальність не робить його автоматично якісним. Шкода, що у Вас такий критерій оцінки.

  30. Автор

    Мандрівник

    Шкода, що літературу беруться оцінювати з лексиконом та підходом робота. І ні, в даному випадку оповідання створювалося із задумом залишити читача без відповіді, тож нерозуміння якраз найочевидніша реакція. От якщо комусь все буде зрозуміло, я дійсно перелякаюся. І що означає “більше одного”? По-перше два це ще не більшість, а по-друге: людей варто не по головам оцінювати, а по тому, що в тих головах є.

  31. Почитун

    Що ж, доведеться бути третім читачем, якому не припала до душі кінцівка 🙂 Саме у цьому оповіданні мені такий прийом здається недоречним, бо закінчення виглядає обірваним, а не загадковим. Воно не дає змоги будувати теорії і здогадки – те, чого автор, наскільки я розумію з коментарів, хотів, – бо для того, щоб спекулювати про розгадку, потрібні натяки на неї. А натяків немає, або ж вони неочевидні, принаймні, для мене. У результаті, коли у тексті відсутні підказки, у якості відповіді на загадку можна підставити будь-що – і це вбиває цікавість. Адже читачу (принаймні, частині читачів) подобається відчувати себе детективом, міркувати над натяками і твістами, а тут такої можливості забракло.
    Що хотілося б відмітити – так це мову і діалоги. Стиль чіпляє і змушує читати далі 🙂 Хоча, як на мене, першу сцену варто було б трохи розширити, адже командир корабля спочатку сам же відмічає, що з ним зв’язався новобранець, а потім беззастережно вірить йому з приводу відкриття нової планети. Хоч би подумки засумнівався і попросив старших колег перевірити дані, перш ніж летіти за координатами, чи що 🙂

  32. Спостерігач

    Штучні діалоги, з присмаком дешевого театру, сильно псують враження від задуму. І заважають читати.
    Перша ж сцена виає в учасниках підлітків 13-14 років які грають у дорослих. І доречі де наряд по за чергою за засмідчення важливого каналу?
    Невідома планета? У космосі?? З діамантів???.
    В космофлоті це зветься вівторок. Закиунли маяк, занесли в каталог і попленталися далі. Хай поітм флот розмірковує варта вона уваги чи ні. Після 40 палнет з золота та 50 планет з наднизьким рівнем радіації.

  33. Автор

    Почитун

    Дякую за відгук. Щодо ідей, як правильно відмітили вище: будь-яка версія викликала б претензії.

    Спостерігач

    “Штучні діалоги, з присмаком дешевого театру, сильно псують враження від задуму. ”

    Надихався промовами нашого попереднього президента…А взагалі так і має бути: вони люди добрі та ввічливі, але поставлені в рамки жорсткої субординації, тому так і спілкуються. Тому й “наряд” ніхто не отримає. До речі, цей термін досі нінащо не замінили? Якийсь він не патріотичний…

    “Перша ж сцена виає в учасниках підлітків 13-14 років які грають у дорослих.”

    І це теж щира правда. Погляньте фільми з країн, де людський вік довше нашого. У американців в тридцять прийнято поводитися так, наче тобі щойно дозволили купляти алкоголь. У довгоживучих азіатів подібне розтягується ледь не до 50. Тому, коли в майбутньому люди житимуть довше, то й дуркуватимуть також.

    “Невідома планета? У космосі?? З діамантів???.
    В космофлоті це зветься вівторок. Закиунли маяк, занесли в каталог і попленталися далі. Хай поітм флот розмірковує варта вона уваги чи ні. Після 40 палнет з золота та 50 планет з наднизьким рівнем радіації.”

    Як я вже писав: у цьому оповіданні жодного разу не згадуються гіпер-двигуни чи якийсь їхній аналог. Плюс, ГГ зовсім не вільним дослідженням займається, а патрулює прикордонну територію. В таких умовах “невідома планета” змушує замислитися. От уявіть якщо раптом на кордоні з РФ знайдуть не позначений на жодних мапах пагорб, невже це жодної реакції не отримає?

  34. Невдоволений читач

    Вітаю!
    Згоден з попередніми коментарями щодо “відкритості” тексту. Якби в тексті були якісь загадки, якісь гачечки, щось, що вказує на можливу розв’язку – тоді було б дійсно цікаво. А так, як влучно підмітили вище, можна підставити будь-яку кінцівку – і вона підійде. Жодної цікавості. Прочитав і забув, це явно не те, чого очікуєш від інтригуючої кінцівки. Та і персонажам якось не віриться, з самого початку відчуття штучності діалогів.

    Але окремо я хотів би сильно виділити коментар автора:
    “Щодо порожнечі: я ніколи не пишу без натхнення і насправді тут закладена доволі проста думка, яка має бути засвоєна змалечку: законів потрібно дотримуватися.”

    Цікаво, а чи сам автор дотримується правил та законів? Наприклад правило конкурсу 2.3? І чи опис тексту у формі загадки на різних фейсбук-сторінках вважається порушенням даного правила, пане Олександре?

  35. starfort Автор публікації

    ***Цікаво, а чи сам автор дотримується правил та законів? Наприклад правило конкурсу 2.3? І чи опис тексту у формі загадки на різних фейсбук-сторінках вважається порушенням даного правила, пане Олександре?***

    Автор розкрив своє авторство?

  36. Читець

    То алмази будуть нам роздавати?
    Чи увесь цей крик і бійка — зовсім ні про що??
    🙂

  37. Автор

    Невдоволений читач.

    Ні, не вважається. Втім, вирішувати, звісно, Адміністрації. Але якщо що звинувачення непрямі, тож вину я не визнаю. А щодо прочитав та забув…Ну, враховуючи, що Ви аж он куди залізли, то, мабуть все ж запало, правда?
    Та якщо все ж вирішете мені дискваліфікувати, шановна Адміністрація, то повідомте заздалегідь. Й Вам, й мені потім менше мороки.

    Читець

    Схоже, що ні про що. Цікаво, а якщо Адміністрація розсудить на мою користь, можна буде Невдоволеного у наклепі звинуватити?

  38. starfort Автор публікації

    Рішення організаторів: авторство оповідання розкрито і воно більше не бере участі у конкурсі.

    Всі голоси, що вже були віддані за нього, анулюються.

  39. Істинний спостерігач

    Під час прочитання коментарів, здолося наче майже половину написала одна й та сама людина, але під різними ніками… Перечитайте і скажіть чи ще у когось чуйка спрацьовує?

  40. Істинний спостерігач

    Історія ні про що. Ні емоційного гачка, ні філософії з уроками, ні атмосфери, ні цікавих персонажів. Група неважливих ноунеймів побачила планету, підлетіла, їх прогнали, вони почекали доки можна буде прилетіти знову, кінець.
    Любите порівняння з життям чи Грою Престолів?
    Пару Таргаріенів прилетіли на драконах у Вестерос, побачили велику крижану стіну з малюнком короля ночі та зі словами:”ну його в баню”, вернулися до дому.
    Ось такий “сюжет” Гри Престолів був би схожий на цей твір, а так нічого спільного в інструментах подачі, принципах чи чомусь ще.
    Може твір і добре написаний, але змістовно все буквально пусте.

  41. Істинний спостерігач

    Єдине, що помітив позитивного, це дизайн чотириоких прибульців. Вони були цікаві й не звичайні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *