У!

Автор | 29.07.2020

Коли за вікнами машини часу розвіялася завіса темпоральної плазми, я, врешті, зміг подивитися довкола. Ура! Як і планувалося, опинився на безлюдній місцевості. Коли користуєшся краденою машиною часу, принципу роботи якої поки ніхто не розгадав, ні в чому можна бути впевненим. Але, дякуючи мудрим винахідникам з майбутнього, все спрацювало. А ще величезна вдячність мандрівнику часом, який мав необережність відвідати наш шалений 2025-ий і зараз зміцнює душевне здоров’я в психлікарні. Я ж отримав завдання відвідати далеке майбутнє з метою крадіжки технологій.
Світало. Розрахунковий час прибуття – 4:30 ранку. Година коли сплять і сови й жайворонки. Залишалося добратися до дороги і докотитися до міста. Точка приземлення була вибрана на схилі невисокого пологого пагорба, що забезпечувало можливість як огляду околиць так і спрощувало спуск. На горизонті ледь жевріли вогні хмарочосів. Вочевидь, мені потрібно туди. До околиць міста доїхав без пригод. Хіба що здивували дорожні знаки. То червона черепаха, то синій леопард. Після десятка кілометрів приватним сектором під’їхав до величезного гіпермаркету. Це те, що потрібно! Припаркуюся, пороззираюся. Дивно, але традиційної в наш час вивіски з назвою на будівлі не було. На її місці висіла неонова реклама з зображенням гори різного розміру коробок. Гм, що б це означало? Деякий час нічого цікавого не відбувалося. Аж поки в десятку метрів від мене не припаркувався чудернацький автомобіль. Авто майбутнього було усім схоже на своїх попередників, окрім повної відсутності вікон. Що ж, значить водій бачить «очима» камер. Нічого надзвичайного. Авто виявилося двомісним. Крісла пасажирів були вмонтованими в двері, тобто вони сиділи не обличчям в бік руху, а боком, один навпроти одного. Керування це ускладнює, але нічого дивного, якщо шоферує який-небудь штучний інтелект. Пан та пані, мабуть, сімейна пара, зіскочивши з крісел на грішну землю, почимчикували до входу в гіпермаркет. За відсутності інших об’єктів для спостереження, я розглядав їх авто. Фільмування з машини часу велася постійно: якщо я щось не помічу, помітять інші.
Здавалося, що скуповувалися вони цілу вічність, хоча насправді минула лише година. Врешті, парочка з’явилася на горизонті. Попереду йшла дружина, дивлячись то в аркуш паперу, який тримала в руках, то перед собою, щоб ні на що не наткнутися. Позаду неї мужчина тягнув два здоровенні пакети з покупками.
– Як в старі добрі часи, – радісно подумав я і вивів на максимум чутливість зовнішніх мікрофонів. Тим часом парочка підійшла до свого авто.
– Ууууу! – промовила дружина тицяючи папір під ніс гасбенду.
– У! – коротко відповів той, завантажуючи пакети в авто. Чи то здалося, але його вигук мав інтонацію: «Ну що вдієш?»
– Ууууу! – погрозливо повторила дружина дивлячись чи то в небо чи то на вивіску гіпермаркету. Глухонімі вони, чи що? Але ж у тих мова жестів, а не просте укання.
Парочка всілася в своє авто і зникла в невідомому напрямку. Тільки зіжмаканий аркуш, кинутий на бруківку нагадував, що вони були тут.
– Чому б його не підняти? – подумав я і перепаркувався так, щоб це було зручно не виходячи з машини часу. Який він, чек майбутнього? Відповідь на це питання мене трохи шокувала. На папірці було зображено дрібненькі фото товарів, які вони купили і навпроти них більші чи менші купки різного розміру та кольору кристалів, що, мабуть, мало означало ціну купленого в невідомих одиницях. Жодних букв, цифр чи навіть ієрогліфів на папірці не було.
– От і вирішили мовну проблему! Прокляття вавилонської башти подолано! – відзначив я.
На майданчику перед гіпермаркетом нічого цікавого не відбувалося, заходити всередину, залишивши машину часу напризволяще, не хотілося. Тому я вирішив покататися містом, роззирнутися.
При виїзді на головну дорогу побачив знак, на якому було досить схематично зображено ракету і поряд з нею стрілку «направо». Космодром? Чому б не відвідати? Може там вдасться поцупити якісь надтехнології? Врешті, завдяки стрілкам-підказкам я добрався до мети. Три здоровенні, досить примітивні на вигляд ракети виднілися здалеку. Дивно, але на них не було жодних написів окрім зображень зірок, з’єднаних пунктирними лініями. Одна з зірок була і набагато більшою за розміром і виділена яскравою фарбою у порівнянні з сусідками. Порівнявши малюнки на ракетах, я виявив, що зображено різні сузір’я, а більші зірки – то, мабуть, мета мандрівки. Біля однієї з ракет тусувалося біля сотні людей. Я під’їхав ближче: настільки, щоб і все почути і не привертати увагу.
– Ууууу! – закричав промовець, супроводжуючи це рухами рук, якими ніби намагався обняти всіх присутніх і притиснути до себе. – Уууу! – повторив він, зображаючи пальцями серце, як це люблять робити сучасні футболісти. Це серце він тикав вліво і вправо, і вище і нижче, ніби намагаючись зізнатися в коханні всім присутнім.
Тим часом, почалася посадка людей в зореліт. З точки зору людини ХХІ-го століття це виглядало трохи шокуюче. До вершечка ракети була прикріплена балка з блоком, через який був перекинутий трос. Внизу кілька чоловіків міцної статури готувалися крутити лебідку, а двоє підкорювачів космосу зайняли місце в кошику. Після недовгих приготувань люлька з людьми розпочала підйом. Ведучий побачивши це закричав:
– Ууу! Ууу! Ууу! – цього разу, окрім сердечок в бік люльки полетіли повітряні поцілунки. Натовп теж неорганізовано заукав, дехто махав руками, прощаючись, дехто за прикладом трибуна, зображав сердечка.
Куди оці укальники зібралися? Що вони зможуть підкорити? Хоча, якщо пощастить, то вогонь викрешуть. Яку-не-яку цивілізацію заснувати зможуть. А там і балакати знову навчаться.
Я ще трохи поспостерігав за завантаженням зорельоту та навтовпом проводжаючих, а потім розвернувся і поїхав за місто, до точки прибуття. Тут мені красти нічого, потрібно повертатися домів.

12 коментарів до “У!

  1. Читач

    “А ще величезна вдячність мандрівнику часом, який мав необережність відвідати наш шалений 2025-ий”
    Яким чином автор допустив розробку машини часу цивілізацією, яка описана в якості диких племен без писемності та мовлення? Авторе, це ж вам не супу зварити. Більше того, автор сам зізнається, що майбутня цивілізація настільки тупа, що ” красти нічого, потрібно повертатися домів.”.

    Оце прочитала ще один не особливо талановитий твір, наче мила об’їлася.
    Дивно, але факт: чим ближче до завершення конкурсу, тим гірші роботи надходять.
    З 50-ти творів, що я вивісили на конкурсі, гарних всього 5-6, тобто не більше 10%.
    Авторе, бажаю вам творого розвитку, оскільки сюжет описано дуже слабенько та не поетично.
    Не будьте, як копірайтери-початківці: вони “дуркують” аби що за своїми клавіатурами заради об’єму символів, а ви не беріть із них приклад.

    Пробачте.

  2. Читач

    Виправляю опечатку:
    З 50-ти творів, що я БАЧИЛА, ЯКІ вивісили на конкурсі, гарних всього 5-6, тобто не більше 10%.

  3. Людоїдоїд

    Твір смішний, але другий абзац я ледве подужав. Він перевантажений словами. Візьмімо для прикладу “Точка приземлення була вибрана на схилі невисокого пологого пагорба, що забезпечувало можливість як огляду околиць так і спрощувало спуск”. А я пишу цей коментар з клавіатури, що дозволяє перетворювати механічні рухи в електричні сигнали та надсилати їх на обробку в центральний процесор комп’ютера. “Крісла пасажирів були вмонтованими в двері, тобто вони сиділи не обличчям в бік руху, а боком, один навпроти одного. Керування це ускладнює” – так-так, читачі самі не здогадуються, їм треба пояснити. Ця ж проблема є і далі по твору, але не так виражено.
    Простіше, авторе. А загалом твір може бути, гумористичної фантастики зараз бракує і ви можете заповнити цю нішу.

  4. Автор

    Шановний читачу, за якщо ви прагнете поезії читайте поетів та поетичні сайти.
    Щодо того, що “автор допустив розробку машини часу цивілізацією, яка описана в якості диких племен без писемності та мовлення”, то мені здалося логічним, що повертатися в епоху звідки викрадена машина часу – не має жодної логіки. Тому, людина з 2025 року, мандрує максимально далеко. Не бачу жодної суперечності в тому, що в 2100 році винайдуть машину часу, а в 2200 забудуть як балакати. Але мабуть якусь ремарку-розяснення потрібно буде додати при редагуванні.
    Дякую що читали, вибачайте за непоетичність та слабкий сюжет. Радий що ви пишете краще і маєте такий чудовий смак!

  5. Автор

    Людоїдоїде, дякую!
    Другий абзац перечитаю, ймовірно – Ви праві. Бачите – читачам не догодиш, попередньому не вистачило розяснень та деталізації, вам же деякі деталі здаються зайвими. З досвіду, кожен твір потребує деякого часу на вилежування, і тоді одразу стає зрозуміло що варто додати а що прибрати. А в умовах конкурсу такої розкоші нема, тому – місцями сирувато.

  6. Лора

    Авторе, дякую! Гарне оповідання. Наочно демонструє, що може статися з “жертвами цивілізації”. Не треба навіть 2200 чекати, деякі й зараз через гаджети скоро говорити розучаться (((

  7. Саша

    Вітаю, авторе!
    Можна запитати не по мініатюрі, а про життя? Якщо я в 4:30 ранку ще не сплю, тоді хто я? (Варіант дятел не пропонувати 🙂
    А так гарне оповідання, ідеально підійшло б до позаторішнього конкурсу “Зірка Шеклі” 🙂 У майстра теж є оповідання про мову лише з одним словом 🙂 Називається оповідання «Трохи поговоримо?». Щоправда, звісно, там зовсім інша фабула.
    Творчих злетів!

  8. Риба-зеленуха

    У жанрі чогось типу розширеного анекдоту на соціально значущу тему цілком у.
    Не те щоб зайшло, питань чимало, але на один раз піде.

  9. Чтець

    Зд., у Шеклі є повістина про планету з надзвичайно плинною і швидкозмінною мовою.
    І там високорозвинута цивілізація теж дійшла до однозвучної мови. Зд., з інтонаціями.
    І це аж ніяк не свідчило про дебілізацію. А навіть навпаки…

  10. Людоїдоїд

    Ну ось мені люди майбутнього не здалися дебілами. В них інші канали комунікації, де усна мова відійшла на другий план. Швидше вони надто залежні від технологій, яких самі не розуміють.

  11. George Longly

    крадіжка технологій у майбутньому – то АБСУРД, який добре ілюструє вкрадена (!!!) пітекантропом (!!!) машина часу, з допомогою якої він допав та випитує Біла Гейтса, як творити чудеса…замаскувавшись програмістом…

    Локальна оцінка:
    Мова60% із 100%
    Сюжет: 40% із 100%
    Відповідність Темі:20% із 100%
    Попередній бал –4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *