Дитина (14+)

Автор | 21.07.2020

— Розумієте, любі мої, — майже наспівувала жінка, обережно заплітаючи тонке волосся дівчинки років трьох у тонкі кіски. — Я завжди дуже любила дітей, дуже хотіла дітей, але ці гади, ох, ці падлюки з їх документами заборонили! — вона трохи істерично засміялась. — Підкупили, я впевнена, їх підкупили, скотів! Але тепер, тепер вони нас не знайдуть!

Дитина, злякавшись різкого підвищення тону, заплакала, і жінка кинулась її обіймати і заспокоювати. Із кутка також почувся придушений схлип і почулось якесь шарудіння.

— Сидіти! — у тремтячій руці, майже до ліктя вкритій тканиною, жінка тримала щось, схоже на бластер. — Один рух — і від вас навіть атомів не залишиться!

У кутку сиділи п’ятеро людей, жінки, молоді дівчата, двоє чоловіків, та й ті у похилих роках.

— Чому всі хочуть завадити моєму щастю?! Чому весь світ проти мене?! Я просто хочу полетіти на Загру і жити там щасливо зі своєю дочкою, я б нікого не чіпала, але всі ви лізете і лізете!

Плач маленької дівчинки переходив у крик, але все навкруги ніби покрилося тонкою плівкою приглушених звуків напівсвідомості.

***

30 липня 2987 рік
Дозвіл на материнство

Даяна Стівенс, 32 роки. Скарги відсутні. Стан здоров’я: добрий, незначні відхилення від норми рівня лейкоцитів у крові.

Додаткова інформація: три роки працювала у програмі “Розширення Всесвіту”, здебільшого на планеті Загра. Депортована через підвищення радіаційного фону, переведена в резерв.

Запит відхилено.

***

Перекваліфікуватися у піклувальницю виявилося дуже легко: наразі всі надавали перевагу роботі на інших планетах та дослідженням, пов’язаним з їхнім освоєнням. У дитцентрі її колегами були або жіночки та чоловіки за п’ятдесят, або зовсім молоді дівчата, яким поки що відмовляли у польотах через так звані “жіночі ризики”. Звісно, малася на увазі шкода репродуктивній системі, що ж ще? Чомусь коли вона, сімнадцятирічна, відправилась із батьком у перший політ, таких заборон не існувало.

У новій роботі були свої плюси. Даяна завжди любила дітей, а тут вона постійно була серед зовсім малих і наївно-веселих діток, які ще не знають, куди у майбутньому занесе людство.

Там вона і зустріла Леслі — маленьку дівчинку, настільки схожу на її коханого капітана, що виникали сумніви (небезпідставні) у його вірності дружині. Вони залишилися десь там, на Загрі, на своїй безпечній дослідницькій станції, а її списали на Землю через “радіацію”! Ха, радіація, радше адюльтер із наслідками. Ремонтували реактор всі, а постраждала лише вона? Бути такого не може.

І досі їй сниться, як лікарі говорять про те, що дитина, яку вона в собі носить, не народиться здоровою, що у неї чотири руки і немає очей. І вбивають, вбивають її дитину, знову і знову щоночі.

Мало депортувати, мало стерти докази зради, він позбавив її можливості бути щасловою навіть на Землі. Але до всього можна звикнути, призвичаїтись?

Даяна не хотіла красти Леслі. Правда, не хотіла.

***

У аптеці їй легко продали снодійний засіб, який можна було вживати від року життя. Байка про переліт на Мірану — найближчу і найбезпечнішу для відвідувачів планету — і страх дитини спрацювала прекрасно. Як же їй пощастило, що діток відправили на екскурсію у музей космотехніки під відкритим небом! Звісно, що ж ще показувати малим, які ледве навчились говорити, як не складну техніку?

Ще раз їй пощастило, коли Леслі сказала, що “хоче пі-пі”. Поки Даяна випитувала у члена бригади ремонтників, де у них туалет, вдаючи повну дурепу, то якимось дивом змогла поцупити пропускну картку. Зводила дівчинку до вбиральні, дала напитися води із безпечною дозою снодійного.

— А зараз ми пограємося у хованки з містером Ларріном. Він водить, і сказав нам ховатися. Хочеш сховатися у цьому флаєрі? Там стільки всього цікавого, моя мила!

***

— О господи, дитина щезла! Даяна, як ти могла її проворонити? Як? Де ти казала, її бачили? Пішли, розділимося на групи і обшукаємо тут все!

Коли вони зайшли у флаєр, прийшов час дрібнички, яку Даяна поцупила з Загри. Всього лише зброя, яка здатна розщепити органіку, її власна остання розробка. Неробоча, саме тому її дозволили забрати. П’яти років на Землі вистачило, щоб її допрацювати.

Жінка вдала, що перечепилася через щось, і трохи відстала від інших п’ятьох піклувальників. Цей час вона використала, щоб розкатати по руці рукавичку. Побачивши дитину, яка лежала у неприродній позі мало не біля панелі управління, вони очікувано завагалися на декілька секунд, і цього вистачило.

– Всі на підлогу! Швидко! Рахую до трьох!

***

— Дурепа, яка ж я дурепа, — вона сиділа, погойдуючись, ніби колисала малу Леслі. — Як я могла подумати, що у музеї буде флаєр, здатний літати. Дурепа!

Піклувальники у кутку трохи зібралися і заспокоїлися, але вийти на переговори з цією божевільною поки ніхто не зважився. Леслі плакала без упину, як би відчайдушна жінка не намагалася її заспокоїти.

Елеонора встала. Їй було вже п’ятдесят вісім, і втрачати було нічого. Все всередині ніби поскрипувало, але комусь було треба це зробити.

— Голубонько, — почала вона, роблячи маленький крок, — якщо ти всіх випустиш, я зв’яжусь із своїм чоловіком, він капітан з Ореону. Ви полетите, куди тільки схочеш. Відпусти.

— Не підходь! Сядь на підлогу! Я вистрілю! — Даяна підхопилася і відштовхнула дитину у сторону.

— Не потрібно. Все буде добре. Я не буду тобі заважати, — вона говорила м’яко і ступала повільно, але впевнено наближувалась.

— Я вистрілю! — рука викрадачки тремтіла все сильніше.

Елеонора стала перед нею і просто взялась за бластер, вихопивши його з рук наляканої жінки. Шкіра її почорніла і злізла, оголяючи металеві пластини.

— Але… він… смертельний!

— То для людей. А я — андроїд, моя мила. А тепер на вихід.

Даяна підійшла до неї впритул і притиснулася грудьми до зброї. Останньою її думкою було: “Він про мене ще почує”.

6 коментарів до “Дитина (14+)

  1. Читач

    “Стан здоров’я: добрий, незначні відхилення від норми рівня лейкоцитів у крові”.
    Отже, запит на материнство відхилено. А чи знає автор, що рівень лейкоцитів підвищується при банальній менструації та гельмінтозах (глистики)? Звичайно, подібні зміни бувають при сепсисі, онкології, туберкульозі, однак… Якщо там щось серйозне, до так би і написати, щоб люди не підсміхалися над причиною відмови у материнстві 🙂

    “снодійний засіб, який можна було вживати від року життя”
    Велики сумніви внаслідок принічення центральної нервової системи і вірогідності зупинки дихання дитини, однак, спишемо на фантастику.

    “флаєр”
    Асоціація з рекламною листівкою 🙂

    Ох ці іспанські пристрасті 🙂 Даяна – платискова, в її емоції не віриш. Занадто багато істерії без поважних причин. Придумайте їй складний психіатричний діагноз, важке психологічне потрясіння чи щось в цьому роді… А то була жінка, жила-жила і бац! Почала поводитися як божевільна. Так різко людина не переходить із норми в патологію.

    Вибачайте.

  2. Людоїдоїд

    Deus ex machina вирішує все. Буквально, прийшов робот і затримав викрадачку дитини.
    Сюжет про організацію злочину – чудово, нехай буде.
    В Даяни є бластер, який “її власна остання розробка. Неробоча, саме тому її дозволили забрати”. Не вірю, прототип зброї тим більше треба сховати, а не віддавати як сувенір.
    “Він про мене ще почує”. Хто почує? Лікар, бластер?
    Не зрозуміло що за мета в історії. Жінка планувала викрадення дитини і облажалася. ??? Чому це має цікавити читачів? Це ні дає якогось прикладу, ні розважає. Просто опис подій. З таким же успіхом можна почитати новини про затримання якогось розбишаки.

  3. Мандрівник

    Сумне оповідання. Хтось, не замислюючись, робить аборти або обирає життя чайлд-фрі. А хтось все життя носить нав’язливу ідею про дитину, тим самим позбавляючи себе радіти іншим радощам життя.
    На жаль, такі жінки є і, доведені до крайньої межі відчаю, здатні на злочин.
    Плюс за вибір такої проблеми для сюжету твору.
    Проте я не полюбляю оповідання, складене з уривків. Таке враження, що з великого роману вирізані частинки і названі єдиним оповіданням. Я б порадив прибрати три крапки і поєднати всі уривки між собою реченнями-переходами. Це лише моя думка.

  4. Владислав Лєнцев

    “ніби покрилося тонкою плівкою приглушених звуків напівсвідомості”
    Шшшо? Це як?

    Взагалом історія розкрита майстерно. Флаєр, що не літає – круто, відразу пояснює початок. Але у мене є певні сумніви щодо… Ну, тобто вони так легко забороняють жінкам ставати матерьми після опромінення, хоча всі в космосі працюють. Там були б або інші стандарти, ніж зараз, або якийсь спосіб вилікуватися. Тобто я розумію, що героїні треба було за сюжетом заборонити мати дітей, але, чесно кажучи, можна було б вигадати дещо цікавіший привід.

    Але то я придираюся. В цілому навіть дуже ок.

  5. Автор

    Дякую за відгуки, шановні коментатори!
    Хочу сказати лише одне: справа тут далеко не в дитині, а Даяна — ненадійний наратор, думки якого передаються у творі без змін. Натяків у творі дуже багато (у тому числі на те, хто такий “він” і з якого дива їй красти чужу дитину і летіти саме на ту планету, з якої її списали), але так — вона з’їхала з глузду, хоча мій погляд, як автора, на причину цього, відрізняється від того, що читачи побачили у творі.
    Щодо звуків напівсвідомості: вибачте, перемудрила з образністю 🙂
    Всім успіхів на конкурсі!

  6. Сторонній

    Мені теж сподобалося. Трохи засмутила поява андроїда в кінці, адже у тексті перед цим не було заявлено про існування андроїдів. Відповідно, справді сприймається, як бог з машини. Але в іншому дуже добре, і, мабуть, увійде в мій топ)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *