Щось вкусило…

Автор | 02.08.2020

Гуррх сидів на березі і рахував зорі. Йому ввижалось, ніби їх стало більше, ніж зазвичай. Якісь дива відбувались з небом. Світила перемішались так, що тепер їх не можна було розпізнати. Це не віщувало нічого доброго. Древні розповідали, що загибель прийде з неба. Могутні боги повернуться, щоб знищити старий світовий порядок. І знаки на небі підкажуть цей час/
Десь на середині озера з води випливали грукси, підставляючи свої білі спини зоряному сяйву. Вони дразнили незатійливого рибалку схожими на сміх переливчастими звуками. Гуррх задрімав і не помітив, як до нього підкрався Угхо.
– Ну що клює?
– Може і клювало б, якби тут не лазили всякі – прошипів Гуррх.
– Тут і не буде клювати. Треба знати місця…
– Ну от і йди в те місце, а мені і тут непогано.
– Ні, моє заняття це полювання. Нещодавно ми вполювали цілого бородатого Орсса… Доки гнались за ним крізь ліс все чорнило витратили. Трикляті Орсси мастаки на вигадки. Уявляєш, він випустив двійника. Той демон завів мене в болото до мертвяків. Ти не повіриш, але мертвяки тримались своїми пазурами просто ось за цю шию. Я ледь вибрався звідти живим.
Гуррх робив вигляд, що слухає. Угхо здавався йому пришелепкуватим. Адже кожного разу розповідав одну й ту саму історію.
– Знаєш Гуррх, тобі вже час одружитись. У мене скоро буде 192 первістка, я щодня перераховую яйця. І вигадую нове ім’я. Я мастак на вигадки. Вже сто вигадав, і всі різні. Рахха мною задоволена. Батьки мною задоволені. А ти чому не одружуєшся? Може ти хворий?
– Мені не подобається висиджувати яйця – похмуро відрізав Гуррх.
– А що тобі подобається? Рахувати зірки? – насмішкувато загелготів Угхо.
– А як ти вважаєш, на зірках висаджують яйця? – спитав Гуррх. В Угхо від такого питання позеленіла шкіра.
– На зірках аррх? Гуррх, ти звичайно не ображайся, але в селі всі кажуть, що ти якийсь дивний.
– Угхо, невже ти вважаєш себе вінцем творіння?
– А то як же? Слухай, викинь дурниці з голови. Потрібно жити звичайними речами. Ніхто в нашому селі не схожий на тебе. І це викликає питання.
– Аггррах! – Угхо заревів від болю, розлякавши останніх груксів.
– Що сталось?
– Та нічого, щось вкусило.
Гуррх більше його не слухав. Занурившись у свої роздуми про зірки, котрі переросли в глибокий сон.. Довгий, сторічний сон за земними мірками…

Зореліт із залишками людства нарешті закінчив свої сліпі поневіряння. На самому краю всесвіту люди знайшли омріяну планету з придатною для життя атмосферою. Новий милий дім. Ця планета виявилась просто таки велетенською, в десятки разів більшою за втрачену Землю. Але про небезпеки ніхто не замислювався. Всі були надто стомлені безкінечною дорогою. На борту святкували, розливаючи в бокали спеціально збережений напій зі звеселяючими бульбашками, схожий на древнє шампанське. В цей час корабель, випускаючи потоки вогню, опускався на поверхню планети. Останнє, що побачили сотні тисяч людей крізь ілюмінатори – помах величезного щупальця…

7 коментарів до “Щось вкусило…

  1. Єва

    Не зовсім зрозуміла… Це Угхо виявився типу планетою, на яку приземлився земний корабель? Він їх пришльопнув?))

  2. Автор

    Єва, ну типу корабель приземлився на його тіло))

  3. Кіт

    Початок нормально сприймається – бесіда двох іншопланетників. Кінціку, на жаль, також не зрозумів. Бачу пояснення автора, тоді бажано на початку натякнути про нявність тих щупальців у героїв. Друга заувага – початок про одне (про мрійнливого іншопланетника і чайд-фри), завершення про інше. І чому зорі змінились також не вловив ((. Тобто раджу авторові не сподіватись на здогадливсть читачів і давати оповідання комусь на тестове читання на перевіку розуміння усіх задумів (це реально допомагає).

  4. Фантом

    Вітаю, авторе!

    Прикольно вийшло, така собі історія-перевертень. Але проблема тут в “движку” оповідання. Ці істоти знаходятся десь на планеті і потім виявляється що одна із істот – сам(а) є планетою. Виходить, земляни настільки тупі, що не можуть відрізнити істоту від планети?

    Успіхів і наснаги!

  5. Автор

    Фантом, дякую. Але ця істота не була планетою. Просто вони сіли на неї, ніби на поверхню планети. Про те, що земляни тупі – ну знаєте… виходячи з останніх подій…

  6. Murrrchik

    І треба ж було їм сісти на Ктулху? :)))
    Удачі на конкурсі! 🙂

  7. Форель

    Кінцівка сподобалася, неочікувана. Якби ще якось прив’язати те, що гг дивак, до цієї кінцівки… Гадки не маю, як це зробити, але оскільки це мініатюра, то вся інформація повинна бути зв’язана між собою, тоді текст “грає”. Тут не грає, проте має потенцал.
    “А ти чому не одружуєшся? Може ти хворий?” Дякую, це було класно 😀 І справді смішно через те, наскільки життєва жиза.
    Назва оповідання підібрана дуже вдало, як на мене.
    Успіхів на конкурсі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *