Тільки сьогодні

Автор | 01.08.2020

Хлопець замріяно стояв посеред сцени. Поглядом втупився в інопланетне дерево, яке розправило свої колючки навсібіч. «Дивина!» – захопився біловолосий конкістадор але потім поглянув на кінець захисного шару і сердити пробубнів:

– Навіщо потрібно було ставити в притул до дерева? За ним мабуть не буде нічого видно. – сердито пробубнів.

– А тобі, що з того? Хіба тільки бурчати! – сміючись, підходив рудий хлопчак. – Тай, яка різниця? Бачить чи не бачить, вони однаково наш товар зіжруть і будуть просити ще, бо мало дали. – знову зареготав.

– Не забувай, що в нашій справі і картинка важлива…

– Любий, та ми ж не людям це впарюємо – перебив рудоволосий і невгамовно тороторив далі – у нас клепки вистачає, щоб не купитись на таке.

– Скажи це своєму…

– Та скільки можна тикати мені цим у ніс? – Вишня аж просичав.

– Добре, пробач  – Степан поцілував його в щічку – а тепер йди вдягайся.

– Ти сьогодні на апаратурі. – майже не з гримерки крикнув Вишня. Степан щось прогугнявив собі під ніс і почовгав до панелі.

Тикаючи на екрані, Степан почав опускати другий шар захисту, аж раптом з величезним шумом вилітає рудий. Він витріщив на нього свої зіниці і знову почав тараторити.

– Послухай, а нащо нам цей захист? Вони ж мирні, аграрна планета. Тай, може, нащо нам і перший захист? Ми і без нього справимось повітря тут плюс мінус придатне, – ковтнув слину і продовжив – і ще! Я взагалі, буду виступати без скафандра. Ось, так.

Такого словесного розстрілу Степан давно не чув. Здавалось, що він душу космосу віддасть.

– Ти ж розумієш які це ризики? Просто не ймовірно, як твій казанок таке зварив? – отямився білявий.

– Знову ти за своє… казанок-шмазанок… нащо воно мені? Все буде добре. От уяви, ти – туземець і бачиш мене без скафандра, та ще й в костюмі. Я би точно довіряв такому хлопцю. – переконував Вишня.

– Космосе, а якщо ти помреш? – рудий аж ахнув на ці слова – А якщо те дерево – Степан показав пальцем на дерево біля першого захисту – по тобі вистрілить?

– Дерева не стріляють! То все легенди місцевих, кому ти віриш? – здивовано підняв брову рудий. – Бог пробігав повз дерево і воно із збудження повистрілювало голками… Найбільшої дурні, я ще не чув. – усміхнено сказав Вишня.

– Постійно ти так… рано чи пізно ти таки помреш! І що ж я  тоді буду робити? – ласкаво глянув Степан.

– Помру так помру. Значить доля в мене така…

– Нічого не хочу чути про це!

– Ну це не зовсім…

– Я сказав досить. Роби, що хочеш і як хочеш. – Степан насупив брови та погепав у бік від Вишні.

Мовчанка роз’їла як і другу, так і першу оборону. Згодом рудоволосий біс пересунув колонки ближче до дерева.

Час йшов, так і туземці починали займати місця. Гуманоїди, завчасно відіслали людям креслення своїх стільців, тому кожен з них сидів зручно. Вишня виглянув з-за ширми і поспіхом оглянув місця. Майже всі були зайняті, окрім п’яти біля дерева.

«Чудово! Час починати.» – зрадів він.

Степану натиснув на певні кнопки. Штори відкрились і перед туземцями з’явився стильно вдягнутий рудоволосий. Він стояв якійсь абсурдній позі і знагла розвернувся.

– Вітаю вас, на першій всетиртроміскій науковій виставці, на якій ви зможете купити наукові досягнення людства! – глядачі почали ґелґотіти в знак схвалення, – Ви задумувались чому гомосапієнси такі стрункі і завжди енергійні? Відповідь проста. І так, зустрічайте, найцініше досягнення людини: Велостанція «Переїдемо їх». Завдяки цій станції ви зможете бути в формі завжди. І саме головне, підключіть велостанцію до спеціального баку і як тільки він заповниться відходами, приносьте до найближчої людської колонії і отримаєте кешбек у вигляді ще одного бака та масажера для голови. Ви запитаєте: «Чому я маю сідати на цю велостанцію?». У мене є відповідь: кожен тиждень між власниками станцій буде проходити конкурс, на те хто більше проїде кілометрів!!! І приз. – Вишня зробив паузу. – подорож до однієї з будівель в людській колонії і можливість на день приміряти людську професію. І це все за, немислимі, триста дев’яносто дев’ять кредитів. Поспішайте, адже в обмеженій кількості у нас видається страхування на два роки для вашої  велостанції.

Зал мовчки сидів хвилини зо дві. І несподівано вибухнув жвавим ґелґотаням.

– На сьогодні це все, дякую що були. НА ДОБРАНІЧ, ТИРТРОМЕ!!! – в останнє речення ведучий вклав неабияку силу, деякі глядачі аж позакривали вушні канали і вп’ялилися в дерево. Воно роздратовано колихало своїми голками, – аж раптом випульнуло деякими. Одна з них потрапила в ногу Вишні. Той відразу впав у конвульсіях. Туземці, захопившись купівлею станцій, навіть не звернули увагу на ведучого.

Степан в сльозах примчав до нього. Нога стала схожа на величезну червону кульку, а згодом і все тіло роздулось, мов надувна іграшку. Біль швидко вщух і перейшов з тіла прямісінько в мозок.

– Я-я… т-т-т… л-л – у безпамяцтві пробулькав Вишня. Степан розпочав шукати, щось в аптечці, вже перерив її в котре, потім почав телефонувати до колонії, щоб прислали лікарів але на найближчій станції була епідемія, тому всі лікарі зайняті. Останнє, що спало на думку, – приставати до тиртромців, але вони товпилися біля станцій.

– Я тебе теж. – ридаючи, безсило вичавив з себе Степан та опустив його повіки.

3 коментарі до “Тільки сьогодні

  1. Фантом

    Вітаю, авторе!

    Гм… Ну, особливого негативу я до (спойлер) не відчуваю. Є, то й є. Проте хотілося, щоб це було якось виправдано сюжетом, світом, фантприпущенням. А якби дійові особи були дівчата? Або (спойлер) пара, щось би змінилося? Як би це вплинуло на сюжет? Ніяк.

    Ідея телемагазину обігрувалася на конкурсах неодноразово, здається, навіть на ЗФ було кілька оповідань. Тому нічого нового для себе не знайшов.

    Успіхів та наснаги!

  2. Автор

    Дякую, Фантоме, за коментар. Так, погоджуюсь, що ідея не нова, але просто захотілось написати про неї 🙂 А ось щодо відносин, мені здається, що немає різниці яка пара, бо це в будь-якому випадку людські нормальні відносини. Та й за вашою логікою, я маю виправдовувати і гетеросексуальні пари, наче це якась дивина 🙂

  3. Форель

    Довелося прикласти зусилля, щоб розібратися, хто є хто та з яким кольором волосся. Головних персонажів лише двоє, але можна легко заплутатися.
    (спойлери детектед)
    Отже, древа на планеті мають почуття та можуть обурюватися чужинцям, які намагаються задурити голови місцевим? Ха, здається, дерева розумніші за гуманоїдів 😉
    Текст навіяв атмосферу літнього вечора в якійсь пасторальній місцині, мабуть тому й такий пеальний кінець здається вдоночас нереальним, як уві сні, а тому не викликає почуттів цією нереальністю, і болісно розбиває загальне тепле враження від того, що у героїв все було гаразд, скромний майже сімейний (а може, й сімейний) бізнес, і все це так швидко обривається.
    А все тому, що не варто тримати споживачів за дурнів або, принаймні, вголос говорити про це біля потенційно розумних дерев.
    Пунктуацію ще б вичитати.
    Успіхів на конкурсі, авторе_ко!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *