Гидкий слиз

Автор | 25.07.2020

Всі ці світи були бідними, бо в них не було істинного знання, без якого людство лише зграя безтямних зомбі.

  

Епілог.

Лаборант увімкнув світло. Це було добре, бо час темнової фази закінчився.

Він відділив із маточної культури грудку слизу і вніс її у чашку Петрі.

Затим помістив зразок у термостат. Штучне освітлення мерехтіло міріадами наносвітлодіодів, що випромінювали у всіх діапазонах визначених дослідом.

Субота – пора відпочити. Лаборант вийшов.

Помічник лаборанта зайшов у кімнату. Він обережно вийняв чашку Петрі. Ватною паличною прочистив собі у вухах і акуратно доторкнувся до чистої культури.

І настав ранок першого дня.

Щось пішло не так. Чашка Петрі вся оплавилася. Дим та дрібні вогники пронизували матеріал, який наче тлів зсередини.

Лаборант вилаявся. Часу на коректне знищення невдалого матеріалу не було. З хвилини на хвилину мав заглянути Головний. А в нього все просто – розпустить на біомасу.

Лаборант миттю схопив щипцями зразок та вкинув до ексикатора. Швидко приготував новий тест-зразок.

Встиг. Головний навіть не глянув до термостата:

– Як ріст?

– Трохи затримується.

– Температура?

– Нормальна.

– Та де там нормальна. Вища на 5 градусів. Та ви ж все майже стерилізували. Ще день і гаплик. Негайно встановіть нормативні умови….(епітети, метафори, гіперболи)

Головний вийшов, прихопивши лаборанта.

Настанови дати, так би мовити.

За якийсь час, розчервонілий лаборант прийшов до лабораторії.

Пора знищити залишки не знати чого.

В ексикаторі було пусто.

На коридорі баба Нюра мила підлогу.

– Не треба дякувати, – сказала вона  лаборанту – я ваш непотріб викинула в унітаз. Як вам не соромно, таке гидство розводити…

Лаборант впав у стан хакі.

І настав вечір першого дня.

Помічник лаборанта зайшов у кімніту. Він обережно вийняв чашку Петрі. Ватною паличною дбайливо покрутив у себе в носі  і акуратно доторкнувся до чистої культури.

І настав ранок другого дня.

Експеримент пішов шкереберть.

Слиз із нанороботів відхилився від основної програми. Стуктур не утворював, Хаотично клубочився. Почав використовувати матеріал чашки Петрі і будувати якийсь стовп, щоб відкрити чашку. А частина слизу по-сигналу мережі, що видавав керуючі команди, почала тунелювати не тільки поза чашку, але й лабораторію.

Головний інженер проекту терпів, але коли йому в супі матеріалізувалися грудочки слизу і радісно повідомили «Hello, World» – знищив все особисто. Лаборанта одягнув у спецкостюм і відправив працювати в каналізацію, де розподилися якісь вогненні бактерії. З одного боку це було незле, вони перепалювали всю органіку, що потрапляла зі стоками, а з іншого – час від часу їх треба було охолоджувати та скидати шкідливі гази…а це додаткова ставка не передбачена бюджетом.

І настав вечір другого дня.

Помічник лаборанта зайшов у кімнату. Він обережно вийняв чашку Петрі. Акуратно тричі плюнув на ватну паличку, як рибак на хробачка і акуратно доторкнувся до чистої культури.

І настав ранок третього дня.

Другий лаборант спробував несміливо зайти до лабораторії. Двері не піддавались. Нарешті перекошені двері вдалось привідкрити.

Лабораторії не існувало. Столи, шафи, підлоги були ніби поїджені шашіллю. А це ж не дерево, а надміцні матеріали! Все було всіяно пористими сотоподібними структурами. Другий лаборант легенько спробував доторкнутися до найближкої. Структура трісніла, а натомість вистрибнуло із десятка дрібних голочок і вкололи 2-го лаборанта. Він рефректорно відмахнувся. І чи не з усіх структур полетіли голки. Деякі вибухали мікровибухами. Лаборант намагався дістатися до щітки із совком. Та це був не його день. Голок поменшало, але вони стали значно більшими, сяючи вибухами пекучих кульок, що залишали грибоподібні хмарки.

– Ой пече, – закричав 2-й лаборант вибігаючи із лабораторії.

– Годзилла? Чому вони кричать мені Годзилла?

8 коментарів до “Гидкий слиз

  1. Читач

    Ватною паличною прочистив собі у вухах і акуратно доторкнувся до чистої культури.
    Мій чуйкометр почав сигналізувати про присутність наркоманії в сюжеті 🙂

    “– Не треба дякувати, – сказала вона лаборанту – я ваш непотріб викинула в унітаз. ”
    А нічого, що зразок був у великій склянній каструлі (ексикатор)? Взагалі-то є чіткий регламент очищення приміщень лабораторій, де навіть стіни миються за чітко встановленими правилами – див. вимоги GLP ( “Good laboratory practice”).

    “Ватною паличною дбайливо покрутив у себе в носі і акуратно доторкнувся до чистої культури.”

    Attention! Attention! Наркоманський сюжет прогресує 🙂

    “Експеримент пішов шкереберть.”
    Ой, а чого це?

    Твір про виникнення потенційного феномену “сірого слизу” наноматеріалів внаслідок недбалості науковців, однак, написано слабенько.
    Як завжди, делірій головних героїв заважає мені повірити в сюжет та зануритися в події 🙂

    Авторе, більше науковості та логіки героям – і буде чудово.
    Пробачте.

  2. Людоїдоїд

    Кхм. Це не оповідання, а пост на іміджборді, розширений до розмірів оповідання.

    Працюєш лаборантом на 0,25 ставки в Хрящ-обгризівському ПТУ
    @
    Головний доручає тобі слідкувати за якимось слизом. При цьому ти філолог.
    @
    Тицяєш в слиз ватні палички, обмазані виділеннями власного тіла
    @
    Слиз починає рости
    @
    Намагаєшся приховати свій косяк
    @
    Слиз знищує лабораторію
    @
    Ти тепер слиз
    @
    ̶З̶а̶д̶о̶в̶о̶л̶е̶н̶о̶ ̶б̶у̶р̶ч̶и̶ш̶

    Свідчення того, чому треба ставити системи оповіщення та не доручати досліди йолопам.

  3. автор

    два *****-троля…і вже ніхто не прочитає веселий стьоб про створення світу…
    Цей сайт явно гине…

  4. starfort Автор публікації

    Автор, чого ж не прочитає? Оповідання відкрите, а люди мають власні думки.

    І знову вимушена робити зауваження всім: ми обговорюмо лише твори, а не одне одного.

  5. Громовик

    Я плюнув і виникла культура. Як на мене, твір про людську культуру, як вона постійно перероджується в різних епостасіях, під впливом зовнішніх чинників або я занадто прямо зрозумів сенс слова “культура” в творі 🙂 Але після прочитання коментаря автора, я зрозумів, що твір про створення світу. Хоч це і стьоб але йому не вистачає якоїсь елегантності. Вийшло занадто максималічтично підлітково. І на останок, читається легко і цікаво.

  6. Типовий представник

    І знову. Якщо сенс твору доводиться пояснювати в коментарях, то над ним ще треба працювати.
    А так, звичайно. Раз твір не зрозуміли, то треба сказати, що це метафора.

  7. Андрій

    Досить кумедне оповідання, що саркастично показує створення світу, така собі пародія на релігійне творення нашого світу. Читається легко, цікаво, весело. А наприкінці відсилка до Годзилли мене просто добила, це класно =)
    Автору натхнення та сил читати “критику” від читачів, що не здатні відрізнити гумор від серйозного тексту!

  8. автор

    Дякуючи Андрію, відчув, що не даремно писав…
    Ще раз спасибі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *