Полювання на венеріанського кита

Автор | 24.07.2020

– Казала не братися за цю роботу, – Гільда сплела на грудях металеві руки, риси пластиконового обличчя виражали відвертий докір.

– І за що було братися? – Макс, відвів погляд від оглядового монітора, зиркнув на фемоїда. – Знову сміття прибирати на орбіті Марса? Чи длубатися на якомусь астероїді Поясу? Нуднішої роботи не придумаєш.

– Зате безпечніше.

Макс хитнув головою, рвучко скуйовдив біляве волосся, знову повернувся до монітору. Під їхнім “Кракеном” велично розгорталася блідо-жовта куля Венери. Розводи білястих хмар молочними вихорами збурювати поверхню атмосфери. Десь там знаходиться їхня ціль.

– Не думав, що цей довбаний зонд увійде в атмосферу цього клятого пекла.

– Дійсно, – Гільда іронічно кивнула, діафрагми очей-камер блимнули. – Хто б міг подумати? Мабуть ті ідіоти з корпорації теж так думали, коли криворуко здійснювали гравітаційний маневр навколо Венери. Плакали їхні зразки льоду з Меркурія.

– Ти що? Ми все зробимо і отримаємо своє бабло.

– І вполюємо свого Мобі Діка.

Макс здивовано-іронічно глянув на Гільду. Як не дивно, під час гіперсну йому снився білий кит.

– А ти в нас хто? Старбак?

– Так точно, капітене Ахаве! – козирнула фемоїд. – То як будемо його ловити? У нас лише маніпулятор, який міг би підхопити модуль на стаціонарній орбіті. А модуль вже в кислотних хмарах.

Макс наморщив лоба.

– Я думаю.

Гільда картинно сперлася ліктем на поруччя крісла, підперла лице долонею і втупилася на Марко. Той смикнувся, зиркнув на монітор, потім на фемоїда, потім знову на монітор. Напружене обличчя відображало складні мисленнєві процеси. Гільда відхилилася на спинку і видала звук, схожий на зітхання.

– У нас же реактивні ранці “роквелівські”?

– Так. Я знаю, що вони працюватимуть в агресивному середовищі, але ж скафандр…

– Полечу я. Візьму трос від орбітального ліфта. Прикріпимо до нього фіксатор від маніпулятора. Зачеплю зонд і ти підтягнеш його до “Кракена”.

– Ти можеш ушкодитися. Кислота є кислота.

Гільда механічно стиснула поруччя.

– Ти хочеш дістати той довбаний зонд?

Макс повільно кивнув. Гільда відстібнула пасок, граційно випурхнула з крісла.

– В нас же є технічна фольга і металізована ізострічка. Обмотаєш мене. Це хоч якось перешкодить корозії.

 

Макс притягнув до шлюзу рулон фольги і моток ізострічки. За кілька хвилин фемоїд нагадувала лицаря в фольгових обладунках. Хлопець акуратно обмотав голову Гільди, залишивши неприкритими лиш очі.

– Хто його зна як твій пластикон зреагує на кислоту. Це хоч якось захистить.

Гільда кивнула, прошурхотівши фольгою. Допомігши натягнути ранець, Макс повернувся до житлового блоку.

– Удачі, – промовив він, закрив люк, загерметизувався. Потім подався на капітанський місток, всівся в крісло. На моніторі Гільда вже вийшла зі шлюзу, увімкнула ранець і зникла під низом човника. Хлопець перемкнувся на іншу камеру. Фемоїд відкрутила від маніпулятора тримач, прикрутила до кінця троса і підняла великий палець. Макс розблокував барабан. Гільда збільшила потужність двигунів, потягнула трос донизу. Макс деякий час спостерігав відблиски фольги, від спалахів двигунів ранцю, допоки фемоїд не зникла в білясих хмара.

– Все нормально, – долинуло з динаміку. – Бачу зонд. Наближаюся.

– Як захист?

– Скотч по…, – голос Гільди заглушив шум статики. – …злазитися. Ду…

– Гільдо! – Макс напружився,  нервово забарабанив пальцями. Тонкі губи міцно стиснулися. Механічно переключив камеру в інфра-червоний режим і вп’явся поглядом у монітор на якому яскраво-жовта плямка реактивного ранцю наближалася до темно-червоної туші зонда.

– Я тебе погано чую! – крикнув хлопець в мікрофон.

На екрані жовта плямка обережно сіла на поверхню зонда.

За мить Гільда озвалася:

– Гото…, …гни.

Макс видихнув, увімкнув лебідку. З молочного марева, мов загарпунений кит, поволі з’явився зонд. На ньому переможно стояла Гільда.

 

За деякий час Гільда вже була у шлюзовому відсіку. Через скло Макс спостерігав, як вона зриває з себе клапті ізострічки з фольгою, мов механічна личинка, що скидає рештки блискучого кокона. На деталях рук і ніг виднілися руді плями. Гільда потерла тильну частину долоні, глянула на Марко. Той відчинив люк.

– Ми вполювали білого кита, – промовила фемоїд. – І ногу ти не втратив.

Макс широко всміхнувся. Він помітив на пластиконі обличчя Гільди темну обпечену смугу. Ледь торкнувся пальцями шорсткої поверхні.

– Це виправимо, Старбаку. Дякую, що ризикнула.

Гільда проникливо глянула в очі Марко.

– Ми ж справ не кидаємо і доводимо до кінця. Чи не так, Ахаве?

Макс ґречно кивнув. Гільда рушила в кінець житлового блоку.

– Змию цю гидоту і в сплячий режим. Ти ж без мене тут впораєшся?

Макс у відповідь лиш махнув рукою і попрямував на капітанський місток.

 

“Кракен” стрімко прямував від Венери. Знизу причеплений кострубатий зонд брудно-білого кольору. На борту розмитий напис “Мобі”. Макс востаннє перевірив програму курсу, вимкнув освітлення і глянув на Гільду, що сиділа поруч з капітанським кріслом. Пошкоджене обличчя умиротворене. Очі закриті. На моніторі блимає індикатор синхронізації. Скільки разів хлопець спостерігав цю картину. Він посміхнувся, торкнувся плеча фемоїда і попрямував до капсули гіперсну. На нього чекала тривала подорож до Марсу. Він сподівався, що білий кит вже не снитиметься.

7 коментарів до “Полювання на венеріанського кита

  1. Читач

    “допоки фемоїд не зникла в білясих хмарах”
    Гільда – робобаба з поганим інтелектом 🙂 оскільки не знає, що фольга та ізострічки з металу від високої температури та кислот атмосфери Венери просто розтануть, як морозиво 🙂

    ” А модуль вже в кислотних хмарах”, “Макс притягнув до шлюзу рулон фольги і моток ізострічки”
    А тим часом їхній жаданий зонд зі зразками меркуріанського льоду торпедував у нижні слої атмосфери Венери, а може вже й розтікався по розплавному грунту 🙂
    Крще було б придумати технологію, де жінко-їдку (фемоїда) щось би вкрило захисним шаром швидко та автоматично. Наноспреєм би обприскати, як колорадського жука, чи що?

    Насправді дуже сподобалося!
    Автор, ви молодець. Мабуть, поставлю саме цьому твору найвищий бал.

    Пробачте за критику.

  2. Читач

    До речі, чи не ви автор твору “Подорож до Північного полюсу Меркурія”? Склалося стійке враження, що це один цикл творів.
    Пробачайте.

  3. Автор

    Дякую за відгук. Стосовно деяких зауважень:
    “оскільки не знає, що фольга та ізострічки з металу від високої температури та кислот атмосфери Венери просто розтануть, як морозиво “. Можна припустити, що у верхньому шарі хмар концентрація кислоти невисока, там в основному сульфур оксид. Тож реагентна здатність невисока, але скафандр може пошкодити. Стосовно зонда. Він рухався по низхідній орбіті і поступово занурювався у хмари. Тому зруйнуватися не встиг.
    Я не автор твору “Подорож до Північного полюсу Меркурія”.
    Ще раз дякую за відгук.

  4. Читач

    Авторе, ви – молодець. Дуже люблю, коли розумно захищають свою позицію.
    З повагою

  5. Людоїдоїд

    В мене теж склалося враження, що ви, авторе, якщо не писали “Подорож до Північного полюсу Меркурія”, то якось містично пов’язані з її творцем.
    Загалом, мені сподобалося. Описи рутинної праці в космосі мають якийсь шарм, якого не знайти в наземних професіях. Мені здавалось, буде якась інтрига в тому, що фемоїд намагається щось сказати, а хлопець неправильно зрозуміє. Втім, ви створили доволі цікаву історію. І вона якраз для міні-оповідання, тоді як багато авторів на цьому конкурсі пообрізували більші твори до 6000 знаків, і це їх зіпсувало.

  6. Автор

    В мене було два варіанти розвитку сюжету. Один був більш заковиристіший, але сильно притягнутий “за вуха”. Тож вирішив залишити простіший.

  7. Прибулець

    Добре прописане оповідання. Бракує, як то кажуть, конфлікту. Героям треба було щось зробити і вони це спокійно зробили, без особливих перешкод, сюрпризів чи неочікуванної розв’язки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *