Терези

Автор | 31.07.2020

Сергій стояв на корпусі корабля. Хотілося ще раз все зважити. Провівши рукою він активував доповнену реальність скафандру розкривши розрахунки. Формули, вектори та прив’язки. А головне мапа стрибків до Землі. Дивлячись на колонки цифр Сергій не звернув увагу як відсунув мапу вбік, аби не заважала. А коли перевів погляд завмер. Рух був рефлекторний, але всі прив’язки маршруту чітко співпали з сяючими цяточками на небі. Хоча це і не дивно. За тиждень цей шматок неба певно на все життя відкарбувався у пам’яті астронавігатора. Ха, та він з заплющеними очима намалює лінію від зірки до зірки, з поправкою на Пульсари — шлях додому.

Тиждень тому першопроходець “Амеріго Веспутччі” вирвався з гіперкосмосу, де три дні корабель мордував суворий шторм. Найбільший з зафіксованих на сьогодні. Але опинившись у нормальному просторі-часі, люди усвідомили що гадки не мають де вони. Звісно команда і корабель спеціально підготовлені для будь чого, що можна зустріти на непевних стежинах зіркової Безодні. Вони, і такі як вони, намацують маршрути по яких потім підуть каравани колоністів. Та все одно у перші миті першопроходці були налякані та розгублені. Та все ж вони астронавти, кращі з кращих. І в них найкращій корабель. Саме це і врятувало “Амеріго” та екіпаж. Отямившись люди відремонтувати пошкоджені вузли, частково розібравши наукове обладнання, а частково перекинувши на нього буденні задачі. І увесь цей час Сергій навпомацки вибудовував шлях додому, звіряючи усі наявні зіркові мапи та дослухаючись до інтуїції. Чи може самого Космосу?

– Агов, Сергію, – пролунав в навушниках голос Майкла, – як ти вже тут, може допоможеш з цією бісовою антеною.

– Облиш нашого рятівника, – відповів йому приємніший жіночий голос Ельзи — хай спокійно поговорить з Космосом. Може ще щось почує.

– Може, – тихо промовив Сергій, вимкнувши мікрофон. І піднявши очі до зірок промовив — Правда ж? Не такий ти вже і байдужий. І мені подобається твоя музика.

Про музику Сергій не казав нікому. Час від часу йому здавалось, що він чує її. Тут, у повній тиші вакууму, він ніби відчував якусь вібрацію. Чув мелодію. Ніби подих самого Всесвіту. А у гіперкосмосі вона ставала такою гучною, що здавалось можна записати. Та поки це не вдавалось. Та такі речі Сергій волів тримати у таємниці. Бо тільки скажи — будь який нормальний лікар одразу випише йому квиток на грунт. Навічно. А краще смерть ніж життя без зірок.

Та медитативне спілкування з космосом вкотре різко перервали:

– Народ, увага, – промовила астробіолог Мейхуі Лін, на час поки інші інженери зайняті, вона узяла на себе роль диспетчера. – капітан просить усіх зібратись у центральній конференц залі. За півгодини.

– А ми тільки хтіли пообідати під зірками, – пробуркотів Майкл, – погода сьогодні так і шепоче. Он в Бриля спитай.

– Так погода сьогодні пречудова — промови Сергій, почувши своє прізвище.

– Я рада, – погодилась Мейхуі,- та скафандрів на всіх не вистачить. Тож давайте краще ви до нас.

– Та ідемо вже, ідемо — промовила Ельза, – зараз тільки хлопчиків заберу з пісочниці.

Головна конференцзала “Амеріго” являла собою просторе світле приміщення з усім необхідним обладнанням в купі з найбільшою на кораблі голографічною панеллю.

– Отже друзі, – кашлянувши почав капітан Альварез, – Ми всі зробили гарну роботу. Ми всі молодці. Привітаймо одне одного.

Люди оплесками відповіли на слова капітана. Та Сергій відзначив, що старий космічний вовк не посміхається. Звісно всі втомлені і останні два тижні були напрочуд важкими, та хуч зараз можна трошки порадіти особливо коли сам про це кажеш. А капітан продовжував.

– Шторм нас викинув ось тут. – Альварез увімкнув мапу. – Це самий краї Рукава Персея. Не буду вам казати, як це далеко від маршруту та всі ми зробили колосальну роботу, аби вберегти дані спостережень. Аналіз їх стане проривом у астронавігації. Залишилась дрібниця – довезти цей скарб додому.

– Так полетіли! Чого чекаємо? – Вигукнув Майкл, – я бажаю свою нобелівку! А ви?

Науковці підтримали колегу радісними вигуками. Та капітан підняв руку закликаючи до тиші.

– Ми майже готові, – промовив Альварез. – і наш астронавігатор, Сергій Бриль, створив диво підготувавши маршрут. Залишилось тільки довести що його розрахунки точні, а ідея з орієнтуванням в гіперкосмосі реально працює.

Нарешті капітан дозволив собі посміхнутись. Присутні стримано привітали жарт відчуваючи глибоку стурбованість капітана.

– От же зараз будуть погані новини? – здогадалась Мейхуі.

– Так, – кивнув капітан, – і тому я і зібрав всіх. Ще далеко не всі відновилися після стрибку. А в цій системі нам нікуди було заховатись від сонячної радіації. Тому доктор Саліван рекомендує два дні відпочинку. Аби підготувались до першого стрибку.

– Але в нас немає цих двох днів! – вигукнув Сергій, – Шторм насувається! Він нікуди не щез. І нам треба стрибати зараз! Чим швидше! Бо такий шторм може пройти повз нас, а може триматись тут тисячоліттями. Ми просто не уявляємо. Ніхто не уявляє.

– Так. – в тон Сергію відповів Саліван підхопившись на ноги. – Але якщо стрибнемо зараз, то для тебе зокрема, шанси вижити мінімальні!

Запала тиша. Далі для Сергія все попливло перед очима. Мейхуі просила назвати хто ще у групі ризику. Лікар Саліван зачитав повний список екіпажу та шанс на виживання кожного. У червоній зоні опинилось п’ятеро прізвищ. Також доктор розповів що може і буде робити аби урятувати усіх. Далі капітан попросив команду висловитись. І думки розділилися. Хтось казав, що не можна кидати своїх. Хтось, що варто ризикнути, це краще ніж помирати усім. Врешті решт капітан прийняв рішення. Єдине вірне рішення. Вірне для корабля і команди.

– Сал, – промовив Сергій, – як гадаєш, помирати боляче?

– Все буде добре. – посміхнувся лікар. і відкрив клапан крапельниці.

Сергій відчув що падає спиною у теплі обійми сну. І останньої миті він почув музику. Дивовижну. Грізну та спокійну водночас. Нескінченну як сам Всесвіт.

8 коментарів до “Терези

  1. rosava

    Виходячи в космос, будь готовий до непростих рішень, гм?

  2. Автор

    На кістках першопроходців тримається міст за обрій.

  3. Едуард

    Багацько помилок псують враження про наче непоганий твір.

    Приклади:
    “Провівши рукою він активував доповнену реальність скафандру розкривши розрахунки” – бракує ком. Там надалі багато проблем зі зворотами.

    “найкращій корабель” – “найкращий”, “найкращій” це комУ, а не який.

    “Отямившись люди відремонтувати пошкоджені вузли” – не вистачати.

    “та хуч зараз ”

    “Це самий краї Рукава Персея”

    “– От же зараз будуть погані новини?” – “отже” разом (“от же зараза” можна окремо :))

    З діалогами якась біда.
    “– Отже друзі, – кашлянувши почав капітан Альварез, – Ми всі зробили гарну роботу. ”
    “– Та ідемо вже, ідемо — промовила Ельза, – зараз тільки хлопчиків заберу з пісочниці.”
    “– Так. – в тон Сергію відповів Саліван підхопившись на ноги. – Але якщо стрибнемо зараз, то для тебе зокрема, шанси вижити мінімальні!”
    “– Ми майже готові, – промовив Альварез. – і наш астронавігатор, Сергій Бриль, створив диво підготувавши маршрут.”
    Крапка, кома, з маленької, з великої, немовби випадковим чином розставлялись 🙂

    “Амеріго Веспутччі” – ви точно намагались це вимовити?
    Ну і, місцями, дивний вибір чергування голосних, приголосних, але це справа смаку.

    Не сприймайте коментар як образу, просто хотілось допомогти.

    Тепер щодо твору. Корабель, втікаючи від шторму, виринув казна-де. Астронавігатор Сергій інтуїтивно складає маршрут повернення. Але виснаженість майже напевно вб’є п’ятьох членів екіпажу, про що повідомляє капітан. Невідомо чи шторм наздожене їх, чи ні, та капітан приймає єдино правильне рішення (яке?). Сергій засинає від ін’єкції. Так а що музика космосу?

    Сама історія сподобалась. Продовжуйте.

  4. Автор

    Дякую за роботу з комами. Надто поклався на автоматичну перевірку. Буду уважнішим.
    І ні, ви жодним чинмо не образили, навпаки дуже допомогли.

    “Амеріго Веспуччі” – не перевірив правопис прізвища. А дарма.

    По твору.
    Атронавігатор прокладав курс по магнітарах спираючись на комічні мапи, але дивлючись на нього під незвичним кутом. Рішення це поєднанян його знань та інтуіції. Бо вони впринципі не уявляли де знаходяться.
    Шторм насувається навігатор про це знає. Інших данних в людей нема. Гіперкосмічні шторми ше невміють реєструвати в номарльному світі.
    Яке рішення? хм.. гаразд можливо варто було прямо написати що тих п’ятьох ким ризикують відправлять у шутчну кому. Взагалі люди літають при свідомості.
    Музика. Ніхто з пристуніх на кораблі немає відповіді. Але можливо вона якось пов’язана зі згаданою інтуіцією, що допомагла навігатору прокласти маршрут навпомацьки по Магінтарах. Думав що жирно на це натякнув. Але подумаю як ще про це сказати.

    Дякую за змістовний відгук.

  5. Едуард

    “Яке рішення? хм.. гаразд можливо варто було прямо написати що тих п’ятьох ким ризикують відправлять у шутчну кому. Взагалі люди літають при свідомості.”

    Ось, цього не вистачило в оповіданні. Незрозуміло, що за виснаження таке, що зараз ладне вбити п’ятох людей, але через два дні все буде добре, ще й обходиться переміщенням людей в кому. Це якось з мізками пов’язано? Хотілось би одного-двох речень про це в оповіданні.

    “Музика. Ніхто з пристуніх на кораблі немає відповіді. Але можливо вона якось пов’язана зі згаданою інтуіцією, що допомагла навігатору прокласти маршрут навпомацьки по Магінтарах. Думав що жирно на це натякнув.”

    Ні, я зрозумів, що музика допомогла складати маршрут. Це на самому початку згадується. Я думав музика матиме якесь вирішальне значення в кінці твору. Тому й запитав.
    Дякую за відповідь і успіхів!

  6. Автор

    Мене зачаровує загадковість Космосу де відповідей менше ніж питань. І все ще шукаю кращі інструменти для передачі цього в творі

  7. Прибулець

    Ось тобі маєш, а я вже був подумав, що Сергій собою пожертвував. Тут все таке загадкове – навіть не знаю, чи варто питати, чому оповідання так називається ))

  8. Автор

    На судні ніхто собою не жертвує без дозволу капітана. Всі існують по волі капітана і на його розсуд. Сергій ладен собою пожертвувати. Та останнє слово лишається за капітаном. І він зважує шанаси, йомвірності та людські життя.
    така вона капітанська буденність )

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *