Дослідник-88

Автор | 01.08.2020

Запис 36

 

Тридцять шостий звіт капітана корабля «Дослідник-88» Кай Д-Ч-4574.

Сьогодні досягнув максимальної швидкості.

Усі системи працюють, як потрібно.

Рухаюсь за встановленим маршрутом.

Почав читати нову книгу. Неймовірно цікавий детектив. Роботи було достатньо, тому ще не заглядав у бібліотеку кіно та ігор. Тепер буду мати більше вільного часу, зможу розважатись.

Ще раз хочу подякувати за таку можливість! Бути одним із сотні… досі не віриться.

Дякую.

Відбій.

 

Запис 144

 

Працює? Так, звісно, завжди працює.

Сто сорок четвертий день польоту. Звітує капітан корабля «Дослідник-88», Кай Д-Ч-4574.

Нічого не змінилось.

Системи працюють, рух за встановленим маршрутом.

Трохи самотньо. Було б добре поговорити з кимось. Сподіваюсь, випаде така можливість, коли дійду до точки зв’язку. Коли вона має бути?

Приблизно за 90 днів.

Чудово.

Відбій.

 

Запис 156

 

[Запис відсутній]

 

Запис 157

 

Сто п’ятдесят… який?

Сьомий!

Так, сто п’ятдесят сьомий день польоту. Звітує капітан корабля «Дослідник-88», Кай Д-Ч-4574.

Я не помер. Забув вчора записати повідомлення. Хоча, яка різниця… ви дійсно їх слухаєте?

Все працює нормально. Рух за встановленим маршрутом.

Вчора додивися останнє кіно, яке не бачив. Дурна романтична комедія. Думаю, варто передивлятись фільми. Книги теж скоро закінчаться. Сподіваюсь скоро отримати повідомлення з Теледу з порцією новинок. Інакше з’їду з глузду. Добре, що відеоігор ще багато. Раніше думав, що їм тільки шкодять усі ці сотні годин на проходження, додаткові квести й все інше. Тепер радію будь-якому завданню по вбивству десятьох монстрів і пошуку трьох чарівних кристалів.

Що я несу?

Відбій.

 

Запис 241

 

Двісті сорок перший запис.

Двісті сорок один день мій корабель летить крізь космос без пошкоджень, збоїв у системі й відхилень від курсу. Цікаво, коли почнуть відмовляти системи мого мозку? Здається, що я вже відхилився від курсу здорового глузду.

Чорт. Замовкни. Просто заткнись!

До речі, Талед, коли вже я отримаю нову порцію інформації? Зв’язок мав відбутись тиждень тому. Мені говорили, що можлива затримка на декілька днів… Але чорт забирай, сім днів! Я тут дурію з нудьги!

А летіти ще… навіть згадувати не хочу скільки.

Політ повинен тривати, приблизно…

Замовкни!

Вибачте, трохи зірвався.

Знаєте, уперше задумався над тим, чи правильне це було рішення.

Полетіти у той клятий «Інший світ».

 

Запис 300

 

Скажи сам.

Трьохсотий звіт капітана корабля «Дослідник-88», Кай Д-Ч-4574.

Далі.

Талед, не приймаємо від вас сигналів з початку експедиції.

Ні, те що потрібно спочатку казати.

Усі системи працюють без збоїв, тримаємо необхідний курс. Попередні розрахунки вказують, що політ повинен тривати ще…

Ні! Цього я не хочу знати!

Ви не могли зробити комп’ютер більш… людяним? Навіть з ним не можна поспілкуватись!

На такій швидкості в ілюмінаторах тільки темрява. Не можу космосом помилуватись.

Намагався вчора зв’язатись з іншими дослідниками — усе марно. Відчуття, ніби я потрапив у частину космосу, в якій не проходить жоден сигнал. Як довго я так витримаю?

Враховуючи мої знання людської психології…

Байдуже! Заткнись!

Постійно перечитую книгу… фантастичну… у якій є технологія гібернезації. Ви не могли її вигадати перед тим, як посилати нас у цю подорож?

 

Запис 368

 

Триста шістдесят восьмий запис корабля «Дослідник-88».

Зафіксований стрибок енергії у «Ковчегу». Пошкодження зразків не виявлено. Причина інциденту встановлюється.

Капітан Кай Д-Ч-4574 поводиться не раціонально. Його психологічний та фізичний стани погіршуються.

Що ти робиш?! Не розмовляй з ними!

НІХТО ТЕБЕ НЕ СЛУХАЄ!

НІКОМУ МИ НЕ ПОТРІБНІ!

ВІДБІЙ!

 

Запис 444

 

Ми пролетіли четверту точку зв’язку. Звісно, його не було. Комп’ютер сказав мені, скільки ще летіти.

Якщо хтось отримає ці повідомлення — не засуджуйте мене. Я ледь тримаюся. Це найкраще рішення, яке я можу зараз прийняти. Єдине рішення.

Комп’ютер знайшов незначну несправність у генераторі. Її можна легко виправити, а можна використати, щоб перевантажити систему і спричинити вибух.

Капітан корабля «Дослідник-88», Кей Д-Ч-4574 не впорався з завданням.

Відбій.

Капітане, я зловив сигнал з Таледу. Відправлений через сто сорок днів після нашого відльоту.

Байдуже. Я натискаю кнопку.

Капітане!

 

Повідомлення усім «Дослідникам»

Увага! Говорить керівник програми «Інші світи», Ді В-Л-1654

Катастрофа сталась раніше, ніж ми передбачали. Подальші передачі інформації можуть бути неможливими!

Ви повинні продовжити вашу місію, не дивлячись ні на що. Досягніть інших планет. Використайте зразки, якщо можливо. Ви — єдина надія нашої цивілізації.

Сподіваюсь, нам вдасться відновити зв’язок… або хоча б щось.

Відбій.

 

Запис 1568

 

Останній мій запис. Досяг необхідної планети. Третя планета від місцевої жовтої зірки. Планета виглядає так, ніби постраждала від метеоритної атаки. На поверхні досі помирають величезні ящірки, які були панівним видом. Планую почати процес терраформування. Точно не доживу до того, як люди будуть ходити по поверхні цієї планети.

Комп’ютер, переведи «Дослідника-88» у режим «Відновлення людства».

Й почни вводити мені препарат, будь ласка.

Капітане, ви упевнені?

Так, шкода, що ти раніше про нього не розповів.

Евтаназія була недоступна, до прибуття у місце призначення. Тільки капітан може ініціювати «Відновлення людства».

Дякую, комп’ютер. Успіху.

Бувайте, капітане Кей Д-Ч-4574

3 коментарі до “Дослідник-88

  1. Лісовик

    Непозбувна збентега. Капітане, ви перегрілись на карантині. Відтак бачиш не самотнього сшибленого пілота, що сходить з глузду в закритому приміщені разом з комп’ютером, а уявного автора, що сидить на карантині та скніє від нудьги. Відтак не дуже віриться в історію, тож завдання автора виконано на трієчку.
    Наснаги.

  2. Мандрівник

    Оригінальна подача оповідання. Так, людина – істота соціальна, самотність стає важким тягарем.
    Хоча у сюжету немає несподіваних поворотів і прихованих загадок , проте якихось недоліків я не помітив, особливих зауважень нема.
    Успіху!

  3. Владислав Лєнцев

    І знову Лем на мінімалках.

    Дуже спірне рішення покласти відповідальність за виживання цілої раси на капітана, який не дуже схильний до того, щоби бути наодинці. Інша річ – те, як швидко він почав типу їхати з глузду: лише за один рік? Тю.

    І ще: мені здалося, або тут натяк на те, що саме так була заселеня Земля? Динозаври, метеорит? Ні?

    У будь-якому разі, глибоко вторинно та банально. Формат щоденника дуже специфічний, його треба вміти використати. Тут більш виграшним була би повна інтроспекція думок капітана, щоби ми відчули, як він божеволіє. А так – мінус-мінус.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *