Герої не вмирають

Автор | 02.08.2020

Вибух струсонув бункер, пробив дах, засипав все піском, а слідом за ним долинуло й безладне “Урааааа…”
Оглушений Гнат насилу піднявся і, тримаючись за стіни, рушив до оглядових щілин. За першою були вороги. І за другою. І за всіма. Йшли вже не ховаючись – стіною. А поруч – лише мертві побратими. І жодної надії на допомогу.
Що ж робити?
Стріляти? Ще далеко… Та й одразу ж заляжуть, підповзуть, закидають гранатами… Чи безпілотник пошлють. Або й ще раз арту використають. Умру майже задарма…
Йти на підвал? Вижити будь-якою ціною? Воно того варте? Дати їм насолодитись катуваннями і животіти далі скаліченим? А такі ж, чи й просто “какієразніци”, гиготітимуть за спиною, або й у лице?
То чи ж не краще вбити якнайбільше перед смертю? Але як? Міною? Міною було би вдатно… Та хто зна скільки їх сюди зайде? 1 на 1 – то якось замало…
Гнат прикріпив до тіла міну, наклав у кишені гаманців – так аби було видно як стирчать гроші – й обережно поліз до виходу з траншеї – на відкритому просторі довкола вбитого може ж більше їх скупчитись. Особливо як побачать гроші. І вправлятимуться хто сильніше копне. От і дограються!
Вилазити на відкриту землю було особливо страшно – ану ж підстрелять здалеку, а самі міну потім не запустять. Прикро буде. Або й не буде – але ж зараз прикро, що так може бути.
Повільно, повільно Гнат висунув перископик і… Зник. Разом з усім спорядженням. Зник.

*

Степ безжурно млів під літнім сонцем. Ластівки люто шастали за комахами. Кудись линув клин журавлів. А висока трава – закривала все довкола.
– “Звідки тут висока трава? І чому повітря таке чисте?” – здивувався Гнат. – “Чи я вмер, чи що то таке?” – але вирішив полежати ще. Раптом таки прийдуть.
– Коли відпочинете, то йдіть до нас! – залунало з гучномовця віддалік.
– “От же ж тварюка! За перекладача їм служить!” – мовчки злився Гнат.
– Ви зараз на альтернативній Землі МультиВсеСвіту. – повільно вимовляли здалеку й по складах. – Вона тільки наша. Тут живуть лише українці. Вас ми забрали за хвильку до смерті, після того як ретельно вивчили попереднє життя і визнали українцем.
– “А цікаво ж брешуть!” – визнав подумки Гнат.
– Ми бачили, як ви, єдиний, розмовляли в школі й універі українською. Пішли добровольцем на фронт. І от – були зраджені й народом, і керівництвом…
– “А сенс лежати? Якщо знають, що я тут…” Встаю, встаю, не стріляйте – заволав Гнат і насилу піднявся на прямі ноги. І його, мабуть, почули. Може напрямлені мікрофони?
Місце було незнайоме… Жодних слідів війни. І далеко-далеко стояла якась химерна автівка й пару хлопців біля неї. Гнат довго не думав і рушив до них.
– Міну краще деактивувати й виккинути! Її потім підберуть. – долинуло від них байдуже зауваження.
– А інакше що?
– Інакше поїдемо й пішки йтимете по слідах до села. А вони тут не надто часто. Земля так само велика. А українців мало – й мільярдика не набереться…
– Мільярдика… – прохрипів вражений Гнат. Але міну зняв. – Мільярдика!? – крикнув тим двом.
– Та є таке. Світ пустий. Безпечний. Геноцидити, голодоморити, цькувати нікому – люди й живуть. Довго й щасливо.
– То ми там вмираємо, а ви тут жируєте!? – люто загарчав Гнат.
– Та не лише жируємо. – знітились хлопці. – Емоційного вибуху для переходу, як-от у вас, ми не маємо, звісно ж, але ще змалку кожному треба досліджувати життя і людей старого світу аби потім змогти когось врятувати. Громадянство з правом голосу є лише за одного врятованого! Або за виявлену фальшивку. А працюємо ж великими командами – то цілого одного не так вже й легко набрати… Багато разів по 16 років для того треба. Інколи – надто багато.
Гнат задумливо дибав і скидав все важке спорядження. Чого нести? Хотіли би вбити, то вже вбили б…
– І що тепер? – тихо спитав, коли вже був поряд.
– Відвеземо вас у центр реабілітації.
– А чому думаєте, що мені треба та реабілітація?
– Досвід підказує. Крім того, у ньому переважно ваші військові. Може й хтось знайомий є. І техніка простіша. Таке ж ретро як і у вашому світі…

*

У Центрі було гарно. Чисто. Свіжо. Просторо.
Всюди квіточки пахтять.
І медсестри, якщо це вони – теж ніби квіточки. З конкурсу краси набрані. Аж дивно.
Побачивши своїх – вони виділялись пожмаканістю і звичним одягом – Гнат миттю покинув місцевих і почав розпитувати: хто, звідки, куди. Ті реготали над недовірливими питанням. Але все ніби сходилось. Таки свої.
– І що тепер? Там війна, а нам тут нидіти? – знову спитав Гнат.
Люди посмутніли, але всі навперейми почали говорити щось схоже. – Йди в кінозал. Сідай в перший ряд. І замовляй документалку про порятунок всіх і одразу!

*

У кіно він був сам один.
Інші чомусь не приєднались…
Гнат замовив фільм. Прочитав обмеження – що то фільм жахів, що дітям не можна…
І дивився.
Дивився символічне відворення Переходу першого із численних катованих на рідній землі й хаотичне закликання наступних.
Дивився як відчайдухи вривались у його світ, на його війну, з казковими розповідями про Землю-2. Дивився як їм хтось вірить, і вже не боїться смерті, і вмирає. Вмирає насправді – бо рятувати на очах усього світу означало – зруйнувати той світ. І втратити можливість ще когось там рятувати. Всі, а хтось навіть хитрощами, піде в новий і кращий світ. Рідну землю, на якій завжди жевріло щось своє – надалі заполонять хижі орди окупантів. Що навіть вдаватимуть своїх. І від того видаватимуться ще мерзотнішими…
Ще гірше було, коли багато людей зникало безвісти. Нація стрімко втрачала віру в себе й вироджувалась, якщо вірила, що під час голодомору всі просто й тихо вмерли, ще й десь самі закопались – замість боротись…
Кілька таких жахливих відгалужень історії в фільмі – були справжніми. Більшість – симуляціями.
Але всі вони вели до підсумку великими буквами на увесь екран: “відтепер і назавжди – ми рятуємо лише непомітно і не залишаючи слідів! Змиріться, або вертайтесь назад… Вибір є завжди.”

10 коментарів до “Герої не вмирають

  1. rosava

    Надії нема(
    Журба.

  2. 2020

    Актуально. Захоплююче написано. Легко читається. От-тільки хотілося б, щоб і на Землі-1 залишилася Україна та українці))

  3. Автор

    Дякую за відгуки

    Надія є. 🙂

    І раптом вони колись придумають спосіб масовіше до нас приходити?
    Хоча б для того, аби потролити. 😉 Уявіть: йдете вулицею, а назустріч цілий натовп україномовних людей!

  4. Фантом

    Вітаю, авторе!

    Цікаве оповідання. Щоправда, залишає більше питань, ніж дає відповідей. Власне, а чому у Мультивсесвіті лише українці? Хто перевіряє людину перед тим, як врятувати? На війні от – чи прямо кожен здатен на емоційний вибух? А якщо людина гідна, відповідає усім критеріям відбору, але вибуху немає, бо ж кацапський снайпер у потилицю?

    Ідея щодо неможливості порятунку усіх і одразу – сподобалася.

    Успіхів і наснаги!

  5. Автор

    > Цікаве оповідання.

    Дякую за відгук.

    > Щоправда, залишає більше питань, ніж дає відповідей.

    Я ще не чарівник — я лише вчусь. 🙂

    Поки що не знаю чи варто вже докладно відповідати й виправдовуватись, бо цілісіньке ж оповіданнячко “заспойлерю”… Але трохи пізніше, мабуть, “відірвусь”. Інколи навіть з уривками із самого оповідання. 😉

  6. Олена

    Взагалі не люблю фільми про альтернативну історію, бо вони зазвичай показують світ ще гіршим, ніж він є. А тут навпаки. Цікаво! Шкода, що мало.
    Трохи схоже на Стругацьких.
    А помилки ніхто не вичитував?

  7. Ion

    Хороша ідея, але, як на мене, мало дій і багато опису

  8. Автор

    Дякую за відгуки.
    От би їх на час написання — взяв би всі й увіпхнув у вільні чверть тисячі(!) знаків! 🙂

    > Олена03.08.2020
    > Взагалі не люблю фільми про альтернативну історію, бо вони зазвичай показують світ ще гіршим, ніж він є. А тут навпаки. Цікаво! Шкода, що мало.

    Вибачайте… 🙂

    > Трохи схоже на Стругацьких.
    > А помилки ніхто не вичитував?

    Ніхто. Оповідання цілковито саморобне… 🙂

    > Ion04.08.2020
    > Хороша ідея, але, як на мене, мало дій і багато опису

    “Більше показувати й менше розказувати…”?
    А в якому саме уривку найважче читалось?

    > Фантом03.08.2020

    > Власне, а чому у Мультивсесвіті лише українці?

    У мульти… — всі є. На те він і мульти. 🙂
    Чому саме в цьому світі укри — мабуть тому, що першим тут був укр. А далі все за відомою “схемою” – “свій до свого, по своє…”
    Можливо ще є окремі світи індіанців, карелів і т.п…
    Світи всіх, кого остервеніло виживали з рідного світу й землі… 🙁

    > Хто перевіряє людину перед тим, як врятувати?

    А от про це я трохи писав в оповіданні.
    “Емоційного вибуху для переходу, як-от у вас, ми не маємо, звісно ж, але ще змалку кожному треба досліджувати  життя і людей старого світу аби потім змогти когось врятувати. Громадянство з правом голосу є лише за одного врятованого! Або за виявлену фальшивку. А працюємо ж великими командами – то цілого одного не так вже й легко набрати… Багато разів по 16 років для того треба. Інколи – надто багато.”

    На опис механізму “дослідження” якось не було місця — але, якщо коротко — це, здогадно, могло бути й опитування людей після переходу (+ детектори брехні?), або просочування (+якось індуковане?) інформації (видіння?) при менших емоційних вибухах. Бо якщо цілісінька людина зможе перейти, то й відповідна інфо теж мала би якось просочуватись… Мабуть. 🙂 Чи, навіть, всю інфо добуватимуть через вилазки розвідників на збір даних? Хоча би й з прийшлих людей (невдоволених) таких розвідників можна було би набрати… Думаю. 🙂

    > На війні от – чи прямо кожен здатен на емоційний вибух? А якщо людина гідна, відповідає усім критеріям відбору, але вибуху немає, бо ж кацапський снайпер у потилицю?

    А от це сумно…
    Єдина надія — що різні світи не жорстко синхронізовані й з одного в інший можна бачити розмитіше — ± кілька хвилин.
    Й ідея ж у тому, що спонтанні переходи малоймовірні. Здогадно, набагато ж дієвіше все це буде, якщо Прохід відкриватимуть двосторонньо…
    У кінці я писав:

    Дивився символічне відворення Переходу першого із численних катованих на рідній землі й хаотичне ЗАКЛИКАННЯ наступних.

    > Ідея щодо неможливості порятунку усіх і одразу – сподобалася.

    > Успіхів і наснаги!

    Дякую.

  9. Саша

    Шкода, що не пройшов у фінал. І дивно. До речі, авторе, мені здалося, що твір вийшов ще й філософським. Адже Мультивсесвіт можна спокійно замінити на рай. Десь читав, що рай теж повинен бути для кожного персональний, як і пекло.

  10. Автор

    Дякую за турботу про моє оповідання, навіть аж після закінчення для нього конкурсу.
    🙂
    Щодо таких раїв, то їх основоположником є, зд., Саймак (Кільце довкола Сонця).
    А цікаве уявлення про потойбічний світ — див. у свіжому серіалі „Хороше місце” (Good place).

    Але, як слушно зазначали читачі, оповідання таки важкувате. Оповідний стиль, неявна логіка. А може навіть і дидактичність є… (чума укр.літу :()

    А у фінали мають проходити лише найкращі. Найчитніші 🙂

    І втішає, що з підсудної мені групи таки ж пройшли читні оповідання. Хоч і лише два я обирав. Три інші здались мені якось аж занадто казковими. От-як чарівна паличка, що виконує все-все-все, та ще й без будь-яких зусиль і обмежень. “Паличка”, що у реальному житті (на яке має ж спиратись також і фант) — скінчилась би шизою, кривавим рабством чи й суїцидом.
    Але якщо не доколупуватись до казковості (а раптом вона таки діє? :)) — то всі 5 оповідань таки ж читні й запам’ятались.

    Тож конкурс видається чесним.

    Значно гірше було би у випадку, якби хтось комусь “допомагав”, голосував “по дружбі” і т.д…
    От тоді було би сумно…

    Успіхів найчитнішим, найлогічнішим і життєлюбним! 🙂

    З повагою,
    Волод Йович.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *