Історія з планетою Кхулта-3

Автор | 02.08.2020

Пфрок Какхт знаходився за своєю робочою панеллю керівника координаційного центру з питань планети Кхулта-3. Він мружив усі чотири ока, від чого зморшок на обличчі ставало ще більше. Пфрок був не в гуморі і пив уже шосту чашку хаарги за сьогодні. У шлунках бурчало і хаарга просилася назовні, обіцяючи рясний похід у кімнату дозвілля.
Він натис символ на панелі і прогарчав: «Фкахуна Рогха до мене!»
За кілька циклів обличчя Рогха просунулося у щілину між дверима.
– Щось сталося, шеф?
– Сталося. Вони оголосили війну. Дивись – тицьнув у монітор керівник.
– Куди саме? – Рогх.
– Осюди! – гаркнув Пфрок, схопивши Фкахуна за загривок і тицьнувши у монітор обличчям, як тицяють у послід неслухняного ворга на стадії личинки. – Бачиш?
Фкахун перелякано рохнув і випустив хмарку токсичного кахту.
– Я дивлюсь, шеф.
– Показники агресивності і інтелекту бачиш?
– Так шеф! – прохрипів Рогх. – Не корелюють.
Пфрок відпустив аналітика і той стояв тепер прямо, поправляючи свій мундир.
– Не корелюють. – тихо повторив Пфрок. – А чому?
– Я не знаю… шеф.
Фкахун втягнув голову у складки шкіри на шиї, передчуваючи новий сплеск люті шефа.
– Тоді, скликай нараду. – з награною лагідністю сказав Пфрок.
За мегацикл в овальній залі світився великий монітор, що показував нові дані з планети Кхулта-3.
Керівники відділів вмощувались у крісла. Усі були вищої кокхи Південного Архіциклу Пколхіни.
– Як вам відомо, ми маємо стан війни і нові показники з відділу аналітики, – нарешті сказав Пфрок – Рівень агресивності у популяції невпинно зростає. Інтелект падає. Я хочу спитати у вас, чи розумієте ви, що це означає?
– Що вони стали тупі і жорстокі? – розвів руками Гаркун Сапф.
– Саме так. Ми з вами, шановні хокси, пройшли довгий шлях, то викорінюючи надлишкову агресивність популяції, то стримуючи надто швидкий розвиток цивілізації. Вони нищили і жерли одне одного, і ми дали їм релігію. Не убий, не жери ближнього свого і таке інше. Файно? Файно. Але вони розпочали релігійні війни, інквізицію і нам довелося пришвидшити епоху Просвітництва. Натомість, вони вигадали вогнепальну зброю і почали вбивати одне одного мільйонами! Вони закидали бомбами одну частину популяції у цій своїй… світовій війні, а другу частину виморили голодом і винищили таборами. Ми подарували їм технології, науку і космос, але вони зробили атомні бомби і знову готові обнулити проект! Вони робили це двічі! Два перезапуски! – закричав шеф. – Через це ми маємо Кхулту-3 і скоро матимемо Кхулту-4, якщо не з’ясуємо у чому річ! Інтернет мав би об’єднати їх! Чому, карган забирай, вони аж так тупішають?!
– Бо вони в Інтернеті дивляться на дупи і котиків! І воюють через дієти – розреготався Гаркун.
– Через дієти?
– Сперечаються про корисність і шкідливість їжі, про те, як і що їсти і в який час.
– Це може бути причиною конфлікту?
– О, як бачиш. До речі, про їжу. Я зголоднів.
Гаркун дістав з-під столу невеличкий контейнер і відкрив його. Вийнявши звідти тіло чоловіка середніх літ, він узяв його за ноги, та акуратно відкусив йому голову. Тіло засмикалося і обвисло у руках керівника відділу контактів. Сопучи та причмакуючи, Гаркун замружився від задоволення.
– Звідки це? – спитав Пфрок.
– З останнього контакту лишився, – промовив Гаркун, витираючи пащу серветкою і вкладаючи тіло чоловіка назад до контейнеру.
– Мені здається, ти надто призвичаївся. Це не є щоденною стравою – делікатно промовив Спах Ферканор.
– А я і не їм їх щодня. Але, не можу собі відмовити у цьому задоволенні. Це і справді щось надзвичайне. Ти пробував? Тоді, ти ніколи уже не забудеш це відчуття, коли хрумка оболонка лускає і ніжна начинка потрапляє на язик. Тепленька і солонувата. – сказав Гаркун, смакуючи кожне слово.
– Це мозок, Гаркуне. Начинка. Те, що більше ніколи не відросте.
– Не переживай! – махнув рукою Сапф – я віднесу його до ахрактаму і йому наростять симулякр. Буде як новенький. Уже завтра прокинеться у власному ліжечку і проживе повний життєвий цикл.
– І все ж, це не правильно – не вгавав Ферканор.
– Слухай, ти чого причепився? Він же і не згадає. А як і згадає – йому ніхто не повірить. Стане одним із тих, як їх там звуть? Контактером, о.
– Відкусувати голови не протизаконно, Спах. – резонно зауважив Пфрок. – А от чіпувати після цього обов’язково. Ти чіпуєш, Гаркун? Бо щось я не помітив.
– Ну, а як же! – розвів величезними долонями Сапф. – я просто забув цього разу. Потім зроблю.
– Зроби зараз. – пронизав його поглядом Пфрок Какхт.
Гаркун заметушився, знову витягаючи з-під столу контейнер. Витягши контейнер він нерішуче застиг над ним.
– Відкривай довбаний контейнер! – загримів на усю кімнату шеф.
Гаркун Сапф сіпнувся і контейнер перекинувшись, вивалив на стіл весь свій вміст – чотири тіла без голів. У кімнаті зависла тиша.
– Дай вгадаю. Усі не чіповані.
– Пфрок, я ще не встиг. Та годі тобі, це ж дрібниці.
– Дрібниці? Порядок і дотримання протоколу – це дрібниці? – кричав керівник координаційного центру. – Нагадати тобі, шановний Гаркун Сапф, що уся наша цивілізація, усі наші колонії, геть увесь наш світ існує виключно завдяки по-ряд-ку! – вигукнув останнє слово по складах Пфрок. – І тепер ми маємо з’ясувати, скільки ще таких нечіпованих безмозких ти «забувся» на Кхулті за кілька останніх місій!
Він зітхнув і стомлено проказав:
– Секретар, вивести на монітор карту чіпованих симулякрів і не чіпованих. Відстеж за біо-слідом.
Гаркун зблід. Монітор замайорів білими цятками чіпів, і червоними цятками нечіпованих. Одна з цяток перебувала у Секторі Кнопки.
– Карган Скун! – вилаявся Пфрок – Це те, про що я думаю? Це безмозкий біля кнопки запуску ядерних боєголовок? Дані на монітор! Хто він?
Досьє на моніторі видало інформацію про носія симулякра.
– Шефе… вони… – прошепотів Фкахун Рогх.
– Обрали на пост лідера країни особину з симулякром замість мозку… – тихо промовив керівник проекту Кхулта-3 і заплющив усі чотири ока.

9 коментарів до “Історія з планетою Кхулта-3

  1. Фантом

    Вітаю, авторе!

    Ви намагалися прочитати перше ж речення вголос? Язик не ламається? 😉 Навіщо вигадувати такі надскладні невимовні імена?

    Назагал, історія зрозуміла. Алюзія теж цілком читаєма.

    Успіхів та наснаги!

  2. Murrrchik

    Авторе, виходить, що симулякрування мозку допомагає пробиватися до влади? Це багато що пояснює 🙂
    Зауважу, що хоч і написано добре, але читалося важкувато через ці всі ці незрозумілі терміни. Напевно, для мініатюри це зайве, бо збиває з пантелику і відволікає від подій, та й не має ніякої конкретної мети, бо якщо ці всі “хаарги” замінити на звичні слова, то твір лише виграє від цього.
    Удачі на конкурсі 🙂

  3. Олена

    Реготала! Чесно!
    Але усе так прошите білими нитками, що зрештою стало нецікаво. Таке враження, що зібрали всі плітки з фейсбуку й обізвали їх специфічними словами. Якби ідея була інша, було б просто розкішно!

  4. Афоня

    “Не убий, не жери ближнього свого і таке інше.” Особливе дякую! Шедеврально! Успіхів, авторе. Ідея пречудова!

  5. Ion

    Яскрава сцена із пожиранням людини, але політика в кінці трішки зіпсувала все

  6. Форель

    Незважаючи на авторські назви реалій світу, зрозуміти їх легко, тому що ці реалії (за винятком харчових) цілком збігаються з нашими, рідними і звичними. А от імена сприймаються з зусиллям, але як на мене, можна було б спростити цей момент для читача, якби у персонажів не було прізвищ – розрізнити три схожих нагромадженням приголосних імені значно легше, ніж шість імен+прізвища. У довшому тексті такого б не було, але у мініатюрі створює плутанину.
    Оповідання сподобалося.

  7. Автор

    Дякую за коментарі і зауваження.
    Так, імена і специфічні слова складні для сприйняття землянами, так уже є. Та коли уявити собі, що інша цивілізація Зовсім інша, то велика кількість приголосних – найменша із можливих незрозумілостей

  8. Кіт

    Так ось, хто в усьому винен! Сподіваюсь, того Гаркуна хоча б добряче оштрафують 😉 Хоча з іншого боку він же виборців не примушував.

  9. Саша

    Теж невдала назва. Наприклад, “Остання історія з планетою Кхулта-3” трохи вирівняла б, на мою думку, різкий перехід від Пфрока з цивілізаційною проблемою людей до Гаркуна з його гастрономічною проблемою людей. Вийшов б невеликий спойлер, але знав би куди вгадувати сюжет, а отже, став би співучасником оповідання.
    Творчих злетів!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *