Перші на Марсі

Автор | 01.08.2020

Двері атмосферного шлюзу відчинилися і у приміщення увійшов чоловік у скафандрі. Одним швидким рухом він зняв шолом, пригладив свої пишні козацькі вуса та поглянув на єдиного присутнього тут мешканця блоку.

– Здоровенькі були!

– Слава Йсу, куме. Давненько вас не бачив.

Чоловіки обійнялися, вітаючись, після чого обоє всілися за стіл посеред невеличкого приміщення, що слугувало одночасно і кухнею, і вітальнею, і коридором до житлових кімнат. А через прозорий купол, що слугував стелею, було видно зоряне небо та хмарки червоного пилу.

– А я не з порожніми руками до вас прийшов! – гість дістав з-під скафандру пляшечку з мутнуватою білою рідиною, – Сам робив. Вийшла на славу, не гірше ніж на Землі.

– О, це ви гарно придумали. – хазяїн прудко підвівся та почав діставати з тумбочок та шухлядок різноманітний посуд та контейнери з їжею.

За кілька хвилин на столі вже красувалися свіженькі огірочки та помідори, зелена цибулька, петрушка, пампушки та нарізане тоненькими шматочками сальце з щедрими прошарками м’ясця. Посередині гордовито височіла пляшка, принесена гостем. У майже урочистій тиші чоловіки наповнили чарки.

– Будьмо!

– Будьмо!

Прицмокнувши від задоволення, чоловіки відставили порожні чарки та прийнялися за наїдки.

– Дійсно славна хріновуха, куме. Це ви на місцевому хроні робили, чи з Землі?

– Та ви ніби не знаєте, які в нас обмеження по об’єму вантажу з дому. Хто б мені хрін з Землі віз? Звісно з місцевого. Ви краще скажіть, як вам вдалося таке смачне сало дістати? – гість з апетитом схопив шматочок сала і з захватом оглянув його.

– Контрабанда, куме, справжня контрабанда – хазяїн хитро посміхнувся, – під час останнього прильоту вантажу з Землі знайомий капітан привіз. Спецзамовлення.

Чоловіки випили ще по одній, закусюючи овочами та сальцем.

– Як воно? Я ж вас вже з місяць не бачив, певно. – гість голосно хрумкнув огірочком і подивився на друга.

– Та якось потрошку. Останнім часом щось роботи багацько було. І в теплиці за рослинами доглядати треба, і нові житлові блоки готуємо для наступних місій з Землі, адже скоро китайці повинні прилетіти. Немає коли голову підняти.

– Так, бути першопрохідцями непросто. Але ж, тільки уявіть, ми на Марсі! Ніколи б не повірив, якби мені колись сказали про те, що я їстиму свіженькі овочі на Марсі!

– Деякі досі не вірять у це. – хазяїн залився дзвінким реготом. –  Тут до мене Джон на днях заходив.

– Знову цей американець намагався вивідати наші «таємні» технології для вирощування овочів?

– Ні, цього разу він розпитував, чи ми, бува, не перевозимо наш славнозвісний український чорнозем на Марс.

– А ви йому що?

– А що я? Як можна пояснити цим бездушним людям, що землю просто треба любити, доглядати, вкладати душу в це діло? Тоді й родити буде, хоча б й на Марсі.

– Чисту правду кажете, куме! – гість ще раз наповнив чарки. – Вип’ємо за любов до землі і до Землі!

Обидва чоловіки інстинктивно підняли голови догори і знайшли поглядом невеличку цятку у рудому небі, після чого синхронно піднесли чарки у напрямку цієї цятки, ніби вітаючи далеку планету, та одним рухом опорожнили їх.

На кілька хвилин у приміщенні запанувала тиша. Чоловіки замислено споглядали Землю, яка зараз рухалася приблизно у 100 мільйонах кілометрів над їхніми головами.

– Іноді дивлюся я на Землю і не можу повірити у те, що Україна першою змогла колонізувати Марс. – хазяїн першим порушив тишу. – Дивлюся так у космос, на нашу маленьку блакитну цяточку, і здається мені, що це все мені лише сниться. Хто на початку 21-го століття подумав би, що українці будуть першими на Марсі? І лише після нас сюди прилетять американці, німці, китайці…

– Так. Саме тому в деякій мірі я вдячний кацапам за це.

– Тобто? – хазяїн кинув здивований погляд на співрозмовника.

– Ну дивіться самі: якби ті курви не напали на Україну у 2014-му і наші не почали б розробляти найновітніші зразки зброї та ракет, які після перемоги стали основою для українських космічних баз та міжпланетних вантажних ракет, то ми навряд чи змогли б зараз вирощувати овочі на Марсі та пити Першу Марсіянську Хріновуху.

– В чомусь ви праві, куме. Хоча й недешево дався нам той розвиток, але без тієї війни навряд чи ми б з вами познайомилися тоді на Кубанському космодромі.

Замість відповіді гість розлив залишки хріновухи по чарках.

– Слава Героям за Український Урал та відкритий шлях у космос.

– Навіки слава!

Чоловіки осушили чарки і затримали повітря, чекаючи поки вляжеться гіркота від хріновухи та спогадів. Закусювати, п’ючи за Героїв України, за давньою традицією, не стали.

На довгий час у приміщенні наступила тиша. Мовчали так довго, думаючи кожен про своє, що з-за краю прозорого купола з’явилася нова яскрава пляма.

– До речі, куме, ви чули вже новини? – гість перший звернув увагу на цього космічного гостя їхнього шматка неба.

– Які ще новини?

– Під час останнього сеансу зв’язку з Землею знайомий, що працює в космічному агентстві України, сказав що наші готують першу пілотовану місію на орбіту Юпітера та планують будувати там орбітальну станцію.

– Серйозно? – погляд господаря був сповнений недовіри.

– Джерело абсолютно надійне, тому не бачу сенсу йому не довіряти. Тільки уявіть, скоро люди будуть жити на юпітерській орбітальній станції! На першій українській орбітальній станції у космосі. Просто приголомшливо!

– Дійсно неймовірні новини. Цікаво, як далеко ми зможемо полетіти у космосі?

– Думаю, що колись наші нащадки побачать зблизька інші зорі, можливо навіть відвідають інші галактики. А там, хто його знає, як далеко людство занесе у космосі, та на яких віддалених планетах ми будемо обробляти землю та вирощувати хліб, на здивування всіляким Джонам?

Чоловіки знову спрямували свої замріяні погляди у темну далечінь космосу, роздумуючи про космічні перспективи людства.

10 коментарів до “Перші на Марсі

  1. Ion

    Клаас, це чудово, мені подобається, що тут стільки українського менталітету:)

  2. Учасник і читач

    Страшенна “клюква” по-українськи. Чекав коли вже герої після хріновухи почнуть танцювати гопак.

  3. Автор

    Шановний, Учасник і читач, дуже дякую за конструктивну критику!
    Наступного разу візьму до уваги ваші зауваження і писатиму з їх урахуванням =)

    ПС: “клюква” українською буде журавлина. ***************************************

  4. Людоїдоїд

    Мммм, це кумедно, так. Десь на рівні з “Бурячками”.
    Спробуймо трохи переінакшити. Двоє сибіряків у вушанках сидять на марсіанській базі “Красная тайга”. Вони дудлять водочку, закушують оселедцем під шубою та згадують, розжарюючи самовар чоботом, славетні минулі деньки. Тоді Великая Россиюшка перемогла всіх хохлів, чурок та америкосів і перша колонізувала Марс. А їхні діточки полетять колонізувати Альфу Центавра під “Барыню-сударыню”.
    Чи нехай це будуть такі лимонно-жовті вузькоокі япошки в бамбукових касах і гетах, що наминають рамен і мріють про наступну Сферу Експансії – тепер до зірок.
    Читати весело, та твору мало бути лубочно українським, аби бути хорошим.

  5. Автор

    Людоїдоїд, ну, якщо для вас українська культура – це стереотип, тоді най буде так. Кожен бачить те, що хоче бачити. Проте для декого українська культура, описана у творі, це не стереотип – а досі життєві реалії. Шкода що для декого ця культура стала “клюквою” та стереотипами.

  6. Фантом

    Вітаю, авторе!

    За перемогу над кацапнею – 10 🙂 Не певен, правда, що нам особливо їхній Урал потрібен.
    І знову образ українця заснований на заклішованих сало-огірок-горілка. І навіть успішний українець все одно не обходиться без цього. Власне, а як же еволюція уявлення про українця в принципі? Нічого не маю проти автентики, але такими темпами ми скоро дійдемо до екзоскелетів у формі шароварів та плазмових рушниць , стилізованих під шаблю у космодесантників.

    Успіхів та наснаги!

  7. Автор

    Фантоме, дякую за побажання!
    Моє оповідання ні в якому разі не є серйозним науковим твором. Тут багато чого писалося з гумором, дещо з сарказмом, трохи болючих питань, як відповідь сусідам і капітулянтам та поєднання класичної української культури з майбутнім. Зрозуміло, що вже зараз українська сільська культура сприймається насмішкувато, що вже казати про майбутнє. Але й майбутня глобалізація та стирання національних особливостей на користь “єдиної земної цивілізації” мене теж не тішить. Тому і виникла ідея поєднати українське село з подорожами у космосі. Тим більше що автору самому близька ідеологія любові до землі та української культури. Не думаю, що описане майбутнє є чимось взагалі неможливим.

    І не в якості докору, але просто для ознайомлення з іншими поглядами. Що для вас є уособленням успішного українця, якщо описані особливості ви вважаєте кліше? Бо я писав це не як насмішку, чи стереотипи, а як звичайні особливості саме українського побуту, якими і я сам особисто користуюся і пишаюся.

  8. Murrrchik

    От реально “клюква”. Наче й приємно таке читати, але млосно, тому що це фантастика, а якесь казкове фентезі. Хоча, технічно написано досить непогано.

  9. Форель

    Пардон, авторе_ко, але текст більше схожий на замальовку діалогу, а не на самостійне оповідання. Персонажі зустрілися, поговорили… і все. Зав’язка наче є, але на тому все.
    “Слугувати” повторюється в двох реченнях, яке йдуть одне за одним, дуже помітно.

    Успіхів на конкурсі!

  10. Румата Касторський

    Не виглядає як оповідання, а радше як фрагмент з якоїсь повісті вирваний з контексту. Ні початку, ні зав”язки, ні розв”язки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *