Нове хобі андроїда

Автор | 01.08.2020

Гіроплатформа рухалася швидко, але плавно. N-118 завжди добирався поверхнею, бо пересуватися тунелями дорожче коштує. Він працював на виробництві будматеріалів, з яких будували житлові блоки для людей – стежив за справністю обладнання, керував процесом. Усе обладнання там було роботизованим і мало штучний інтелект, як-от і ця гіроплатформа, що його везла, але за технікою хтось повинен наглядати – а для цього підходили або люди, або андроїди. Людям було незручно працювати на поверхні, бо в атмосфері Дієни замало кисню, і доводиться носити неповороткі скафандри. А андроїдам добре – їх люди власне для цього і створили. Вони так і не змогли придумати нічого кращого, ніж собі подібних. Більш того, пам’ять кожного андроїда була скопійована з якоїсь конкретної людини, ще на Землі, – тому андроїди, однаковісінькі зовні, відчували певні емоції, вважали, що у них є національність, усвідомлювали належність до чоловіків чи жінок – кожен по-своєму… Хоча люди, коли говорили про андроїдів, ніколи не казали, що ті щось відчувають, вони казали, що андроїди симулюють почуття та емоції. Але то нічого, андроїди за це на них не ображалися. Тут, на Дієні, вони мирно співіснували з людьми за людськими правилами – мали роботу, отримували за неї платню, мали житло. Деякі, щоправда, відключили собі емоційний модуль і приймали рішення, мов звичайні роботи, але N-118 ніколи не хотів цього робити, йому подобалося бути емоційним андроїдом.

Він поглянув убік. Недалеко від доріжки, аж до горизонту, з сірого ґрунту рясно проростали місцеві сині рослини, які зовні чимось нагадували земне алое, але висотою до двох метрів. Він перевів погляд на блідо-жовте небо. До заходу тутешньої зірки залишалося декілька годин. Ще є час трохи потренуватися, бо він у прямому сенсі не дуже впевнено стояв на ногах. Гіроплатформа зупинилася біля входу до блоку – підземного житлового будинку для андроїдів, таких, як N-118.

– Ми прибули до блоку НТІ-22. Дякуємо, що скористалися нашими послугами, пане N-118. З вашого рахунку буде списано 14 койнів. Гарного часу, – повідомила гіроплатформа синтезованим голосом, оскільки була налаштована на роботу і з людьми, і з андроїдами.

«Дякую, вам також», – N-118 надіслав їй у відповідь електромагнітне повідомлення.

Блок НТІ-22 був підземною спорудою, в якій проживали, тобто відпочивали від роботи, андроїди. Типове житло андроїда складалося з прямокутного боксу, в якому крім дверей було щось на зразок канапи й блоку живлення, від якого андроїди заряджалися у перерві між робочими днями. Вентиляції не було – вона андроїдам не потрібна, але тьмяне світло все-таки відходило від середини стелі – воно допомагало краще орієнтуватися візуально.

На своєму поверсі N-118 спершу підійшов до сусідніх дверей. Це був бокс його сусідки – андроїда на ім’я Т-204, особистість якого була свого часу скопійована з особистості жінки. Взагалі на поверсі мали бокси вісім андроїдів, але лише у них двох – N-118 і Т-204 – емоційний модуль не був відключений.

N-118 надіслав електромагнітне повідомлення, це їхній звичний спосіб спілкування:

– Вітаю, Т-204, ти зараз вільна?

– Вітаю, N-118, я заряджаюся. Заходь.

Клацнув замок, двері відчинилися. N-118 увійшов. Т-204 сиділа на канапі, поклавши ліву руку зап’ястком на зарядну панель.

– Я собі купив нові ноги, бо старі вже зносилися.

– Вітаю тебе. Які взяв? – Т-204 поглянула на N-118 нижче того місця, що у людей називається тазом, і зафіксувала собі у пам’яті, що металеві елементи його ніг і справді блищать, а полімерні – чорніші, ніж були раніше.

– Вироблені тут, на Дієні, але дорогі. Гарантія аж двадцять періодів.

– Вони тобі підійшли одразу? Чи докуповував драйвери до них?

– Довелося оновити до розширеної версії. Але я ще не дуже впевнено ними володію, мені треба тренуватися. Тому хотів тебе запросити пограти у парний футкуб.

– Так, за двісті сімдесят митей матиму вже повну батарею, і зіграю з тобою. Чекай, N-118, – відповіла йому Т-204.

– Я почекаю у себе, – сказав N-118 і вийшов до коридору. Він дійшов до своїх дверей, електромагнітним сигналом відімкнув їх і увійшов до боксу.

Його бокс був трохи не таким. Крім звичайної канапи, під стіною стояла довга ємність із ґрунтом, над якою був постійно увімкнений випромінювач ультрафіолету, а поруч стояв контейнер із водою. N-118 відразу активував світлофільтр в очах і просканував поглядом ґрунт – над поверхнею було вже добре видно декілька десятків паростків незвичного для місцевої рослинності кольору. Він налив із контейнеру трохи води на ґрунт і став у кутку, чекаючи на гру.

N-118 любив грати у футкуб – він йому чимось трохи нагадував земний футбол. Андроїдам теж треба інколи тренуватися, щоб рухи були точнішими, а зусилля розподілялися більш раціонально, щоб заряду акумуляторів на довше вистачало. Але люди ніколи не кажуть про андроїдів, що ті тренуються, натомість вони кажуть «самодіагностуються і налаштовуються».

Через триста митей прийшла Т-204. Вона хотіла йому сказати про те, що вже зарядилася, і тому не проти пограти з ним у футкуб, але прикипіла поглядом до ємності з ґрунтом та паростками.

– N-118, що це у тебе?

– Т-204, це моє нове хобі.

– Я теж хочу придбати кімнатну рослину. Але у більшості андроїдів не виходить про них піклуватися. А чому твоя такого зеленого кольору? І чому випромінювач налаштований на ультрафіолет? Невже ти вирощуєш земні рослини?

– Так. Це цибуля.

– N-118, запит на повтор. Це цибуля?

– Так. Це земна цибуля. Я придбав комплект для вирощування.

– Але ж це не декоративна рослина.

– Підтверджую. Це овоч із корисними властивостями.

– Для чого тобі овоч? Хіба ти споживаєш людську їжу? Чи ти хочеш стати більш схожим на біологічну людину?

– Ні, це дорого. Я подарую врожай своєму начальнику. Він людина.

– Я відчуваю сильне здивування. Чому земний овоч, а не дієнівська декоративна рослина? І як тобі вдається робити так, щоб він у тебе ріс?

– Усе просто, – відповів N-118, – я українець.

6 коментарів до “Нове хобі андроїда

  1. Гуакамоле

    “Кекнув” вкінці. Мабуть перший із творів з надпростою задумкою (ІМХО), який не хочеться критикувати за цю ж простоту. Дяк, підняло настрій)

  2. Людоїдоїд

    В оповідання цікава структура, що далі, то менші абзаци. І що далі, то живішим воно стає.
    Початок страждає тим, що вже чимало творів на конкурсі – лекцією про світ оповідання. Для більшості художніх творів діє правило “не розказуй, а показуй”. Наприклад, в наступному абзаці “Недалеко від доріжки, аж до горизонту, з сірого ґрунту рясно проростали місцеві сині рослини, які зовні чимось нагадували земне алое, але висотою до двох метрів” – це саме те, що потрібно аби зробити світ живим. З цього б і почати, а далі вже що то за планета і хто на ній живе.
    Певна відстороненість андроїдів від людей, думаю, тільки на користь. Дуже подобається їхній технічний стиль мови і як N-118 формально слідує йому, але почуття таки проблискують.
    “під стіною стояла довга ємність із ґрунтом, над якою був постійно увімкнений випромінювач ультрафіолету” – і тут закралась думка, що андроїд вирощує коноплю
    Остання репліка спантеличує. Ну так, вона змушує посміхнутись, але це несподіване одкровення, до якого ніщо не веде. Так що “кек”.
    Твір спершу здавався не дуже, але під кінець відчуваю, що читав не дарма. Продовжуйте!

  3. Фантом

    Вітаю, авторе!

    Непогано, проте вийшло, що почали за здравіє, а закінчили за упокій. От навіщо стільки уваги акцентувалося на емоціях героїв, невимкнених емоційних блоках? Щоб в кінці сказати, що цибуля росте, бо ГГ… (не спойлеритиму 🙂 )

    Успіхів та наснаги!

  4. (автор)

    Надзвичайно вдячний за коментарі 🙂
    Це моя перша спроба в такому жанрі (про космос із обмеженням у 6000 знаків), текст написав спеціально для конкурсу, і дуже було цікаво дізнатися, як його сприймуть інші.
    Щодо “лекції” на початку – згоден, і навіть вже придумав, як цього можна було уникнути, але умови конкурсу не дозволяють редагування, тому візьму до уваги на майбутнє 🙂
    Щодо емоційності – головна ідея була у тому, що вони усвідомлюють свою національність 😉
    Іще раз дуже дякую і бажаю всім успіхів на конкурсі!

  5. Форель

    Мабуть, перше питання, яке у мене виникло, це етичне.
    Тут відносно нещодавно одна компанія шукала людину, обличчя якої можна було б використовуватися в серійному виробництві андроїдів-доглядальників, якщо не помиляюсь. І сама ідея “взяти” у реальної особи її обличчя з такою метою дуже неоднозначна, а в творі йдеться навіть про щось більш особисте – спогади.
    Звідси маю друге питання: чому спогади у андроїдів є, емоції є, національність теж є, а зовнішність у всіх однакова? Здається, що людство створювало їх здатними бути особистостями, але не додало однієї з важливих можливостей це зробити. А ще ім’я. Імен у них теж немає, що дещо дивно – якщо андроїди імітують людей у багатьох інших аспектах, то перше, що вони мали б вимагати, це імена, а не назви, щоб “як у нормальних людей було”, адже їх, очевидно, все ж зачіпає, коли люди кажуть, що андроїди “симулюють” емоції чи “самодіагностуються і налаштовуються”.
    І головне питання.
    А нащо андроїдам національність?

    Ще додам про літери в назвах андроїдів. Текст написаний кирилицею, але літера в назві гг латиницею, а номер блоку, де він живе? Логіка каже, що також латиниця, як і літера в назві його сусідки, хоча з однаковим успіхом то може бути і кирилиця. Веду до того, що кирилиця могла б підкреслити ту національну приналежність, яку мають андроїди. І розвіяла б сумніви щодо того, як читати назви.

    Успіхів на конкурсі!

  6. (автор)

    Дякую за запитання 🙂
    Андроїди ідентифікують один одного не за обличчями. Як саме – поки що не можу розкрити 😉 , про це буде в одному з повних текстів.
    N-118 і т.д. – це і є їхні імена – у кожного своє.
    Назва блоку – це не назва окремого помешкання, це, як поштова адреса багатоквартирного будинку. В ньому мешкають андроїди різних національностей або неемоційні, які не належать до жодної з національностей. Тому латинки в адресі, як на мене, достатньо. Але я навмисно використав такі літери – щоб дати читачеві більше простору для осмислення прочитаного.
    І цілком згоден – у тексті і справді можуть траплятися певні нелогічні моменти. Але на те він і художній текст, щоб відрізнятися від наукової статті 🙂

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *