ІКАР Єдність

Автор | 01.08.2020

Повітря було наповнене запахом стріляного пороху. Звуки мечів і мушкетів стали поодинокими. Вони лунали все рідше, доки місцевість не накрила тиша.

Посеред тіл, що колись були ворогами одне одному, лежав чоловік. У роті йому відчувався присмак вже остогидлого заліза. Він змирився з тим, що пропустив постріл дробом у живіт, але не міг прийняти втрату неба.

До пораненого кульгаючи підійшов стомлений солдат.

– А я казав, що тебе підстрелять, – вимовив він з іронією.

– Ти ще в першому бою не хотів битися з нами пліч-о-пліч. Думав, зрадимо вас.

– Так, бо ще не знав, з якими дурнями маю справу. Чому ви погодилися допомогти?

– Війна то безглуздя, але ми побачили можливість.

– Яку?

– В нашому холодному краю кожен знає, що одному не вижити. Тільки об’єднуючи зусилля, можливо змінювати цей світ, робити його кращим. Ваші землі мають величезний потенціал, однак ви постійно гризетеся за їх клаптики, воюєте всі проти всіх й навіть не бачите далі власного носа. В єдності з усіма вами є можливість побудувати щось більше – державу, яка зможе все. Навіть сягнути зірок.

– Ну й дурість. Наче реально об’єднати ці землі. Про подорожі до зірок взагалі мовчу.

– Ніхто не вірив, що можна виживати в наших краях, але ми сильніші від будь-якого з ваших ворогуючих поселень.

– Пощастило.

– Виправдовуйся скільки хочеш, – вимовив поранений, глянувши на небо.

– Якби менше ґав ловив, витріщаючись угору, то не стікав би кров’ю, – обурено відповів союзник.

– Тоді в чому сенс?

– Який сенс?

– Жити, робити, вірити, розвиватись…

– Цього тобі навіть Бог не скаже. Я сам не впевнений, чи є цей «Сенс» взагалі.

– У мене був. Власне, й досі є.

– І який?

– Мені часто снилися подорожі поміж зірок. Ми з командою плавали там, де ніхто навіть не мріяв бути. Бачили те, що й не судилося людським очам.

– То ось, чому ти постійно витріщаєшся туди!

– Так, – погляд пораненого став сумним і опустився на землю, – Плакали мої зоряні мандри. Лишається вірити, що ця жертва хоча би наблизить інших до їхніх мрій. Єдність – ключ до можливостей…

Посидівши пару хвилин у роздумах, живий закрив очі померлому та пішов до точки збору війська. Почуте не полишало його думок. Війна тривала ще сім років й закінчилася утворенням імперії. За час відданої служби колишній солдат став важливою фігурою в контррозвідці. Його нове кредо: «Єдністю до зірок» – було непохитним навіть перед обличчям смерті.

– Чому ти погодився?

– 54 роки з 92 я прожив заради розквіту нашої імперії. Робота десятків тисяч полеглих товаришів і мого життя тепер під загрозою знищення та дискредитації через цей розбрат. Ми отримали можливість зупинити хаос ціною життя одного контррозвідника, якому і так не довго лишилося. Якщо для згоди з кандидатурою нового імператора їм потрібна моя голова, то хай так і буде! Ми надто багато сил вклали в об’єднання і не можемо все втратити.

– Твоя смерть послабить військових! Молодший ще не готовий бути заміною.

– Він ніколи нею і не стане. Імператор не повинен бути обличчям лише однієї групи. Його тягар – єдність усієї держави. Тільки так вдасться повернути розквіт й подолати межі можливого. Я не здатен об’єднати всіх, бо є союзником одним та загрозою іншим, Молодому імператорові вони відкриватимуться в намаганнях маніпулювати. Це зробить його концентрацією загальної волі, але самотужки з таким тиском не впоратися. Стань на моє місце, приглянь за ним і допоможи повернути єдність в імперію, яка колись зможе все. Навіть дотягнутися до зірок. Вам настав час захистити та примножити спадок поколінь, які віддали за це життя.

Остання воля наставника лишилася в серцях майбутніх імператора та міністра війська. Коли криза минула, людям потрібен був символ, що закріпить результати століття розвитку і боротьби за виживання величезної держави.

Настав день, коли кожен задіяний працівник, від інженера до прибиральника, переживав напругу, що літала в повітрі. Відчуття довгоочікуваного свята змішувалося зі страхом невдачі, втомою і неймовірною відповідальністю за кожну дрібницю.

Близько мільйона військових, салютувало команді, яку в барокамерах транспортували до стартової установки першого Імперського космічного автономного розвідника – «ІКАР Єдність». Проект був результатом діяльності сотень приватних та державних конструкторських бюро, в кожному з яких працювали тисячі великих майстрів. Імператор стояв, салютуючи разом з армією та міністрами.

– Цікаво, старий за цим спостерігає? – запитав імператора міністр війська.

– Я здивований, що він з могили не виліз, щоб на таке глянути, – відповів той, – Імперія, що сягнула зірок… За 20 хвилин це може стати нашою другою назвою. Тобі віриться?

– Мені віриться в колосальність праці наших людей. Саме проведення таких робіт є досягненням, яке вражає й не дівається в нікуди.

Стартова установка почала світитися синім кольором, що повідомляло про активацію магнітів. Мільярди людей з різних держав затаїли подих. Коли обмежувачі було знято, корабель стрімко здійнявся в небо. Менше хвилини й атмосфера була позаду.

Із динаміків пролунав голос керуючого операцією: «ІКАР Єдність» покинув орбіту. Життєві показники екіпажу – задовільні. Офіційно підтверджую – запуск успішний!»

Через пару днів, коли команда прокинулася після реабілітації в барокамерах і була готова до рапорту, в центр керування зайшов офіцер.

– Герой східної оборони хоче синочка почути? – Запитав керівник операції.

– А хто не хотів би? – відповів новоприбулий.

– Добре, вони майже оговталися після перевантажень. Думаю, ти особисто можеш прийняти рапорт.

Відповідь на запит зв’язку з центром не змусила довго чекати.

– Говорить капітан корабля «ІКАР ЄДНІСТЬ». Встановлення зв’язку підтверджую.

– Від імені центру керування говорить Майор Кий. Рапортуй синку, як там?

– Батьку, все так, як у моїх снах, – промовив капітан, ледь стримуючи захват і сльози, – Наш маленький штучний світ пливе крізь простір без жодних умов для життя! Ми бачимо те, що й не судилося очам людей. Єдність подолала межу можливого і сягнула зірок.

7 коментарів до “ІКАР Єдність

  1. Громовик

    Щоб подолати проблеми потрібно об’єднатися. Ця ідея не нова але, як на мене, ще не сильно заїжджена. Склалося враження, що оповідання це агітка тієї самої імперії, що в оповіданні, і цьому є якийсь шарм.

  2. Автор

    Дякую за коментар, чекав першого з нетерпінням)) Ідея справді не нова, але, на мою думку, незаслужено забута та навіть актуальна для нашого часу. Люди стають дедалі відчуженими та вразливими через протиставлення себе усім навкруги. У світі де «людина людині вовк» ми забуваємо, що завжди десь, або колись, буде той, хто розділяє твої найсміливіші бажання. Разом у вас набагато більше шансів досягти не лише власних цілей, а й відкрити дорогу іншим.

  3. Андрій

    Такий собі експрес потяг історією імперії. Таку історію було б цікаво почитати у великому об’єму, щоб зрозуміти всі деталі та співчувати персонажам. Тому ідея загалом цікава, але коротким об’єм тексту для неї не підходить, занадто хаотично вийшло, як на мене.

  4. Автор

    Здається, трохи не догледів і великий світ книги почав тиснути на історію що відбувалася паралельно з подіями більшого твору. При написанні я намагався зобразити не історію держави, а важку подорож самих ідей єдності та польоту в космос. Ідей, що передаючись сотні років між різними людьми пройшли шлях від бузглуздя до факту. Імперія ж мала бути лише обличчям та формою організації єдності людей, що колись воювали одне з одним. Дякую за коментарі, буду вдосконалювати подачу та акценти))

  5. Автор

    Люди, не соромтеся коментувати;) Я взяв участь в конкурсі перш за все, щоб отримати критику (об’єктивну і суб’єктивну теж). Дуже хочу почути, у кого які думки викликає оповідання. Байдуже чи негативні, чи позитивні.

  6. Прибулець

    Надто великий відрізок подій. Читаючи, плутаєшся у часі і в героях. Ідея хай би була, але подана надто прямо і часто повторюється. Тобто хотілося б, щоб герої якось практичним шляхом (у тому числі через невдалі спроби) дійшли до висновку, що таки так – потрібно об’єднання заради мети. А так виходить з моменту, як солдат почув цю ідею, усе пішло, як по маслу. Ту ще такий момент, якщо солдата так зачепили слова союзника, то було б добре показати, причину (наприклад, вони були близькими друзями, померлий врятував життя того, що вижив тощо).
    Авторові удачі!

  7. Автор

    Дякую за відгук)) Є над чим подумати.
    Солдат перейняв ідею, бо не знав у чому сенс війни, жертв, життя, а йому трапилась людина, яка до кінця вірила у свою відповідь на ці питання. Про це говорить лише пара фраз і можливо вони губляться серед інших елементів, або їх не достатньо для передачі подібного. Зважатиму на таке у майбутньому.
    Вам також удачі!)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *