І тур голосування

Автор | 05.07.2018

Розпочинається голосування конкурсу фантастичних міні-оповідань «Зоряна фортеця: Зірка Шеклі».

Нагадуємо кілька важливих деталей:
1. Голосування І туру завершиться 11 липня о 21:00.

2. При голосуванні знаходите у яку групу потрапило ваше оповідання, й голосуєте за наступну. Тобто:
Оповідання у групі 1 – читаєте й голосуєте за групу 2.
Оповідання у групі 2 – читаєте й голосуєте за групу 1.

3. У голосувальному бюлетені, який спрямовується на адресу [email protected] , ви маєте виставити оцінки від 1 до 10 кожному оповіданню вашої групи читання. При цьому лише одна мініатюра має отримати 1 бал і лише одна мініатюра має отримати 10 балів. Інші роботи контрольної групи можуть отримати будь-яку цілу оцінку.

4. Також не забувайте додавати інформацію про участь у майстер-класі, якщо ви цього не зробили, коли надсилали оповідання. За замовченням ми вважаємо, що ви НЕ зможете взяти участь. Нагадаємо, що майстер-клас відбудеться 22 або 23 вересня у Львові під час Форуму видавців.

5. Щось пішло не так? Пишіть! Краще написати, ніж сумніватися до останньої секунди голосування.

22 коментарі до “І тур голосування

  1. murrrchik

    Доброго дня!
    А як дізнатися до якої групи потрапило оповідання?

  2. murrrchik

    Пташко, дякую 🙂
    А то поки що з новим дизайном не розібрався.

  3. Автор одного з оповідань

    Є у мене думка/пропозиція, можливо неприйнятна, можливо колись таке вже робилося. А все ж висловлю.
    Чи не краще було б коментарі до оповідань вмикати ПІСЛЯ голосування?
    Поясню.
    От читає кожен автор чужі оповідання. Складає певну думку про них. Приблизно уявляє оцінку. А потім читає коментарі. І ця оцінка може змінитися. Наприклад коментатор підмітить якісь технічні нюанси, або просто своє суб’єктивне “не подобається” висловить. Всі ми люди, і думка інших також впливає, навіть, якщо це відбувається десь поза межами свідомості. Конкретно у цьому конкурсі мені одне оповідання дуже не сподобалося тим, що воно максимально далеке від Шеклі (на мою думку). А у коментарях читаю, що воно класно написане, глибоке і так далі. І справді це бачу. Я вже просто не можу йому поставити найнижчий бал, хоча й збирався.
    Цей приклад, на жаль, нетиповий. Бо зазвичай коментатори знаходять що покритикувати, а не похвалити. Розумію, що з найкращими намірами, аби автори росли і так далі. Але при цьому, вони змінюють думку, тих хто має оцінювати у негативний бік.
    Особисто я тому намагаюся виставити оцінки не читаючи коментарів у перший же день, як відбувається розподіл по групах.
    Але все ж, чи не краще було б “розбір польотів” робити після голосування?

  4. Птиця Сірін

    Вважаю, що не варто це робити. Бо після голосування всі порозбігаються ))) А що це буде за конкурс, на якому не можна висловити думку. Задля обговорення й збираємося.

  5. murrrchik

    Все просто: не читайте коментарів до прочитання всіх творів і попереднього виставлення оцінок. Та й власна думка у кожного має бути своя, а не змінюватися від думок інших.
    Досвід попередніх конкурсів показує, що після закінчення голосування і визначення переможців, коментарі з’являються лише в темі оголошення результатів, але ніяк не під розповідями. А автори пишуть, стараються, чом би їх не похвалити або, навпаки, не вказати на помилки?

  6. Електроскат

    А мені, навпаки, подобається читати коментарі: надзвичайно цікаво подивитися на один текст під різними кутами, порівняти враження. Просто свято, серйозно. Ну і що, якщо це якось вплине на остаточний результат у балах – мені навіть здається, не так уже сильно й вплине, бо кожен все одно буде керуватися в першу чергу власним судженням, внутрішнім чуттям, уявленням про головне й другорядне. А коментарі показують, що вони ой які різні, ці уявлення.
    До того ж це дійсно так: після завершення основної частини ніхто зазвичай нікуди коментувати не йде. Навіть зараз: теоретично могло би бути по 39 коментарів під кожним текстом, але щось їх немає, бо це не обов’язково. Далеко не всі роблять те, що не обов’язково. А якщо закрити коментування, то й половина ентузіастів розбіжиться.

  7. Вусатий, як Сом

    Отож бо, всі ми люди і легко піддаємось впливу. Однак, в цьому випадку, все одно варто лишатись при своїй думці. Я, особисто, ще не проголосував, однак попередньо виставлених оцінок не зміню. Адже головне зараз- ті емоції, які я відчув при читанні. Може, з погляду якогось літературознавця твір буде вартий одинички, але якщо він зачепив щось у душі, то яка різниця, що думає той літературознавець.

  8. Відьма

    Авторе одного з оповідань, не піддавайтеся впливу коментарів! Трапляються досить влучні зауваження, але мені здається, що не всі коментують, так би мовити, по совісті. І це, власне, не заборонено. У будь-якому разі, я б теж радила орієнтуватись на перше власне враження, а якщо є сумніви, можна перечитати твір ще раз і оцінити за тими критеріями, за якими Ви оцінюєте інші твори. Мені здається, так буде чесно.

  9. Відьма

    Кожен має свої критерії оцінювання. Для мене важливо, щоб твір відповідав темі конкурсу, і якщо автор пише, що на його думку з таких-то причин це в дусі Шеклі, то я беру до уваги таку відповідь. Але якщо автор прямо каже, що чхати йому на тему, то розумієш, що він і не намагався слідувати умовам конкурсу. Тоді, звісно, я не можу поставити високу оцінку, бо це буде несправедливо по відношеню до тих, хто багато думав над темою і писав спеціально під тему конкурсу, хоча, може також мав в запасі інші фантастичні оповідання. А для когось це, можливо, другорядний критерій.

  10. Зіркохід

    Коменти пишуться передусім для авторів. Читати їх, звісно, треба, але з оглядкою, позаяк то все дикі відсебеньки і замасковані комплекси :-). Краще вже власні коменти писати – ніщо так не звільняє від йаду і жовчі, як добрячий змістовний відгук на творіння ближнього :-). Так що не лінуйтеся, друзі. А то як мінімум двом десяткам авторів реально загрожує інтоксикація негативом :-).

  11. Автор одного з оповідань

    пане Зіркохід, дякую за “відсебеньки” – смачно))
    А по суті – ну власне саме це я й мав на увазі.
    І, пані Відьма, я теж вважаю, що якщо вже конкурс має тему, то це слід брати до уваги.

  12. ще один з авторів

    Оповідань багато – прочитаєш всі, і вони складаються в одне довгеньке таке оповідання. І важко пригадати з назви, яке з них було яке. То я собі роблю таку табличку. Цього разу в ній 5 стовпчиків, умовно “Новизна”, “Добро”, “Шеклі”, “Гумор” і “Мова”. І ставлю оцінки за цими критеріями 0, 1, 2. Плюсую, отримую оцінки від 0 до 10. Звісно, ті, що біля заповітної десятки, перечитаю ще кілька разів, додати можу бали в якомусь стовпчику, чи поза стовпчиком, і роблю приміточку умовну, за що. Тоді простіше буде виставити кінцеві оцінки. Це просто в плані обміну досвідом, не починайте одразу лаятися 🙂

  13. Marina

    А мені цього разу було важко оцінювати, з 20 сподобалось 6. І вони всі непогані, заслуговують на оцінку 8-6.

  14. Слава

    Як на мене, то коментування під час голосування, дійсно, можна ввимкнути. Але потім бюлетені із голосами не оприлюднювати, а дати ще неділю авторам на обов’язкове коментування всіх творів, і без нього остаточно бюлетені не зараховувати >_<

  15. Зіркохід

    Потужно :-). Але малореально. Одні загойкають благим матом: “Ето, как єго, волюнтарізьм!”, інші понаписують у коментах “Клас!”, “Супер!” чи “Гівно” і формально здобудуть індульгенцію на зарах. А оргам усе це потім облікувати? Ну-ну… 🙂

  16. Слава

    Помріяти також непогано про нездійсненне )

  17. Брунатний гоетист

    Як саме слід оформлювати бюлетень? Є якийсь бланк, чи просто треба у емейлі надіслати перелік оповідань з оцінками?

  18. Волод

    Обов’язкове коментування – то не обов’язкова умова підвищення його активності 🙂
    Можна інакше. Наприклад, якщо існують форуми з такими техн.можливостями, то просто додавати кожному авторові рейтинг коментування (наприклад, рівний відношенню кількості знаків, написаних ним до чужих оповідань, до сум.кількості знаків написаних до його оповідання).
    І от, заходить читач в тему якогось оповідання і бачить, що у автора рейтинг 0% (нуль). Тобто, можливо, що він вже проголосував і пішов займатись своїми справами… А отже – нема й сенсу коментувати.
    Зате люди, що хотітимуть коментарів – писатимуть їх і самі.

  19. Вусатий, як Сом

    То коментарі є обов’язковими? Я, наприклад, залишив коментарі лише до кількох оповідань.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *