Останній стрибок скайвера

Автор | 01.08.2020

Яна жбурнули на простору венасу під куполом, носом у холодну підлогу.

«Справжній мармур! Це скільки ж рейсів із Землі…»

Хазяїн маєтку Самуель Торій стояв, спершись на балюстраду, спиною до Яна. З підлоги здавалося, ніби він занурив голову в густий суп помаранчевих хмар і сірчаних вихрів. Ілюзію підсилювали пишний білий халат і візок із балонами.

— Мені сказали, що ти можеш підняти з Пекла будь-що, — пролунало в черепному інтеркомі Яна. — Що ти найкращий скайвер.

Обробка звуку не приховала, як важко було говорити старому. Усе місто знало, що він доживає останні тижні, якщо не дні.

— Залежить від того, кого спитати, — Ян підвівся. — Як колег, то я ганьба професії.

Самуель здригнувся від сміху, а за мить — від кашлю. Невже він хоче одне з тих міфічних зіль-сплавів із каньону Артеміди?

— Я по молодості теж жартував перед обличчям смерті, — нарешті вимовив Самуель. — Але серйозно: не дістанеш цей вантаж — опинишся в Пеклі так чи інакше.

Пан Торій обернувся, щоби підкріпити загрозу поглядом, та Ян побачив на зморщеному обличчі золочену кисневу маску з лімітованої серії — до сторіччя колонізації. Якось шукав таку у Вітряному поясі…

— Тож чого ви бажаєте?

— Деталі тобі дадуть. Мої вороги чекають поганих новин, — старий знов відвернувся до міста, яке павутиною розходилося по хмарах від його піднесеної цитаделі. — Але я планую розчарувати їх. Почати нову експансію.

Ян ледь не пирснув. Схоже, кисень ударив пану Торію в голову: він і так тримав у кишені три чверті легальних та не дуже бізнесів на Венері. Звісно ж, після його смерті почнуться чвари за спадок, але до чого тут скайвінг? Втім…

— Що буде, коли я повернуся?

— А ти самовпевнений!

— Після Пекла вже нічого боятися.

— Окрім кредиторів?

Ян осікся.

— Можеш забути про борги. Накину ще стільки ж, якщо поспішиш. Згода?

За хвилину Ян уже клацав по панелях зондів в ангарі, а серце витанцьовувало, ніби він надихався сірчанки.

Можна зав’язати. Купити собі модуль у місті та окублитися. Розповідати дітям про свої експедиції…

Ян посміхнувся: он як швидко на нього перекинувся стариганьский вірус! Хоча в самого пана Торія дітей ніколи не було — опромінився за роки на видобутку радіоактивних металів.

Розвернувши мапу на планшеті, Ян присвиснув.

Старий націлився на руїни в районі патери Ярославни. Саме тут венероків зо тридцять тому із-за мегаблискавки зазнав трощі Сьомий медичний квартал. Кількадесят тонн графену й металу разом із людьми миттєво провалилися в Пекло. Нічого цінного — тож скайвери не сувалися до уламків. До того ж, сектор був сейсмічно нестабільним.

— Ну, курви, ні піщинки, ні сірчинки! — сказав забобонний Ян своїм дронам та почав пускати їх крізь підлоговий шлюз. Голки в гарячі набряклі тілеса богині кохання, яка так попустила себе.

Кожен дрон прожив у Пеклі лише пів години, але із користю. Ян вивчав тримірну мапу вже на забралі первинного скафандра. Старому знадобилася «чорна скринька» із сервера медлабораторії — невже прострочені аналізи аж настільки цікаві?

Ціль знайшлася під купою оплавлених уламків: ізотопне маркування скриньки на диво непогано збереглося.

«Надто легко!»

— Хто сказав, що останній стрибок скайвера має бути найскладнішим? — промовив Ян, три рази потер свій щасливий код на лівому плечі та заліз у Голіафа.

Реактивні дрони тріумфально несуть за руки та ноги сірого титанового велетня в небі — так скайвера бачить замовник.

Хробак у консерві падає в чортів вулкан за чиїмось кільцем — так почувається скайвер.

Найгірше — чекати, доки скінчиться автоматичний спуск. Хтось інший думав би про сім’ю, а сироті-одинаку Яну залишалося тільки рахувати кілометри графенового троса, який з’єднував його із цитаделлю. Єдина рятівна нитка Аріадни, яка не може порватися.

За годину Голіаф привенусився біля уламків.

У Пеклі Ян вимикав свідомість та сам ставав роботом: відійти, просканувати, прорізати лазером пожерту сірчанкою графенову стінку, прямувати всередину. Усе це — вкрай повільно, долаючи спротив кілометрів розпеченого океану того, що на Венері чомусь звалося атмосферою. Системи Голіафа були настільки ж прості, наскільки й надійні, та могли витримати тут до перегріву біля години — але Ян прагнув управитися швидше.

Ступивши на уламки, Голіаф провалився.

Велика прохолодна порожнина — лише чотириста градусів. Ян не повірив сканерам, але порився в мотлоху під ногами… та хвилин за десять відкопав сталевий ящик із жовтими стрічками!

«Надто легко…»

Тієї ж миті на Голіафа впала вся печера уламків — ось і венеротрус. Кілька лазерних залпів, і великі шматки обшивки розійшлися в падінні. Ян не став чекати ще пригод і, закріпивши на грудях «чорну скриньку», скомандував змотувати трос.

Голіафа різко підтягнуло, піднесло з провалу… І жбурнуло назад на оплавлені каміння. Обірваний трос одразу загубився в кислотному мареві неба.

Поки велетень підвівся с колін, Ян уже все знав.

Лазерний розріз на графеновій стінці — гострі краї. Трос сам по собі не рветься, але тертя графену проти графену…

Він поспішив. Ідіотська помилка початківця.

Була ще екстрена катапульта Голіафу… допоки Ян колись не замінив її додатковим вантажним відсіком. Тепер жодний дрон або новий трос не встиг би підняти його живим.

Скайвер усе одно викликав одного — для вантажу. Нехай його пам’ятають як професіонала, що виконав місію.

Ян заплющив очі й подавив тремор.

«Хоч горювати буде нікому», — на цьому і заспокоївся.

Але тепер Ян не міг не дізнатися. Просвердлив «чорну скриньку», запустив сканери. Всередині — наносталеві носії пам’яті. Медичний архів.

Молодий Самуель Торій підробляв продажем біологічного матеріалу. Як і більшість венусян.

Три рази його сім’я використали для запліднення, лише один був вдалим. Але мати померла, і дитину віддали до інтернату. Код невідомого сина пана Торія Ян відразу впізнав.

Він містився на лівому плечі його скафандру — на щастя. Бо так звали Яна до того, як у нього з’явилося ім’я.

Тож он яку експансію планував пан Торій… Обливаючись потом під тривожні сигнали, Ян поклав око на кнопку зв’язку із цитаделлю.

Чи зможуть вони з батьком разом посміятися над тим, як смерть у відповідь пожартувала над ними обома?

16 коментарів до “Останній стрибок скайвера

  1. Саша

    Зовсім непогано!
    Творчих злетів!

  2. Ptaha

    Доволі цікаве оповідання. Бажаю успіхів.

  3. Гуакамоле

    Задумка мені довподоби, твіст не дуже, але який міг би бути кращим я не знаю. Загалом, для середньостатистичного ледачого гуакамоле, текст завантажує “венасами”, “інтеркомами”, “зільсплавами” і каньйонами Артеміди, ба більше, доводиться напружуватись, щоб уявити “ніби він занурив голову в густий суп помаранчевих хмар і сірчаних вихрів”, а це призводить до дискомфорту -_-. З іншого боку, поки це єдиний твір, який мене автор змусив перечитати, бо все ж таки цікаво. І заодно накинути йому кілька балів. Щасти!

  4. Фантом

    Вітаю, авторе!

    Гарне оповідання, сподобалося. Звісно, хотілося б позитивного фіналу.

    Мені от що незрозуміло – Торій знав, що Ян (спойлер)? Бо для мене тут ключове питання у вірі в героїв. Якщо знав, або хоча б підозрював – така його поведінка надто дивна.

    Успіхів та наснаги!

  5. Автор

    Дякую за гарні відгуки!

    Фантом, змушуєте мене гарячечно перечитувати твір! 🙂 Пан Торій якраз хотів дізнатися, чи є в нього син або донька, але це можна було зробити тільки діставшіи ті диски. Звісно, ж Торій не міг уявити, що то буде саме Ян. Отака дивна доля: він дізнається про сина, коли той вже сам приречений на смерть.

    Але тепер я переживаю, що це було не до кінця ясно із твору! Мабуть, подумаю, як це підкреслити, щоби не було плутанини.

    Гуакамоле, мені хотілося венусянського колориту. Моя філологічна гордість: тераса = венаса, (бо корінь не “Терра”, а “Венус”). Але перепрошую, якщо переборщив. І додатково дякую, що не полінькувалися перечитати, це вкрай приємно!

  6. Примарна хмара

    Оповідання сподобалося поки що найбільше з прочитаних. І пояснення зайві, все зрозуміло з тексту. Світ Венери змальований теж добре. Навіть ГГ вийшов не шаблонним, як часто трапляється в мініатюрах. Автору успіхів.

  7. Murrrchik

    Хороше оповідання, все що треба в ньому є, хоча, хотілося б якогось позитивнішого фіналу, та вирішувати авторові.
    Удачі на конкурсі! 🙂

  8. Лісовик

    Автор сам загнав себе у пастку. Вся інтрига у творі будувалася на закінченні. А в теперешні кризові часи читачам хочеться таки всеж більш позитивних творів. Не ставлю це в мінус оповіданню, його читачі його оцінять.
    Успіхів.

  9. Автор

    Примарна хмара, Murrrchik, дякую за такі оцінки!

    Лісовик, чому сам себе загнав у пастку? 🙂 Первинною в мене була якраз ця ідея гірко-іронічного фіналу, все інше добудувалося. Тобто це свідоме рішення, яке не було продиктовано необхідністю запиляти несподіваний твіст.

  10. Автор

    До речі! Дуже іронічно, що саме оповідання з позитивним фіналом у мене не пройшло… От і кому вірити? 😉

  11. Лісовик

    Ділюся виключно власним враженням. Не здивуюся, якщо виграє найбентежніше з найбентежніших. Тому ще раз успіхів. 😉

  12. Автор

    Дякую на доброму слові, колего! 🙂 Бо я тут без уваги критиків трошки знудився.

  13. Брунатно-бурий бобер

    Хороше оповідання. Є гарна задумка та інтрига? Чи все ж таки ніякої?
    Питання ці уже не для критики, а до того, хто як сприйме.
    Така драма нам потрібна. Ще й у фантастиці.
    Дякую авторові/авторці за твір!

  14. Прибулець

    Авторе, не хочу Вас засмучувати, але тераса, приземлився і тп. не певен, що варто замінювати на похідні від Венери, оскільки у цих словах земля має значення не як планета, а скоріше як грунт, або те, що під ногами. В англійській є окреме слово land.
    Тепер щодо твору: люблю початки з інтригою. Обидва герої прописані добре. Мені все подобалось до моменту, коли ГГ сам поліз за тою скринькою – тобто дрони для розвідки є, а щоб підняти скриньку нема – ну як так? ((. Далі момент, коли він швиденько проаналізував данні з чорної скринькі: якщо хтось зараз знайде чорний ящик від літака – навряд отак без спеціального устаткування прочитає, що там. Щодо бразильского повороту сюжету, то тоді я б вже йшов до кінця і показав реакцію татуся ))

  15. Автор

    Дякую за рецензію, Прибульцю!

    Насправді там МОГЛИ бути пояснення про те, що в атмосфері Венери не виживають тонкі механізми та адаптивні комп’ютерні системи, які потрібні для того, щоби витащити вантаж зі складного середовища, особливо коли невідомо, де саме він знаходиться. І також про те, що пан Торій настояв на тому, щоби скайвер поліз туди сам, мовляв, так немає ризику, що дрона перехоплять…

    Але я вирішив, що це зайве в такому маленькому об’ємі та зробив як зробив. Але цілком розумію ваші питання і також те, що мої пояснення тут насправді нічого не означають для твору.

    Щодо реакції пана Торія… Мабуть, але наш POV це Ян, тому я залишив це поза кадром.

  16. Автор

    А, а щодо венусянської лексики – це просто для концентрованої експозиції. Ну і заради філологічної розваги 🙂

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *